Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sankcije

Smjene! Povisili cijene, a Vladu nisu niti pitali

kosor
Marko Prpić/PIXSELL
Autori: Nikola Sever Šeni, Iva Puljić-Šego
29.04.2010.
u 11:08

J. Kosor: HERA je neovisna i bira je Sabor, no nisu neovisni o životu i prilikama u kojima žive građani

Vlada će pokrenuti razrješenje Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u saborskoj proceduri, najavila je premijerka Jadranka Kosor danas na sjednici Vlade. Zamjera im se što su odobrili povećanje cijena grijanja, a o tome nisu obavijestili Vladu i mjerodavno ministarstvo.

Obavijest mailom

Usto, vijest o poskupljenju objavili su u utorak, a Ministarstvo gospodarstva obavijestili su u srijedu.

– To je neprihvatljivo ponašanje. HERA je neovisno tijelo, ali HERA, kao ni bilo koja druga agencija ili institucija, nije neovisna o stvarnom životu, prilikama u kojima žive građani, a nije neovisna ni o odgovornosti – istaknula je premijerka i nastavila: – Ako netko donosi odluke o poskupljenju bilo čega, onda mora prethodno informirati Vladu i o tome se mora razgovarati danima, mjesecima, a ne da se to iskrca Vladi i kaže sada vi odlučite. Ministar gospodarstva Đuro Popijač nastavio je u sličnom tonu kazavši kako je 11 zahtjeva za poskupljenje zaprimljeno u prosincu prošle godine. Ministarstvo ih je poslalo HERA-i gdje su obrađivani pet mjeseci, a obradili su samo njih sedam.

– Zašto je doneseno rješenje za sedam tvrtki, zašto preostala četiri zahtjeva nisu obrađena i objavljena – pitao je na jučerašnjoj sjednici Vlade Popijač te ustvrdio kako je HERA samo objavila mišljenja, a nije ih obrazložila, “nego su to ostavili Vladi”. Bez obzira na razrješenja, Vlada ne može utjecati na odluke nezavisnog regulatornog tijela. Tomo Galić, šef HERA-e, danas nije imao komentara na najavljenu smjenu, ali u toj agenciji kažu kako su učinili sve sukladno zakonu. Dužnost je HERA-e, naime, sve zaključke sa sjednica UV-a objaviti na svojim web stranicama, a iz njih se zapravo uopće ne može razabrati koliko je nekom distributeru odobreno poskupljenje.

Polančecov čovjek

Puno je vjerojatnije da je premijerka čekala i najmanji Galićev kiks kako bi ga mogla smijeniti budući da ga je na mjesto šefa HERA-e doveo bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. No, nameće se pitanje zašto Galić nije smijenjen kada su se uz njegovo ime vezale puno krupnije afere poput one da je od HEP-a dobio stan, a HERA treba nadzirati tu tvrtku...

Komentara 82

OB
-obrisani-
06:09 30.04.2010.

-Kosor misli da se lažnim smjehom može voditi ekonomska politika i na taj nacin misli pridobiti glasace. Taj smješak moram podsjetiti te glasace košta našim umirovljenicima i radnicima harac kojeg je uvela a penzionerima još i to da godinu i i pol ne diže mirovine što je daleko više od haraca.Iako joj strucnjaci upozoravaju da je to pogrešan potez, ona uz smješak kaže da je to njena najbolja odluka i da štiti radna mjesta. Vidljivo je kako štiti radna mjesta jer se broj nezaposlenih popeo vec na preko 325000, svaki dan jos 880 se pridruzuju. ..Još jedna prevara je izašla uz njen lažni smješak,to jest da štiti minimalne mirovine .To je jedna velika laž jer i tim umirovljenicima mirovine ostaju u mirovanju godinu i pol. Ekonomski strucnjaci joj govore da je državni aparat pregolem ali njena stranka od tog golemog aparata dobiva i toliko više glasova. Strucnjaci joj govore da imamo previše upravnih jedinica ali ona uz svoj vec nakaradni smješak i to odbacuje. Crkvi se daje veliki kolac iz budžeta iakio bi se crkva trebala uzdržavati od novca svojih vjernika..a o nepotrebnom slanju silnih mijijarda u BiH, necu sada....!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
11:43 29.04.2010.

Tako je, ne smije se to znat ipak se to ne tiče građana nego samo ministara u vladi kao da oni jedini plaćaju tu struju.

OR
ordinaryhandsome
04:54 30.04.2010.

a imaju koga i pitat hehe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije