Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz pomoć satelita

Pomoću satelitskih snimki u Egiptu pronađeno 17 piramida

piramida, deve, sahara
REUTERS/Pixsell
25.05.2011.
u 08:33

Infracrvene snimke donijele su arheolozima veliku sreću i otkrile podzemne nastambe. Početna iskapanja već su donijela rezultate

Više od 1000 grobnica i 3000 drevnih nastambi te čak 17 piramida pronađeno je pomoću satelitskih snimki Egipta, prenosi BBC.

Infracrvene snimke donijele su arheolozima veliku sreću i otkrile podzemne nastambe. Početna iskapanja već su donijela rezultate, a među iskopinama su i dvije od 17 piramida.

– Raditi na iskopinama i pronaći piramidu san je svakog arheologa – rekla je dr. Sarah Parck, predvodnica skupine arheologa koji su uz pomoć NASA-ina laboratorija u Birminghamu u američkoj državi Alabami na satelitskim snimkama otkrili nova blaga Egipta. Njezin je tim istraživao Egipat godinu dana i još sami ne vjeruju koliko su arheoloških nalazišta uspjeli locirati.

Analizirali su snimke satelita koji se nalaze u Zemljinoj orbiti na visini od 700 kilometara i opremljeni su kamerama koje mogu pronaći objekte manje od jednog metra u promjeru te ostali zapanjeni svojim velikim otkrićem.

Rabeći infracrvenu tehnologiju uspjeli su razlikovati različite materijale ispod površine, a kako su stari Egipćani svoje nastambe gradili od cigle napravljene od blata, koja je znatno gušća od zemlje koja ih okružuje, nije bilo teško razabrati podzemne kuće, hramove i piramide.

Dr. Parck uvjerena je da postoji još mnogo nalazišta pa će sa svojim timom nastaviti temeljitu "pretragu" Egipta.

Komentara 8

LO
lojtra
09:51 25.05.2011.

Da li je uopće legalna ideja što je netko iznad nas stavio povećala i kamere i sad nas gleda \"i površinski i dubinski\" te rezultate svog \"gledanja\" koristi za svoje ciljeve za koje neki s pravom vjeruju da \"nisu čisti\"?

DU
Deleted user
10:17 25.05.2011.

Da, sada nakon što je promet pao radi ovih sukoba u zadnje vrijeme moramo otkriti nešto novo. Rekli su da su izgubili u dva tjedna 300 milijuna usd!!!, koliko pa onda zarade godišnje od te hrpe kamenja?? Te piramide su napravili sami, ali negdje 19-20 stoljeće. Kada u krenuli prvi američki turisti-istraživaći i počeli trošiti lovu. Onda je došao i Indiana Jones, pa \"otkrili\" drugu piramidu, pa veliku keopsovu...Stvarno skidam kapu za ideju, tamo samo da je mira i para će kapati dok je svemira. Bitno da oni otkrivaju nove piramide sa potvrdom nekog amerikanca sa \"prestižnog sveučilišta\", ipak su ameri najveći gosti, na kraju krajeva novim piramidama treba privući i ove koju su već bili da vide opet nešto novo...

JA
jah
10:33 25.05.2011.

Holographic, ovo je glupost kakvu davno nisam pročitao. Jesi još u osnovnoj školi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije