Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna matura

Poništili pitanje o Wertheru, a odgovor je znalo 80 posto učenika

'17.03.2010., Zagreb - Drzavna matura u drugoj i sedmoj gimnaziji.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
26.06.2012.
u 19:45

Poništen je dio pitanja koji je predložila Jovanovićeva radna skupina, a dio je poništen bez obzira na dobre rezultate

Nakon afere s pitanjima iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, radna skupina Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstva znanosti poništila je osam pitanja. Svaki će učenik na tom pitanju dobiti jedan bod bez obzira na odgovor koji su zaokružili. No, nisu poništena sva pitanja koja je predložila radna skupina koju je u svibnju "ad hoc", nakon pobune dijela učenika, sazvao ministar obrazovanja Željko Jovanović, a koja je imala zadatak procijeniti težinu pitanja na maturi.

U osnovnoj razini poništena su tri od pet navodno preteških pitanja, a među njima i pitanje "zašto se Werther povlači u sebe?" koje je Jovanovićeva komisija ocijenila teškim, a 80 posto đaka na njega je odgovorilo točno.

Na višoj razini poništeno je pet pitanja, a među njima su samo tri od ukupno sedam na koje je radna skupina dala primjedbe.

Kao višesmislena i diskriminirajuća pitanja prihvaćeno je i ono "zašto se Voltaiereov dječak zvao Candide", "koji stihovi izriču Edipovu zabludu" i "što u Leonea izaziva Kirman-perzer" u tekstu Miroslava Krleže. Poništena su i pitanja "što je to vers" i "što Gregor Samsa misli kad kaže da žene žive kao u haremu", no nejasno je zašto baš ta, s obzirom na to da je više od pedeset, odnosno četrdeset posto učenika na ta dva pitanja točno odgovorilo. Navodno su dvije suprotstavljene skupine "trgovale" s time koja će pitanja poništiti.

Ključne riječi

Komentara 14

CV
crna vrana
20:18 26.06.2012.

Jedna je priča bukati u Saboru o zločinačkoj organizaciji i za to ne snositi nikakvu odgovornost, a posve druga priča voditi Ministarstvo za koje nemaš ama baš nikakvih kompetencija, a svatko te proziva odgovornim, zar ne Jovanoviću ?!

SA
samograd
20:24 26.06.2012.

jovanoviću je ministarstvo koje vodi (čitaj uništava ) proteza za frustracije osobne prirode !

SC
scary
19:59 26.06.2012.

jovanoviću jovanoviću, što ti je to trebalo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije