Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Poljski parlament prihvatio rezoluciju o sovjetskoj invaziji 1939. godine

poljska zastava
Reuters
23.09.2009.
u 13:30

Rezolucijom se osuđuje "svaki pokušaj krivotvorenja povijesti" i poziva se "ljude dobre volje u Ruskoj Federaciji da otkriju i osude zločine iz Staljinove ere".

Donji dom poljskog parlamenta u srijedu je prihvatio rezoluciju kojom se osuđuje ulazak sovjetskih trupa na teritorij istočne Poljske u rujnu 1939. godine. Rezolucijom se osuđuje "svaki pokušaj krivotvorenja povijesti" i poziva se "ljude dobre volje u Ruskoj Federaciji da otkriju i osude zločine iz Staljinove ere".

- Dana 17. rujna 1939. godine sovjetske snage počinile su agresiju nad Poljskom, kršeći njezinu suverenost i gazeći statute međunarodnog prava. Razlozi za invaziju Crvene armije ležali su u paktu Molotova i Ribbentropa, potpisanog 23. kolovoza 1939. u Moskvi između Sovjetskog saveza i Hitlerove Njemačke. Poljska je postala žrtva dvaju totalitarnih režima: nacizma i komunizma - piše u tekstu dokumenta.



Teritorij u koji su upale sovjetske trupe sad pripada Ukrajini i Bjelorusiji, a bio je pod nadzorom Poljske od kraja Sovjetsko-poljskog rata (1919. - 1921.).

Također, u rezoluciji piše da masakr u Katynskoj šumi, kao i onaj u Mednoyi u Rusiji i Kharkovu u današnjoj Ukrajini "pokazuje karakteristike genocida".

- Poljsko-rusko pomirenje zahtijeva poštovanje prema povijesnoj istini - piše u rezoluciji.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar cros
cros
23:18 23.09.2009.

Netko je ispravno napisao \"tragedija koja je zadesila poljski narod i drzavu\"! NO, danas sve \"zgrazaju\", jer je tijekom rata bilo petena, hortija, slovackih kolaboracinista, Bugarski kralj je kolaborirao, Rumunjski, nedic, itd. Svaka je nacija, odnosno njezini tada \"najvisi predstavnici\" nastojali izbeci tragediju kakva je nametnutna bila Poljskoj! Zbog toga je postojala i NDH, ali tragedija nije izbjegnuta, na zalost. Danas mozemo filozofirati sto god zelimo, a li su manje vise sve drzave i nacije bile bespomocne pred nacu Njemackom, pa i taj sssr, koji je od 1936 do 1941 kolaborirao sa hitlerom! Od prilike i koliko je trajala NDH, 5 godina!

KA
Kamenjak
13:43 23.09.2009.

Još im je preblaga rezolucija kakve su im svinjarije radili Rusi. A Putin bi da se sve zaboravi kako bi bili tobože prijatelji. U Hrvatskoj danas ne smiješ čak ni spominjati mogućnost slične rezolucije prema agresoru. Ko nas bre zavadi.

FT
Fritz The Cat
14:44 23.09.2009.

ako,trebali su Rusi i Nemci da ih ukinu i kao narod i kao drzavu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije