Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grkokatolici u Hrvatskoj (1)
Povratak na članak

Ponosni na svoj bizantski obred i – katoličku vjeru

Ima čak i svećenika kojima neki pojmovi nisu jasni. Bitno je da se više poznamo, da svaki rimokatolik zna kad čuje za grkokatolika da je to katolik, riječi su vladike Nikole Kekića

Komentari 6

BL
blukac3
20:14 31.08.2015.

I ja sam ponosan na vas sve dok i sami priznate da znate da neznate sve,da je Bog jedini koji sve zna i da nas upucujete da se molimo zajedno Bogu i da nas vi kao Crkva proizasla iz posljednje vecere kada klonemo duhom da nas bodrite,da nam pomazete kad klonemo i da ste dostupni u svako doba kada vas zatrebamo a ne da Crkva ima radno vrijeme i sluzi u turisticke svrhe. Hocete biti najveci?,tada nam sluzite,uredu ljudi koje je crkva privukla iz vama znanih razloga,ali primanjem u nju,vi ste se odrekli sebe da sluzite nama. Upamtite to jer je granica nevidljiva kada i sami postanete zavedeni od zavoditelja. Sluzite nam non stop.Amen

VL
Avatar istovari
istovari
20:27 31.08.2015.

Večernjak postao novi Glas koncila...čemu?

VL
TH
thekurcula
09:45 01.09.2015.

Grkokatolicizam bio je u prošlosti delom "etapnog" pokatoličivanja Pravoslavnih. Naime, Beč je u istočnim provincijama Habsburške monarhije vršio pritisak da se Pravoslavni pokatoliče a za one najtvrdokornije, koji to nikako nisu hteli, smislio je grkokatolicizam! Radilo se o sledećem: oni su uveravali te Pravoslavne da od njih ne traže apsolutno nikakve ustupke, ni u pogledu dogmi, niti oblika liturgije, jednom rečju nijednu kanonsku, ali ni nekanonsku promenu oni nisu tražili od njih, već samo da priznaju primat rimskog pape kao glave njihove crkve. Nekima Pravoslavnim se ovo činilo prihvatljivo (kad se već mora, jel, i da si skinu bedu sa vrata), ali mi danas vidimo da su ovi delovi Pravoslavnog naroda, i pored toga što nisu nijedan kanonski ustupak napravili, ipak pokatoličeni. Ovo govori o lukavosti katoličke crkve ali i njezinoj stvarnoj prirodi jer kako je moguće ne napraviti nijedan kanonski ustupak a biti katolik, ako si prava vera!??

VL
TV
tv5378
03:23 01.09.2015.

A Hrvatska Pravoslavna Crkva se I danas negira,a ako se slucajno I spomene,uglavnom je u negativnom kontekstu.Josipovic je naziva Ustaskom,SPC je ne prizna,kao ni Crnogorsku ili Makedonsku.Dobri susjedi,dobrih namjera,nama sto.

VL
SA
Saskatchewan29
00:49 01.09.2015.

Ponosan Protestant!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.