Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pločasta računala

Pomor poslije iPada: HP odustao od Slatea, a Microsoft od Couriera

HP Slate-MS Courier (1)
Foto: Gizmodo
1/7
01.05.2010.
u 15:50

Siječanj je odjekivao objavama pločastih računala. Hewlett Packard i Dell izašli su pompozno u Las Vegasu, a tema dana bilo je i Microsoftov Courier

Znalo se da Apple 27. siječnja predstavlja svoje pločasto računalo iPad, pa  je siječanjski sajam potrošačke elektronike CES u Las Vegasu vrvio pločastim računalima. Microsoftov predsjednik Steve Ballmer osobno je predstavio Hewlett Packardov Slate, nije zaostao ni Dell sa svojim prototipom, a Microsoft je pokazao Courier, svoj koncept računala u obliku rokovnika s dva ekrana. Anonimne kineske i korejske izlagače s pločastim računalima ne bismo dospjeli ni nabrojati, a na CES-u je posebnu pozornost privukao i kineski dvojnik iPada pod Windowsima. "Sve ima, a ne kao onaj iPad koji nema USB, ne podržava Adobeovu tehnologiju Flash, OS ne podržava višezadaćnost...

Uslijedio je već mnogo puta ponovljen sindrom "I ja! I ja!".

Manje od mjesec dana nakon početka prodaje iPada stvari stoje drukčije: umjesto u lipnju Hewlett Packard je ovoga vikenda pustio vijest da svoj Slate neće proizvoditi, čime je niz vjetar bacio petogodišnji razvoj toga računala u Bristolu. Microsoft je isto tako objavio da je odustao od njegovog daljnjeg razvoja. Dell se nije bio zaletio, ali se već od siječnja znalo da za ovo računalo ne računa na Windowse.

Čini se da nitko nije računao s tvrdnjom Stevea Jobsa da će iPad izdržati bez naknadnog punjenja baterije 10 sati. Pokazalo se da i pod opterećenjem izdrži više. A to je ipak nešto sasvim drugo. Pokazalo se također samo nekoliko dana poslije početka prodaje da ni višezadaćnost nije problem, svi će je automatski dobiti s novim OS-om u lipnju. A ni Windowsi 7/SE nisu se pokazali baš spretnim operativnim sustavom za računala kojima se upravlja dodirivanjem. Iz istoga toga razloga Jobs je prošloga tjedna u širem otvorenom pismu odbacio sve dileme hoće li dopustiti Adobeovu tehnologiju Flas za iPad. Neće.

Proizvoditi, prodavati s gubitkom i još kupce izložiti ruganju... to si Microsoft i Hewlett Packard ipak ne mogu priuštiti. Jedini stvarni konkurent iPadu koji se prodaje je računalo JooJoo tvrtke Fusion Garage. Prodali su ih nekoliko stotina.

HP je napravio zaokret u strategiji i najvjerojatnije će se koncetrirati na dobitak u kupovini proizvođača hvaljenog, ali nedovoljno prodavanog Palmova telefona i njegovog štedljivoga WebOS-a specijaliziranoga za pločasta računala. Dell je potvrdio od prvoga dana da će njegov tablet pokretati Googleov OS Android, a čini se da je tome i Lenovo skloniji nego Windowsima.

Otvoren je popravni rok za sve koji su palina iPadovu ispitu.

Komentara 9

OB
-obrisani-
17:13 01.05.2010.

Kakvi papci... povući svoj proizvod jer sami misle da je smeće u usporedbi s konkurencijom.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
18:34 01.05.2010.

Jos cemo godinu barem cekati na prve iPad \"killere\". Ovi (ms,hp) su vjerojatno shvatili da bi im prodaja ovoga sto sad imaju donijela vise stete nego koristi. Jucer sam uzeo 3G verziju i za sada mi izgleda bolje nego stoto sam ocekivao. Definitivno fali multitasking. Prebacivanjem sa safarija na chat i natrag ne gubi kontekst i aplikacije brzo startaju, ali kod nekih aplikacija (pandora radio npr) je to puno osjetljivije. Nadam se da ce multitasking implementacija u os4 biti kvalitetna. Dok se iPad \"killeri\" pojave imacemo desetke odlicnih aplikacija, ove integrirane s GPS i google maps su posebno dobre.

DU
Deleted user
07:23 04.05.2010.

@SANKOTRONIC SAMSUNG OMNIA ??? pa ti se šališ !!! to je smeće a ne mobitel.Samsung radi mikrovalne, a ono kaj ostane,sklepaju mobitel...Trebao si uzeti čistokrvnu zvijer poput HTC HD ili HTC HD2 pa da vidiš rasturačinu.....imam i iPhone, i obaa ova mobitela...i iPhone jednostavno spada prošlosti...potpuno je beskoristan.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije