Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tromi mastodont

Poražen gigant s Prisavlja: HTV ne zna do publike sa 1,3 mlrd. kuna

Televizija
Arhiva VL
07.09.2011.
u 12:00

Rezultati gledanosti jasno su pokazali da nacionalna televizija gubi utrku s komercijalnima

Prema pokazateljima za prvih osam mjeseci ove godine, Nova TV definitivno je zagospodarila na prvom mjestu televizijskog tržišta. Podaci o gledanosti za prvih osam mjeseci iza Nove TV postavili su drugu komercijalnu televiziju, RTL, dok je HTV zauzeo tek treće mjesto. U udarnom terminu od 19 do 23 sata u prvih osam mjeseci Nova TV zabilježila je share (ostvareni udio u gledanosti u općoj populaciji) od 29,76 posto. U istom tom razdoblju njihov konkurent RTL imao je share od 19,03 posto, dok je prvi program nacionalne televizije imao share od 18,13 posto, a drugi program HTV-a 9,58 posto.

Kuhanje i pjevanje

I kada je riječ o udjelu u gledanosti tijekom cijelog dana brojke idu u korist Nove TV, koja je “pregazila” nacionalnu televiziju. Share Nove TV u općoj populaciji u ovoj kategoriji iznosi 22,58 posto, dok je RTL imao udio u gledanosti od 17,30 posto, a prvi program HTV-a od 21,74 posto.

Ono u čemu je HTV do sada bio bez premca njihov je središnji Dnevnik u 19.30 sati, no i njegova pozicija u posljednje vrijeme jako slabi te gledatelji postaju sve naklonjeniji Dnevniku Nove TV koji se prikazuje 15 minuta prije HTV-ova i 45 minuta poslije RTL-ove središnje informativne emisije RTL Danas. Dnevnik nacionalne televizije i RTL Danas tijekom prvih osam mjeseci 2011. izmjenjivali su se na drugoj poziciji, dok je Dnevnik Nove TV imao vodeću poziciju i u prvih osam mjeseci gledalo ga je 14,83 posto ukupnog stanovništva, odnosno 617.205 ljudi. RTL Danas pratilo je 10,48 posto gledatelja, a Dnevnik HTV-a imao je gledanost od 10,44 posto. Projektom “Masterchef”, kulinarskim showom koji je gledatelje prikovao za ekrane, Nova TV “pojela” je konkurenciju. RTL je napao reality showom “Big Brother”, koji je, unatoč sočnijem materijalu, preljubu i seksu, ostvario manju gledanost od “Masterchefa”, dok je HTV-ova uzdanica na zabavnom polju “Zvijezde pjevaju” gledateljima bila zanimljivija čak i od samog “Big Brothera”. Kulinarski show Nove TV zabilježio je tako gledanost od 12,97 posto, glazbeni show HTV-a “Zvijezde pjevaju” gledalo je 12,51 posto ukupnog stanovništva, dok je “Big Brother” ostvario gledanost od 10,92 posto.

Prodaja nekretnina

S više od tri tisuće zaposlenih, HTV je velika mašinerija koja očito ne može zadovoljiti zahtjeve publike, a Novoj TV sa 310 djelatnika i RTL-u sa 255 zaposlenih i 30 vanjskih suradnika (ovisno o projektima) to ipak polazi za rukom, što pokazuju rezultati gledanosti. Unatoč godišnjim ukupnom prihodu od 1,3 milijarde kuna, nacionalna televizija nije sposobna stvoriti sadržaj koji bi privukao publiku i povećao gledanost, dok komercijalne televizije to uspijevaju s mnogo manjim prihodima i s mnogo više lakoće pa se nameće pitanje postaje li HTV sam sebi svrhom. Uspjeli su nagomilati i financijske gubitke jer bi im od Porezne uprave moglo na naplatu stići 300 milijuna kuna dugovanja za razdoblje od 2004. do 2008. o kojem se vodi sudski spor, prenio je jučer tportal. Prema njihovu pisanju, planira se prodaja nekretnina čija se vrijednost procjenjuje na desetke milijuna kuna.

Riječ je o dubrovačkima vilama Dubravka i Čingrija, zgradi na riječkom Korzu, zgradi u Dežmanovu prolazu i prostorima u Biankinijevoj ulici u Zagrebu te garažama na zagrebačkoj Savici. Navodi se kako će za ovim drastičnim rješenjem nacionalna kuća posegnuti samo ako im Porezna uprava doista sjedne na račun.

Komentara 167

OB
-obrisani-
13:01 07.09.2011.

Ne tromi, već crveni, vrlo vižljasti mastodont kad je u pitanju promidžba crvenih kandidata za puzajući režim crvene praveDNOsti i povratak u JUgosferu regiona

OB
-obrisani-
13:12 07.09.2011.

I \"Na rubu znanosti\". Ali za ti pogledati moran u 10 navečer kavu popiti.

JA
JackRussell
12:27 07.09.2011.

U normalnim zemljama kada bi se ovako nešto dogodilo, došlo bi golemih promjena u redakciji poražene televizije, ali nema veze, ovo je ipak HRT, tu će likovi poput Hloverke dobiti i povišicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije