Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vještače tragove

Policija steže obruč, bolnica pod posebnim režimom

'11.01.2013., Stenjevec, Zagreb - Stan Vojislava Blazevica stradalog u nocasnjoj eksploziji. Ekipa kriminalisticke policije vrsi ocevid, a doveden je i policjski pas koji je pretrazio stan. Photo: Rob
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/8
12.01.2013.
u 21:10

Ni nakon četiri dana straha u Zagrebu zbog dviju nerazjašnjenih eksplozija građani nisu dobili nikakvu informaciju osim da u eksplozijama nema elemenata terorizma

Dvadeset i četiri sata nakon što je načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić najavio da bi se u ta dvadeset i četiri sata trebala završiti intenzivna policijska istraga te doznati tko je odgovoran za dvije eksplozije u Zagrebu te jesu li one međusobno povezane, novih informacija o slučaju koji je posijao strah među građanima nema. Tiskovna konferencija koja se inače u policiji redovito održava i subotom, danas je bila otkazana, a policija se tek iza 20.30 sati oglasila šturim priopćenjem.

- Obzirom da su događaji u posljednja tri dana uznemila javnosti, naglašavamo da su i dalje prioritet postupanja policije te da policija poduzima sve zakonom raspoložive mjere kako bi se pronašao počinitelj/počinitelji. Do sada su obavljeni razgovori sa više od stotinu osoba, međutim, za sada nitko nema status osumnjičenika, izvijestila je policija priopćenjem nakon oko 20.40 sati dodajući kako se tragovi još vještače te se ne može prijevremeno tvrditi da su eksplozije povezane.

- Obje eksplozije za sada kvalificiramo kao ugrožavanje opće sigurnosti (dovođenje u opasnost života ljudi i ugrozu imovine), izvijestili su odbacujući mogućnost da se radi o terorizmu. U oba događaja radilo o improviziranoj eksplozivnoj napravi

Očevidac ili osumnjičenik?

S nerazjašnjenim statusom – očevidac ili osumnjičenik – 54-godišnji V. B. i subotnji je dan proveo na Odjelu traumatologije Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice” u Zagrebu. Čuvali su ga policajci pa je sve vrijeme ispred njegove bolesničke sobe stajao jedan policajac u civilu, a drugi u odori.

Zbog njegova boravka u bolnici su pojačane sigurnosne mjere pa se posjetitelji moraju strogo držati vremena predviđenog za posjete. U rug bolnice jučer je bilo zabranjeno ulaziti automobilom, što je stvorilo probleme težim bolesnicima, posebno onima u invalidskim kolicima jer ih je netko morao dopratiti do odjela

– Ovo se nikad nije dogodilo. Mislim da to i nije potrebno, da pretjeruju – kazao nam je muškarac dok je kroz bolničko dvorište prema ulazu gurao majku u invalidskim kolicima.

Manevar istražitelja

U kakvom je zdravstvenom stanju danas V. B., u bolnicu zaprimljen nakon eksplozije u Stenjevcu u prvim minutama petka s lakšim ozljedama koje je zadobio od šrapnela u eksploziji, liječnici iz bolnice nisu htjeli govoriti. Od policije su dobili nalog da ne razgovaraju s novinarima. Tako je ostalo tek poznato stanje V. B. kod prijama u bolnicu u koju je dovezen s ogrebotinama na koži i pod njom te s lakšom ozljedom oka.

Kako doznajemo od dobro upućenih izvora, V. B. je u subotu trebao biti pušten iz bolnice jer nema težih ozljeda, ali to se nije dogodilo. Razlog je tome, kažu neki, manevar istražitelja koji i dalje vještače eksplozivne naprave koje su u manje od 48 sati potresle zapadni dio Zagreba. Na vještačenju su i stvari koje su iznijeli iz automobila i stana ozlijeđenog V. B. Drugim riječima, izgleda da policija pokušava dobiti na vremenu.

I dok je policija od djelića pokušala sastaviti cjelinu pa su u petak nakon ponoći pregledavali željezničku prugu na predjelu od Glavnog do Zapadnog kolodvora, stan u kojem posljednjih desetak godina V. B. živi s djevojkom za to su vrijeme čuvali njihovi prijatelji. Kazali su da nevjenčane supruge V. B., čiju je crvenu opel corsu u petak nakon 22 sata detaljno pretraživala policija, nema kod kuće.

Ne žele razgovarati o prijatelju

Podsjetimo, taj su stan na petom katu u Gospodskoj ulici u Zagrebu, šupu i automobil V. B. cijeli petak poslijepodne češljali forenzičari, inspektori, a doveden je i pas tragač koji je onjušio i automobil nevjenčane supruge V. B. Je li u stanu ili vozilu pronađeno išta što bi V. B. moglo uistinu povezati s jednom ili obje eksplozije u Zagrebu, javnosti je i dalje ostalo nepoznato.

Prijatelji para u Stenjevcu nisu bili voljni išta komentirati jer je, kažu, istraga još uvijek u tijeku. Rekli su tek da su nezadovoljni medijskim tretmanom njihova prijatelja, za kojeg još nije utvrđeno je li umiješan u postavljanje bombe ili se samo našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Stanari o V. B. ne žele razgovarati, neki zato što ga ne poznaju pa i ne znaju što bi o njemu rekli, neki zato što se “ne žele miješati” pa su ljutiti i na medije i na policiju.

I jednima i drugima prigovarali su jučer i u bolničkom krugu KB.a “Sestre milosrdnice” pa se tako moglo čuti i da “u ovoj zemlji ima puno prečih problema nego što je to teroristički napad koji to zapravo i nije”.

>>'Nikad ne bih za V. B. rekao da bi mogao ikome nauditi'

>>FOTO Nebeski jahač koji voli društvo i rizike

>>Očevidi eksplozija teški su jer počinitelji paze na tragove

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
21:59 12.01.2013.

odjednom odkad se vidi sva nesposobnost "vladajućih" odmah neko ćudoređe pred katedralom?

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
22:00 12.01.2013.

projekt "crvena Hrvatska"....u teškom raspadanju !

DU
Deleted user
09:33 13.01.2013.

Nino prpić BBB - Bad Balkans Boys????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije