Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravda

Političarke u mirovinu već sa 55 godina, i to za 8654 kuna

\'27.10.2010., Trg svetog Marka 6, Zagreb - Hrvatski sabor. Saborski restoran i zastupnici na rucku, tko s kim i sto objeduje. Marija Pejcinovic Buric, Ivanka Roksandic, Karmela Caparin, Dubravka Suic
Sanjin Strukić/PIXSELL
18.11.2010.
u 21:35

Pravo na mirovinu sa 25 godina staža i 55 godina života imaju zastupnice, ministrice i sutkinje Ustavnog suda

Sve žene rođene nakon 1965. u punu će mirovinu tek sa 65 godina života, za razliku od saborskih zastupnica koje svoju povlaštenu mirovinu mogu dobiti deset godina ranije. Za nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara to je jedna od nepravdi, koju je odlučio rušiti na Ustavnom sudu, najvišoj sudskoj instanci, u kojoj trenutačno sjedi pet žena s tom istom povlasticom.

Više princip nego trošak

Pravo na odlazak u mirovinu sa 25 godina staža i 55 godina života imaju saborske zastupnice, ministrice i sutkinje Ustavnog suda prema prije donesenom zakonu o pravima državnih dužnosnika. U 20 godina hrvatske države tim se pravom moglo koristiti približno 150 žena od ukupno tisuću osoba koliko ih je u 20 godina prošlo kroz Vladu, Sabor i Ustavni sud, i to sedam sutkinja Ustavnog suda, 14 ministrica, a ostalo su saborske zastupnice. Raniji odlazak u mirovinu nisu koristile ni sutkinje Ustavnog suda ni ministrice, dok za zastupnice nema podataka. S te strane, Lesareva inicijativa više je stvar principa nego troška za državu.

Dužnosničke povlastice nakon prestanka mandata općenito su jedna od spornih tema zbog koje se često lome koplja u javnosti. Ne bode u oči toliko raniji odlazak u mirovinu, koliko iznos mirovine. Za razliku od običnih smrtnika koji u prosjeku primaju 2100 kuna, 519 saborskih zastupnika dobiva 8654 kune mirovine. Hrvatska ima 181 tisuću povlaštenih umirovljenika, za što godišnje izdvaja oko 7 milijardi kuna. Vlada je najavila da će mijenjati zakon o dužnosničkim pravima, a iz onoga što se zasad zna stranke vladajuće koalicije nisu sklone ukidanju privilegija već bi išli na kozmetičke dorade.

Pravila jednaka za sve

Prema njima, saborska bi se mirovina dobivala tek nakon cijelog, a ne polovice mandata, a dizao bi se prag za raniji odlazak u mirovinu u skladu s netom promijenjenim mirovinskim zakonom. No, Danijel Nestić, analitičar Ekonomskog instituta, kaže da bi cijeli sustav povlaštenih mirovina trebalo približavati općim pravima.

– Opća pravila trebaju biti jednaka za cijelu populaciju – zaključuje Nestić.

Ključne riječi

Komentara 66

OB
-obrisani-
21:44 18.11.2010.

Neka! Tko će kom ako ne svoj svom! Žene ženama!

OJ
ojhaojha
21:44 18.11.2010.

valjda ce ih kancer pojest prije nego krenu u penziju

YE
yesterday
22:13 18.11.2010.

Tužno. Kolika je mirovina npr. med. sestrama ne znam, ali ne vjerujem da većina od njih radi na lakšim, manje stresnim i manje odgovornim poslovima od zastupnica ili sutkinja Ustavnog suda. .Jadno, bijedno i žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije