Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neredi u turskoj

Policija uhićuje liječnike koji pomažu ozlijeđenima na Taksimu

turska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.06.2013.
u 13:46

Policija u Istanbulu uhićuje liječnike volontere koji pomažu ozlijeđenim prosvjednicima

Najmanje trideset ozlijeđenih u dosad najtežem okršaju policije i prosvjednika u središtu Istanbula, tijekom subotnje noći potražilo je liječničku pomoć. U strahu da je ulazak u kola hitne pomoći tek prečica do ulaska u zatvorsku ćeliju, mnogi od njih dali su se u ruke liječnika volontera koji već noćima patroliraju po barikadama podignutim na ulicama što vode na trg Taksim.

Ti liječnici upravo plaćaju cijenu svoje humanosti. Tijekom ništa manje kaotičnog nedjeljnog jutra, na ulazu u hotel Ramada gdje su tretirali sugrađane ozlijeđene od gumenih metaka, suzavca i policijskih pendreka, objektiv fotoreportera zabilježio je uhićenje nekolicine od njih. Fotografije svjedoče stavljanju lisica i odvođenje liječnika u nepoznatom smjeru. Danak pristupanju antivladinim demonstracijama tijekom jučerašnjeg dana plaćaju i navijači Besiktasa, koji su prosvjedu danima ranije prišli u tisućama.

Cem Yakışkan, osnivač i član navijačke skupine poznatije kao Carsi, i Erol Özil, glasoviti autor navijačkih transparenata, tijekom jutra uhićeni su na kućnim pragovima. Prije odvođenja u pritvor, policija im je pretresla stanove i oduzela računala. Dakako, dvojice vođa navijačke skupine tek su vrh ledene sante, uhićenih među navijačima je mnogo više. Neki je dan, podsjetimo, policija privela i više od 50 odvjetnika, nakon javnog protesta u istanbulskom sudu kojim su se željeli izraziti podršku zahtjevima antivladinih prosvjednika. Svjedoci opisuju scene bez presedana te ističu kako se nije radilo samo o uhićenju, već i o brutalnom policijskom napadu na ugledne odvjetnike.

I radnicima dosta policije. Njih 240.000 kreće u štrajk!

Jedan od najvećih radničkih sindikata u Turskoj potvrdio je da će u ponedjeljak započeti opći štrajk u kojem će sudjelovati oko 240.000 radnika. Potvrdio je tu informaciju Mustafa Turgut, glasnogovornik konfederacije Sindikata Radnika koja okuplja 11 različitih sindikata, javlja Reuters.

- Ranije smo odlučili da ćemo štrajkati ako policija nastavi s intervencijom u parku. Zato u ponedjeljak krećemo u štrajk - kazao je Turgut. Odluko je to koja će nakon vjerojatno najteže noći sukoba između policije i prosvjednika definitno dodatno destabilizirati stanje u zemlji.

Podsjetimo, sinoć su prosvjednici suzavcima i vodenim topovima otjerani iz parka Gezi i s trga Taksima nakon čega se sukob s policijom premjestio u pokrajnje ulice. Palile su se barikade, a ozlijeđeno je najmanje 29 osoba.

>>Najteža noć: 29 osoba ozlijeđeno u sinoćnjim sukobima u Turskoj

>>Policajci uhitili 50-ak odvjetnika zbog podržavanja prosvjeda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije