Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turski prosvjedi

Taksim opet gori! Policija ispaljuje suzavce i vodene topove

Prosvjedi u Turskoj (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/32
11.06.2013.
u 07:27

Premijer Reçep Tayyip Erdoğan kazao je da više neće imati ni trunke tolerancije prema prosvjednicima prevenstveno zbog toga što su se među njih infiltrirali oni koji su za cilj imali rušenje legitimno izabrane vlasti u Turskoj

Danas ujutro specijalna policija okružila je prosvjednike na istanbulskom trgu Taksim i počela ih rastjerivati vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima. Dio aktivista pokušao se obračunati s policijom bacajući petarde, zapaljive bombe i kamenje, no vrlo brzo većina prosvjednika povukla se u park Gezi. Policija je s okolnih zgrada uklonila i transparente koje su tu postavili prosvjednici zamijenivši ih turskim zastavama i Atatürkovim portretima. Istodobno, buldožeri su počeli rušiti barikade koje su postavili prosvjednici kako bi zaustavili policiju. Strani novinari koji su se zatekli na Taksimu javili su da je to bila čista demonstracija sile.

Premijer Reçep Tayyip Erdoğan kazao je da više neće imati ni trunke tolerancije prema prosvjednicima prevenstvno zbog toga što su se među njih infiltrirali oni koji su za cilj imali rušenje legitimno izabrane vlasti u Turskoj.

Prosvjedi su se nastavili i u večernjim satima. Na Taksim je ponovno upala policija, pokušavajući rastjerati okupljene demonstrante. Ispaljuju suzavce, prosvjednike gađaju vodenim topovima, a oni ispaljuju vatromete.

– Policija će biti nemilosrdna, akcija će trajati i dan i noć, sve dok s trga ne budu uklonjeni marginalni elementi i prostor ne bude otvoren građanima – rekao je gradonačelnik Istanbula Huseyin Avni Mutlu.

Taksim kao povod

“Što su ti prosvjednici očekivali? Da ćemo klečati pred njima? Kao premijer ove zemlje, pozivam ih da se povuku iz parka i s trga. Sve njih pozivam da se povuku, a oni koji to ne budu htjeli poručujem da su prosvjedi gotovi i da ih više nećemo tolerirati. Stavit ćemo nož pod vrat provokatorima i teroristima i nitko se neće izvući nekažnjen”, kazao je Erdoğan i dodao kako je Gezi park namijenjen šetačima, a ne okupatorima. Njegove riječi u potpunoj su suprotnosti s obećanjem guvernera Istanbula Hüseyina Avnija Mutlua koji je obećao da policija neće na silu rastjerivati prosvjednike. No nakon policijske akcije, iz njegova ureda je priopćeno da su se na Taksimu okupile brojne prosvjedničke grupe i da je trg počeo nalikovati na bojišnicu, što stvara negativnu sliku Turske širom svijeta. Zbog intervencije policije mogli bi propasti i razgovori između prosvjednika i Erdoğana zakazani za sutra, i to na zahtjev nekih prosvjedničkih grupa.

– Nastavit ćemo s prosvjedima sve dok ne srušimo sultana Erdoğana i možete očekivati ovih dana još jače i žešće prosvjede – kazao je za Večernji list, jedan od organizatora prosvjeda protiv Erdoğana i njegove vlade, Bereket Kar, član oporbene koalicije narodne demokratske konferencije.

– Erdoğan misli da ako dobije 50 posto glasova može vladati Turskom kao za vrijeme Otomanskog Carstva, da svakom koji ne misli kao on može odsjeći glavu ili ga nabiti na kolac – istaknuo je Kar, kojeg smo pitali koji su glavni razlozi za te demonstracije. Na kraju, Erdoğan je odustao od projekta na Taksimu!

– Ma naravno, Taksim je bio samo povod za masovne prosvjede protiv Erdoğana. Većina Turaka nije zadovoljna njegovim vođenjem vanjske i unutrašnje politike. Od Turske želi stvoriti strogu islamsku državu, zabraniti alkohol i noćni život. Pa tko je on da to zabrani? Mi stoljećima tako živimo a i nastavit ćemo tako živjeti i nikada nećemo dopustiti ni Erdoğanu ni njemu sličnima da nam uvedu stroge šerijatske zakone poput onih za vrijeme talibana u Afganistanu – kaže Kar.

Protiv islamizacije


Također, objašnjava da je turski narod, kada je vanjska politika u pitanju, ogorčen neprijateljskom politikom koju Erdoğan vodi prema Siriji.

– Turska je postala baza za teroriste koji idu u Siriju i ubijaju sirijski narod. Što će se dogoditi s nama kad prestane rat u Siriji? Erdoğan je, po mojemu mišljenju, pomagao tim radikalnim islamistima jer su istomišljenici pa se valjda nada da će mu ti isti islamisti pomoći u stvaranju njegove islamske talibanske države. Uz to, narod ga prezire jer je ponovo sklopio savez s Izraelom, što ne ide na čast Turskoj – zaključuje naš sugovornik.

>>'Još prije 40 godina Erdogan je govorio da će postati premijer'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije