Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVOD ZA STATISTIKU

Popisivači će onima koje ne nađu ostaviti poruku o idućem dolasku

'29.10.2010., Zagreb - Ivan Kovac,  ravnatelj Drzavnog zavoda za statistiku. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
01.04.2011.
u 08:21

- Kako bi građani u potpunosti surađivali s popisivačima, naglašavam da su podaci koje daju zaštićeni, ističe ravnatelj Državnog zavoda za statistiku

Zašto je ovaj popis važan i zašto je neophodno da svi sudjeluju i daju točne odgovore?

– Ovi su podaci od iznimne važnosti. Upotrebljavaju se u raznovrsne svrhe: od korištenja brojem stanovnika kao nazivnikom u mnogim pokazateljima do neophodnih podloga za analize i planiranje niza politika u širokom spektru područja. Kvalitetni su podaci pretpostavka i za kvalitetne analize, tako da je svakom građaninu u interesu aktivnim sudjelovanjem u popisu pridonijeti podizanju kvalitete prikupljenih podataka.

Kako bi građani u potpunosti surađivali s popisivačima, naglašavam da su podaci koje daju zaštićeni.

Što se događa ako popisivač dođe, a nikoga nema kod kuće?

– Ako je odsutno cijelo kućanstvo, popisivač će ostaviti obavijest o ponovnom dolasku te broj telefona za kontakt na koji se članovi kućanstva mogu javiti i dogovoriti vrijeme popisivanja. Ako ni to ne bude moguće, popisivač će ostaviti obavijest da se kućanstvo dođe popisati u obližnji popisni centar čiju će adresu također ostaviti. Podatke za odsutnu osobu može dati i nazočan član kućanstva kojem su podaci najbolje poznati.

Na koji će način popisivači biti plaćeni, kažu da nemaju ugovor?

Popisivačima pripada naknada koja se ne smatra primitkom pa je izuzeta od obveze plaćanja obveznih doprinosa, poreza i prireza.

DZS će doznačiti sredstva županijskim i popisnom povjerenstvu Grada Zagreba, koji će po izvršenom poslu isplatiti popisivačima naknadu bez sklapanja posebnog ugovora. Naime, poslovi popisivača po svojoj naravi imaju obilježje ugovora o djelu, a za sklapanje tih ugovora nije propisana obvezna pisana forma.

Koliko traje popisivanje – pola sata, sat, dulje?

– Popisnica ima 45 pitanja, a upitnik za stan i kućanstvo 21 pitanje (6 pitanja o kućanstvu i 15 pitanja o stanu), dakle ukupno 66 pitanja. Prosječno ispunjavanje popisnice traje 15-ak minuta, isto toliko traje popunjavanje upitnika za stan i kućanstvo, dakle popisivanje osobe traje oko pola sata.

Komentara 6

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
22:01 01.04.2011.

Mihac- konjcino jedna sto je tu lose da se izvrsi popis.

XN
xnet0822
18:44 04.04.2011.

01.04.2011. u 17:36h Mihac™ je napisao/la: Hajde da i to vidimo kako će me osoba bez vidljive akreditacije koja nije službena osoba kao prvo legitimirati, kao drugo ući u moj privatan prostor (Ustav čl.41.), pa kako će me pitati o vjeroispovjesti koja je također definirana Ustavom, pa da vidimo kako će me pitati da li sam peder, pa da vidimo kako će me pitati za kvadraturu kuće a nije kompetentna za to, kao i da vidimo da li se bazira informatička pismenost na posjedovanju računala ili mobitela. Lagano odhebite ii tužite me ako imate s čime, a ja po zakonima koji su iznad ovog vašeg laprdanja imam sva prava da odbijem davanje podataka pošto su isti odavno u MUP-u kao i u poreznoj upravi ali i u Gruntovnici i katastru. ------------------------ Nećeš odbiti popisivača, jer to ne smiješ - a kazna za odbijanje bi te stajala od 300 - 800 kn ! Mišljenja sam da bi bilo najpametnije kad dođe popisivač, da se pred ulazom u \"privatni posjed\" nađe i Policija i Hitna, jer ako bi slučajno došlo do incidenta odmah bi intervenirali i onda ti ne gine boravak u KB Vrapče kod Neuropsihijatra ...

NA
nadica2
10:13 01.04.2011.

Želim otputovati na mjesec dana i neću biti kod kuće da vidim obavjest koju ostavi popisivač. Kako saznati adresu popisnog centara tako da mogu obaviti svoju građansku dužnost ako popisivač ne dođe do mog odlaska?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije