Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PO NALOGU EPPO-A

Policija upala u Ministarstvo kulture: Obavljaju se pretresi oko afere na Geodetskom

Posavec i Kovač pušteni na slobodu, USKOK im nije odredio istražni zatvor
Matija Habljak/PIXSELL
16.02.2024.
u 10:53

Kako se neslužbeno doznaje, istražitelji su ušli u ministarstvo kako bi obavili pretrese ureda određenih službenika za koje se sumnja da su sudjelovali u nezakonitostima

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) policija je jutros upala u Ministarstvo kulture i medija, javlja Jutarnji list, u sklopu istrage o nezakonitom trošenju novaca na Geodetskom fakultetu. Kako se neslužbeno doznaje, istražitelji su ušli u ministarstvo kako bi obavili pretrese ureda određenih službenika za koje se sumnja da su sudjelovali u nezakonitostima.

No navodno se radi o visokorangiranim službenicima unutar Ministarstva, a krenuli su pretresi i njihovih domova. Kako Telegram doznaje, radi se o pretresu doma glavnog konzervatora Ministarstva kulture i medija Davora Trupkovića, ali i nekoliko zaposlenika iz Sektora za financije i zaposlenika Glavnog tajništva Ministarstva. 

Podsjetimo, ministrica Nina Obuljen Koržinek ranije se našla na meti kritika nakon što je otkriveno kako je bivši dekan Almin Đapo bio uključen u nezakonitosti s trošenjem javnog novca. Još je ranije Telegram objavio kako je ministrica osobnom odlukom, bez javnog natječaja, nelegalno isplatila Geodetskom fakultetu čak 19,1 milijuna kuna za dubinsko snimanje zgrada nakon potresa u Zagrebu 2020. godine. 

>> Tko je Almin Đapo, bivši dekan Geodetskog fakulteta uhićen na zahtjev EPPO-a?

Posavec i Kovač pušteni na slobodu, USKOK im nije odredio istražni zatvor
1/12

Odbacujući te tvrdnje Obuljen Koržinek navela je da je odluka o hitnom postupku popisa šteta na kulturnoj baštini donesena temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

"Jako je važno reći – pojedini su objekti, pogotovo nakon petrinjskog potresa, ponovno snimani, što je omogućilo identificiranje i procjenu i evidentiranje progresivne štete nakon čega je, podsjetit ću, i omogućeno Hrvatskoj da koristi sredstva Fonda solidarnosti u roku za godinu dana duljem od onoga koji je bio predviđen. Sve je rađeno sukladno Zakonu, sukladno pravilima za sve postoji dokumentacija i sve je dostupno na serverima MKM i u pisanim izvještajima", naglasila je ministrica.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 18

IC
ICCO
10:37 16.02.2024.

Po ap zakonu ste trebali napisati- policija je jutros upala u jedno ministarstvo zbog nekih sumnji na neko kazneno djelo, više o tome citajte za 7 god. Kad bude objavljena pravomoćna presuda,

Avatar fidelio
fidelio
10:34 16.02.2024.

Kako nekulturno od tog EPPOa upadati samo tako u Ministarstvu kulture. Barbarski čin.

Avatar Idler 3
Idler 3
10:33 16.02.2024.

Vu rešt žnjimi, žal mi je sam kaj nam to trebaju reć ovi gor iz EU !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije