Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popis stanovništva

Popisivači odbili upisati "pravoslavac" pa dobili otkaz

popis stanovništva
Ivana Ivanović/PIXSELL
03.04.2011.
u 19:35

Potvrđujem da su se nepravilnosti u Smilčiću i u Rijeci doista dogodile, dok nepravilnost u Borovu naselju još istražujemo – rekao je Ivan kovač, ravnatelj DZS-a

U prva dva dana otkako je počeo popis stanovništa primili smo brojna pitanja zbunjenih, ali i nezadovoljnih građana. Žale se da im ispitivači postavljaju pitanja na koja im ne žele dati odgovore poput: koji je vaš JMBG?

Vjerska diskriminacija?

“Pa zar matični broj nije tajan? Mislim, nije to najbitnije, ali načelno me smeta da se takve greške događaju jer mi daju za pravo da se pitam koje se sve zamke kriju u ispitnim listićima, a koje nisam primijetila”, piše naša čitateljica. Nezadovoljni čitatelj tvrdi da je bio prisiljen izjasniti se kao zaposlen iako samo povremeno radi preko student-servisa. “Zašto popisivači nisu uzeli u obzir da posjedujem kuhinju samo zato što je ona spojena s dnevnim boravkom?”, samo su neka od pitanja na koja će Večernji odgovoriti idućih dana.

Ivan Kovač, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, komentirao je i neugodnosti koje su pretrpjeli građani srpske nacionalnosti kojima nije bilo omogućeno da se izjasne osobama pravoslavne vjeroispovjesti, a na što je upozorio Milorad Pupovac.

– Potvrđujem da su se nepravilnosti u Smilčiću i u Rijeci doista dogodile, dok nepravilnost u Borovu naselju još istražujemo. Odmah smo reagirali na slučajeve u Smilčiću i Rijeci, ispričali se osobama kojima se to dogodilo i proveli novo popisivanje, a u oba su slučaja popisivači udaljeni s dužnosti, a njihovi kontrolori suspendirani dok se ne utvrdi njihova eventualna odgovornost. Tako će se postupiti prema svakom sudioniku Popisa koji se ne bi držao propisanih pravila detaljno opisanih u uputama koje sa sobom ima svaki popisivač – rekao je Kovač. Premda su u oba slučaja neugodnosti imali građani srpske nacionalnosti, Kovač tvrdi da je prema njegovim saznanjima do “grešaka došlo iz neznanja, a ne iz nekih drugih motiva”.

I prije nego što je popisivanje započelo, mnogo polemika izazvalo je “vjersko pitanje”. Odgovor na pitanje o vjeroispovijesti formulirano je kao “katoličke” i druge, na što se može odgovoriti točno, ali i pogrešno, jer u Hrvatskoj žive rimokatolici, grkokatolici i starokatolici. Također, nije predviđeno da se osobe izjašnjavaju kao agnostici.

Agnostici nisu predviđeni

– Ako se osoba izjasni kao grkokatolik ili starokatolik, stavit će se križić kod odgovora “katolička”, a u prazne kućice će se još upisati “grkokatolik”, odnosno “starokatolik”. Jednako se postupalo i u prošlom popisu. Ako se osoba izjasni nekako drugačije, stavlja se znak X kod odgovora “druga“ i u kućice se riječima upisuje odgovor – pojašnjavaju iz DZS-a, dok ako osoba nije vjernik ili se ne želi izjasniti, stavlja se znak X kod tih odgovora.

>>Pupovac: Popisivači su u nekim mjestima prevršili svoje ovlasti

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije