Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
top 100

Popis najbogatijih Britanaca: I bez faksa su zaradili bogatstvo

eric clapton
10.08.2011.
u 10:00

Stotinu najbogatijih bez diplome “teško” je oko 17,9 milijardi funti. Među njima su Eric Clapton, Jamie Oliver...

Nikada nisu pohađali fakultet, ali to ih nije spriječilo da se obogate izvan svake mjere. U Velikoj Britaniji objavljen je popis “skilijunaša” (skill, engl. vještina, zanat), stotinu najbogatijih ljudi koji su, umjesto akademske naobrazbe, završili zanat ili naukovali kao šegrti u radionicama. Koliko su pri tome bili uspješni, govori podatak da su zajedno “teški” oko 17,6 milijardi funti.

Napustili škole

– Kad sam vidio kako vodoinstalater vozi dobar automobil, napustio sam srednju školu i nagovorio ga da me primi za šegrta. Četiri sam godine naukovao, a potom otvorio vlastiti posao. Ipak, mislim da sam bio malo uspješniji od prosječnog majstora – kaže Charlie Mullins, britanski “kralj vodoinstalatera”, čija tvrtka zapošljava 180 majstora i obuhvaća 150 pokretnih vodoinstalaterskih radionica.

Njegova se osobna imovina procjenjuje na 55 milijuna funti. Nisu samo vodoinstalateri, zidari ili tokari na popisu najbogatijih Britanaca bez akademske naobrazbe, tu su i rock-glazbenik Eric Clapton, koji se nakon slikarske škole, iz koje je izašao nakon prve godine, počeo baviti glazbom, zatim chef Jamie Oliver te automobilski as Nigel Mansell. Ova trojica čak nisu ni među prvih 20 najbogatijih “skilijunaša”, kako se nazivaju bogataši bez fakulteta. Popisom vladaju građevinari, vlasnici tvornica i trgovci, a s čak 1,7 milijardi funti osobne imovine prvi je sir Anthony Bamford, vlasnik tvrtke JCB koja proizvodi širom svijeta poznate bagere.

Svuda prisutan

Tvrtku je osnovao kada je izašao sa zanatske prakse za tokara, a danas su njegovi strojevi neizbježni na svakom važnijem svjetskom gradilištu, bilo da je riječ o konstrukciji nekog velikog mosta ili tornju Burj el-Arab u Dubaiju. Dio bogatstva uložio je i u školstvo. Otvorio je, naime, školu u kojoj će djecu podučavati kako uspjeti u životu i bez fakulteta.

Komentara 12

Avatar deziderij
deziderij
10:48 10.08.2011.

Kakve veze ima faks s bogatstvom ? To je prirodan dar i talent kao i smisao za slikarstvo ili glazbu. Naravno da ima i onih, kao kod nas, koji su politički podobni pa su se opernatili i kojima se išlo na ruku po tom pitanju ali to je drugi par rukava i nema veze s ovim prvima.

AN
ankicascreiber
11:59 10.08.2011.

na faks se ne ide da bi se zgrnulo bogatstvo, vec da bi se radilo ono sto se voli, i da bi se dobila određena kvaliteta pogleda na svijet. Što ce Kerumu svo bogatstvo kada je glup, zatucan, i iskompleksiran do boli. Ako se vama ne sviđa vaš faks to je vaš problem. Ja iskreno ne mogu shvatit ljude koji godinama provedu studirajući gluposti kao pravo ili politologija.

Avatar cluesblues
cluesblues
10:24 10.08.2011.

sta se tice zgrtanja love bez zavrsene skole, mislim da je hrvatska tu daleko ispred svih ostalih, ali ne zahvaljuci sposobnosti i marljivom radu tih bogatasa nego zahvaljujuci kamenjaskim vezama, korumpiranim politicarima i urodjenom lopovskom genu - soferi, skladistari, besposlicari, uglavnom i bez osnovne skole, nepismeni i bez ikakvov smisla za posal ili poslovne ideje, zgrnuli su prava bogatstva i to preko noci, uglavnom dok je vecina hrvata bila ili u rovovima ili u sklonistima, a sve uz blagoslov i pomoc najpokvarenije vladajuce klike koja je ikad vladala hrvatskom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije