Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale u Haagu

"Ponosni smo jer smo dokazali istinu o ratu i generalu Gotovini"

odvjetnici
VL
02.09.2010.
u 21:44

Važna članica Gotovinine obrane, case menadžerica za slučaj, ekspertica koja je bila desna ruka velikim odvjetnicima Mišetiću i Kehoeu. Rođena je u Kanadi u gradiću Prince Georgeu.

Bilo je to zamišljeno kao proslava. Braniteljski timovi Gotovine i Markača poslije dvije i pol godine suđenja dogovorili su se naći u La Lanterni u Scheveningenu. Posrijedi je jedan od mnogih talijanskih restorana na haaškoj rivijeri uza Sjeverno more kamo je većina branitelja odlazila sve vrijeme suđenja. Svaki od tih ljudi, koji imaju svoju obiteljsku priču, u proteklim je godinama život gotovo isključivo vezao uz optužene generale. A suđenje je gotovo! – Pomislila sam, s nevjericom, je li moguće da je kraj – kaže mi Ana Katalinic. Važna članica Gotovinine obrane, case menadžerica za slučaj, ekspertica koja je bila desna ruka velikim odvjetnicima Mišetiću i Kehoeu. Rođena je u Kanadi u gradiću Prince Georgeu, u okolišu iz “Života na sjeveru”.

I protiv Huseina


Roditelji su joj 1950-ih otišli u Kanadu (iz Brinja i Vratnika). Kaže da je pravu iskru osjetila kad je 1990-ih započeo rat. Studirala je međunarodne odnose, prijavila se za službu u UN-u i završila u Haagu. Radila je u tužiteljstvu i bila istražiteljica u procesu Miloševiću i Šešelju. Uz nju je, od 2001., kći Ivana (16). Još je Ana vezana uza slučaj Gotovina, a onda planira nastaviti posao u Kanadi.

– Zadovoljna sam jer smo dokazali istinu o ratu i generalu Gotovini, ponosna sam i optimistična – kaže Ana. Uz nju Diana Juricevic, još jedna Kanađanka kojoj su roditelji Hrvati (iz Omiša i Pule). U timu je radila kao odvjetnica usredotočena na tzv. presedane, analize i pronalazila je sve boljke protivničke tužiteljske strane. – Da smo dobro obavili posao vidjelo se posljednjih dana, tužitelji su izgledali – rastureno, zadovoljna je Diana. Poslije ovoga odlazi na Posebni sud u Kambodžu.

Greg Kehoe, američki superodvjetnik, uz Mišetića glavna je osovina procesa. Bio je američki istražitelj u Iraku i savjetnik tužitelja u procesu Sadamu Huseinu. Radio je i u Haagu, kao tužitelj. Kada je Gotovinin tim okupio Kehoea, pa kanadskog profesora Payama Akhavana, koji su bili u timu haaških tužitelja, protivničkoj se strani steglo srce.

– Bio je ovo naporan predmet, ali važno je da smo dokazali istinu – sretan je Kehoe. Rođeni je Njujorčanin. Irac, ima ured u Tampi na Floridi. Ondje rade i njegova dva asistenta, mladi Mike Stanton i Sean Cronnin. Amerikancima je sudjelovanje u svjetski poznatom procesu životni san, a “momci su bili fantastični”, rekao je.

“Popravljali” hrvatski


U Markačevu timu, stol do Gotovininih, isto ozračje. I oni imaju Kanađane i Amerikance. Glavni je branitelj Goran Mikuličić, koji je u završnoj riječi šokirao suce stavom da se mogu proglasiti nenadležnim za suđenje poslije 8. kolovoza 1995. i da odbace nakaradan “udruženi zločinački pothvat”. I Tom Kuzmanović, iz Milwaukeeja posljednje je tri godine “popravljao” hrvatski u Haagu. U SAD-u su mu supruga i dvije kćeri. Veseljak je i, kad je vidio da je Mišetić sjetan, rekao je vlasnicima restorana da je Luki rođendan (a nije bio), pa je za Mišetićev stol “sletjela” torta i vatromet. Nedostajao je samo Payam Akhavan, podrijetlom Iranac. Kanađanin i profesor u Montrealu, morao je odmah na zrakoplov, jer čekaju ga studenti.

Još je neispričana priča Gotovinin tim u Hrvatskoj. U stalnoj vezi s haaškim dijelom obrane, 20-ak odvjetnika, istražitelja, informatičara i prevoditelja pet godina radilo je analizirajući desetke tisuća stranica dokumenata i tisuće sati video i audiomaterijala. Posao im je bio da doznaju sve o tužiteljskim potezima i tezama. Amerikanci, Kanađani, Irci, Hrvati i Iranac dobro su branili hrvatske generale.

Komentara 28

B2
bordon 2
23:23 02.09.2010.

Hoće li istina biti dovoljna da naši generali izađu na slobodu?! Nakon svega - jako sumnjam.

B2
bordon 2
23:24 02.09.2010.

Inače sve čestitke odvjetnicima hrvatskih generala i veliko im HVALA!

SA
sadaive
23:04 02.09.2010.

Ako sve bude po planu mogao bi za Božić doma dojti.Poput objavljenja narodu;vratio se sin vaš izdani,gozbu pripremite..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije