Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR IZGLASOVAO NOVI ZAKON O RADU

Popijač o novom ZOR-u: Bez obzira na broj glasova, zakon je prihvaćen

popijač
Robert Anić/PIXSELL
04.12.2009.
u 12:21

Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, komentirao je opasku novinara da je glasovanje o izmjenama Zakona o radu prošlo vrlo tijesno.

Bez obzira na broj glasova, novi zakon je prihvaćen - komentirao je Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, opasku novinara da je glasovanje o izmjenama Zakona o radu prošlo vrlo tijesno. 

Nada se da će daljnji pregovori oko dodatnih izmjena toga zakona proteći u dogovoru sa socijalnim partnerima te odbacio primjedbe da je zakon iznuđen.

Dodao je da je svaka kvalitetna sugestija dobrodošla dok se on nalazi na saborskim klupama.

Na konstataciju novinara da mu je opozicija zamjerila što nije u Saboru branio Zakon o radu, Popijač je odgovorio da je to učinio prošli petak kada ga je predstavio.

- No nakon toga sam morao s premijerkom otići na otvaranje velike investicije u Popovači i ne mogu se, kako kaže predsjednik, klonirati na nekoliko mjesta.

Budući da je sadašnja izmjena zakona bila nužna radi zatvaranja poglavlja u pregovorima s EU, Popijač je kazao da će svi oporbeni prijedlozi biti predmet razgovora u sljedećem krugu izmjena radi poboljšanja stanja na tržištu rada.

- Nadam se da ćemo naići na odobravanje poslodavaca i sindikata jer je to njihova intencija i da ćemo se u normalnom miru i dobroj atmosferi dogovoriti o ciljevima koje želimo postizati u cjelokupnom okruženju na tržištu rada - ustvrdio je Popijač.

Riječ je o jednom od temeljnih dokumenata koji uređuju područje rada i očekuje se dogovor o socijalnom sporazumu u kojem će dogovoriti veliki broj tema koje uključuju socijalni konsenzus.

Najavio je formiranje novoga socijalnog mehanizma - posebnog vijeća sastavljenog od sindikata koji pretežno rade u prerađivačkoj industriji, potom poslodavaca te Vlade i ministarstva koji će doprinositi unapređenju socijalnog dijaloga unutar prerađivačke industrije. Najavio da će se vijeće širiti na sektorski dijalog, odnosno na građevinu i trgovinu.

- Dugo smo razgovarali o tome jer je bilo potrebno dodatno obrazloženje te ćemo inicirati da se unutar kolektivnog pregovaranja učini prvi korak da se korekcijom kolektivnih ugovora pomakne granica s tri godine na neko vrijeme - odgovorio je Popijač napomenuvši da će i to biti jedna od tema daljnjih socijalnih razgovora.

Ključne riječi

Komentara 18

FR
friz
14:21 04.12.2009.

pogledajte kako mu se samo brk smije!opet je dobio jednu mogučnost da guli radnika.Ovaj opasni \"aparatčik\" bez ideja i programa ,gleda samo kako da se dodvori \"gazdama\"u EU.To šta mu je gospodarstvo u rasulu,nema veze.Probleme će rješavati uvođenjem novih poreza-turskih nameta,a kako postaviti gospodarstvo na noge NE ZNA ILI NE SMIJE.Sigurno su \"gazde\" naredile da cijena rada padne na minimum minimuma, a novi porezi će natjerati robje da rasproda šta još ima po 5% momentalne vrijednosti.TO JE CILJ!!!

MI
miso
14:32 04.12.2009.

Đuro Popijač je posve nesposoban za posao koji treba raditi.

TL
tvrdi_l
12:55 04.12.2009.

Opet se uvlace Europskoj zajednici u guzicu - mijenjali zakon o radu kako bi zatvorili pregovore.Samo naprijed kako kaze ministar Popijac BEZ OBZIRA NA BROJ GLASOVA ZAKON JE PRIHVACEN sto u potpunosti prikazuje poltronski stav i uskoro nam SABOR nece ni trebati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije