Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOALICIJE NAKON IZBORA

Politolog Dejan Jović o ljevici i centru: 'Postaju žrtve vlastitih konstrukcija...'

Zagreb: Oduševljenje u stožeru Možemo! nakon objave rezultata prvih izbornih anketa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
18.04.2024.
u 14:34

"Klizanje udesno je moguće (i) zato što nitko s ljevice ili centra ne želi koalirati s Plenkovićem", istaknuo je profesor Fakulteta političkih znanosti

Hrvatski birači birali su jučer saborske zastupnike koji će ih predstavljati u iduće četiri godine. Prema neslužbenim rezultatima DIP-a, nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora s osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore, dok je koalicija Rijeke pravde, predvođena SDP-om, osvojila dvije izborne jedinice. Neslužbeni rezultati pokazuju da HDZ osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata. Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

Mnogi danas komentiraju rezultate parlamentarnih izbora, a na platformi X oglasio se i politolog prof. dr. sc. Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti. "Klizanje udesno je moguće (i) zato što nitko s ljevice ili centra ne želi koalirati s Plenkovićem, nego im je, izgleda, draže da HDZ skrene udesno i da DP uđe u vladu. Postaju žrtve vlastitih konstrukcija. A na kraju bi mogli dobiti i korupciju i radikalnu desnicu".

Također, u komentarima je dodao: "Ključ je Možemo. Da li su ozbiljni kad kažu da su oni jedina brana desnici? Zato sam ranije i pitao da li smatraju Plenkovićev HDZ desnicom. No, jučer su ponovili da su vjerni ideji 'svi samo ne HDZ', što je legitimno naravno, ali ima posljedice".

Biračka mjesta, kojih je u srijedu u Hrvatskoj bilo otvoreno više od 6500, zatvorena su u 19 sati kada je završila i dvodnevna izborna šutnja za koje je bila zabranjena svaka promidžba. Odaziv na izbore bio je velik, do 16.30 sati glasovalo je 50,60 posto birača, odnosno njih 1,6 milijuna, što je 450 tisuća birača više u odnosu na izbore u srpnju 2020. godine. Saborske zastupnike, njih 151, moglo je birati 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj bilo ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih 222.300 birača. Osim u Hrvatskoj, zastupnici su birani i u 41 državi diljem svijeta, tamo su ih birali hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj, a imali su pravo izabrati tri od 151 zastupnika. 

 

GALERIJA Nisu svi ministri jednako popularni: Evo koliko su glasova dobili na izborima
Zagreb: Oduševljenje u stožeru Možemo! nakon objave rezultata prvih izbornih anketa
1/18

Ključne riječi

Komentara 8

PA
papiribica
15:37 18.04.2024.

Ni u jednoj stranci nisam vidio toliko samoobmane kao među Možemovcima. Čak i u Mostu ne misle ono što govore.

Avatar argus100
argus100
14:59 18.04.2024.

Iz koje je pak rupe ovaj opet izpuzao?

FD
franjo.durinic
14:57 18.04.2024.

SDP traži novog predsjednika kandidati su Čačić Pajser Puljak i Orešković

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije