Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera

Politička zvijezda Bo Xilai prisluškivao čak i samog Hu Jintaa

Bo Xilai
Reuters/ PIXSELL
26.04.2012.
u 22:01

Posebni deteketori pokazali su da je mobitel kineskog predsjednika ozvučen. Trag je brzo odveo do Boa.

Bo Xilai bio je kineska politička zvijezda u usponu do prije mjesec dana kada je preko noći smijenjen pod izgovorom da je njegov bliski suradnik posjetio američki konzulat u Chonquingu. Pokazalo se da je “šaputanje na jastuku” Xilaijeva suradnika s američkim diplomatima vrh ledenog brijega grijehova ovog sada već bivšeg političara, a da su stvarni razlozi smjene puno teži. Xilai je naime organizirao prisluškivanje samog vrha kineske političke elite!

Telefonske kartice

U istrazi koja je otvorena pokazalo se da su za posjeta Hu Jintaa gradu Chongquingu, iz kojeg Xilai potječe i u kojemu je, zajedno sa svojim pomoćnikom i lokalnim šefom policije Wang Lijunom, izgradio ime kao beskompromisni borac protiv korupcije, posebni detektori pokazali da je telefon kineskog predsjednika ozvučen.

I ne samo njegov. Xilai i Wang prisluškivali su sve partijske i državne dužnosnike koji bi došli u Chongquing kako bi u svakom trenutku znali kako “kotiraju” među najvišim vodstvom države i Partije. Golemi prislušni sustav koji je kontrolirao telefonske komunikacije na području cijelog grada ova su dvojica dužnosnika instalirala pod krinkom borbe protiv kriminala, no koristili su ga u sasvim drugačije svrhe.

– Kada bismo razgovarali telefonom, nikada ni bismo smjeli spomenuti Bo Xilaija ili Wang Lijuna. Za svaki ozbiljniji razgovor imali smo neregistrirane SIM kartice koje bismo samo jednom koristili, a nakon toga bismo ih bacili u rijeku. Čim bismo se našli na nekom sastanku u gradu, vadili bismo baterije iz mobitela – kaže Li Jun, poduzetnik iz Chongquinga.

Pristaše dizali pobunu

Opsežno prisluškivanje u ovom kineskom gradu bilo je općepoznato, a Chongquing je postao mjesto u koejm je potražnja za neregistriranim SIM karticama jednostavno bujala.

– Kada sam došao u Chongquing braniti jednog klijenta, njegova mi je obitelj prvo u ruke dala snop novih telefonskih kartica – kaže odvjetnik Li Zhuang.

Ilegalno prisluškivanje vrlo je ozbiljna optužba protiv Xilaija i Lijuna. Nakon Wangova posjeta američkom konzulatu, nakon optužbe da je Bo Xilaijeva supruga otrovala britanskog biznismena zbog svađe o ugovoru, nova optužba zacementirala je Xilaijevu sudbinu i sigurno je da će starost dočekati iza rešetaka. Njegovi pristaše, koji Xilaija cijene kao vođu i borca protiv kriminala bez obzira na njegove ne baš legalne metode, pokušali su navodno diljem Kine organizirati i pobunu, a komunicirali su internetom. Upravo je to bila pogreška, jer su prije nekoliko dana redom uhićeni u racijama diljem zemlje, a dokazni materijal protiv njih također je prikupljen prisluškivanjem.

Komentara 1

Avatar koroknait
koroknait
12:21 28.04.2012.

Svi misle da je Hu Jintao jedan od najvećih tiranina 21.stoljeća, ne shvaćajući kakve su uistinu političke prilike u Komunističkoj partiji Kine. Hu Jintao i premijer Wen Jiabao su reformski orijentirani, a da svoje ideje proguraju i da prošire svoj utjecaj, smetaju im upravo ljudi poput Bo Xilaija, inače štićenik bivšeg vođe Jiang Zemina. Prema tome, tisuće proganjanih i zatvaranih u Kini svake godine, rezultat su zapravo 13-godišnje radikalne politike Jiang Zemina koji je još uvijek vrlo utjecajan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije