Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
racija u Klagenfurtu

Policija upala u sjedište Hypo Banke; istražuju i poslove u Hrvatskoj

hypo
Reuters
26.02.2010.
u 22:16

Službeno objašnjenje austrijskog državnog odvjetništva je da je racija rezultat "nedovoljne suradnje" s istražiteljima.

Poput groma iz vedra neba odjeknula je u petak u austrijskim medijima vijest da je posebna policijska jedinica SOKO Hypo u četvrtak poslijepodne provela raciju u centrali Hypo Alpe Adria Banke u Klagenfurtu.

Službeno objašnjenje austrijskog državnog odvjetništva je da je racija rezultat "nedovoljne suradnje" s istražiteljima. Die Presse i Austrian Times navode da je na meti istražitelja pet tvrtki kćeri Hypo Banke u jugoistočnoj Europi, a Kleine Zeitung je dobio izjavu državnog odvjetnika Helmuta Jamniga da su u središtu zanimanja bili i kreditni poslovi u Hrvatskoj.

Ovo je već druga racija u Hypu od jeseni, no posebnost ovoga puta je to što je istražiteljsku ekipu predvodio sam šef SOKO Hypoa Bernhard Gaber. S iskaznicama posjetitelja u banku su za njim umarširali i trojica državnih odvjetnika, četiri financijska vještaka i čak 30-ak ostalih službenika naoružanih laptopima kako bi kopirali podatke. Kleine Zeitung nije dobio potvrdu ima li racija veze s Vladimirom Zagorcem ili bivšim predsjednikom uprave Güntherom Striedingerom koji je s bivšim generalom vrlo često poslovao.

Dok Kleine Zeitung navodi već poznate skandale oko financiranja helikoptera i turističkog naselja u Savudriji, Kurier piše o "novim saznanjima u vezi četiri kreditna posla", koji po svemu sudeći imaju veze s Hrvatskom. Posebno je zanimljiva izjava državnog odvjetnika o dobrovoljnom pristanku vrha Hypoa na istragu.

- Danas je banka prihvatila našu ponudu, bez obzira na mjere prisile, i dobrovoljno nam isporučila tražene podatke - izjavio je Jamnig Uprava banke je pak priopćila da "u istrazi u potpunosti podupiru nadležne službe".

Kako se Hypo banka posebno istražuje i zbog posla s katastrofalnim financijskim posljedicama od nekoliko milijarde eura po banku Bayern LB, austrijsku i njemačku javnost istraga izrazito zanima. Među ljudima na koje se posebno obrušavaju istražitelji iz stranke Zelenih oko Rolfa Holuba ističu se ministar financija Josef Pröll iz Austrijske narodne partije, Vladimir Zagorec, bivši bavarski guverner Edmund Stoiber (CSU) i Claudia Haider, udovica pokojnog desnog populističkog političara Jörga Haidera.

Komentara 18

OB
-obrisani-
22:46 26.02.2010.

traže heiderovo zlato dakle? ok, tražio je i mesić dosta toga pa našao figu, važno je da imamo \"aferu\"!?? a što mislite o tome da je hypo najviše operirala u Istri? što veli kajin? a zašto se jakovčić vrpolji??

RE
rezonancija
12:01 27.02.2010.

Vidi se da na ovdje ima onih koji su bili blizu kad se prodavalo zito ispod tezge...ali cemu to sve kad smo narod koji saginje siju do poda...

CI
cicibela
22:44 26.02.2010.

Tako se to radi !!! A naši pošalju Šimu Krasić koja im onda u četri oka priča priču. Osim Sanadera i Mesić sad čita njemački, a i Linić, Jakovčić...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije