Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Porastao broj euroskeptika, 53% građana još uvijek za ulazak u EU

Europska Unija
PIXSELL
13.09.2012.
u 13:35

Čak 44 posto ispitanih građana ima opći pozitivan dojam o EU i da se, hipotetski, referendum održava idući vikend, rezultat bi ponovno bio pozitivan

Porastao je broj onih koji smatraju da će članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj donijeti više štete nego koristi, pokazalo je prvo provedeno istraživanje stavova hrvatskih građana o ulasku u EU nakon provedenog referenduma koje se provodilo od sredine srpnja do početka kolovoza na 1022 ispitanika starija od 15 godina.

Ipak, pokazuju statistike, čak 44 posto ispitanih građana ima opći pozitivan dojam o EU i da se, hipotetski, referendum održava idući vikend, rezultat bi ponovo bio pozitivan – za Europsku uniju glasalo bi 53 posto građana. Zanimljivo je da bi čak 75 posto mladih u dobi od 15 do 19 godina glasalo za EU kao i 60 posto mladih u dobi od 25 do 29 godina.

>> Hrvatska ulazi u novu federaciju, SDP i HDZ se slažu

Provedeno istraživanje također je pokazalo da dvije trećine građana smatraju da hrvatska ekonomija nije spremna za ulazak u Europsku uniju, ali i da 66 posto ispitanih smatra da će se ulaskom u EU znatno povisiti cijene komunalnih i drugih usluga, a 61 posto ispitanih smatra kako će ulaskom doći do masovnog iseljavanja mladih. Hrvatski građani u istraživanju su izrazili i nadu u promjene koje nas očekuju nakon ulaska poput poštivanja zakona i većih stranih ulaganja u naše gospodarstvo. Očekuju također i kvalitetnije obrazovanje kao i veće poštivanje ljudskih prava i prava manjina. Ispitanici su svjesni da ulazak neće donijeti poboljšanje životnog standarda.

Ključne riječi

Komentara 16

AA
aabbcc
13:50 13.09.2012.

. . Malo se otrijezne pa onda opet piju !

VO
vordag
14:05 13.09.2012.

Ako ništa, bar ćemo dignuti Schengen prema istoku.

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
13:49 13.09.2012.

Hrvati uvik idu u Zajednice gdje im se Steta pravi,ahahahahhahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije