Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupljanje u zagrebu

Policija privela nekoliko osoba, ozlijeđen fotoreporter

prosvjed fašisti (1)
Petar Glebov/Pixsell
13.04.2012.
u 13:15

Policija je privela šest osoba. Nad tri osobe je provedena prekršajna obrada i puštene su.

Na zagrebačkome Trgu bana Jelačića u petak poslijepodne okupilo se oko 150 antifašista i 20-tak članova desničarske udruge. Policija je živim zidom razdvajala skupine. Zagrebačka policija izvijestila je da okupljanje nije bilo prijavljeno te da je u službene policijske prostorije dovedeno šest osoba. Nad tri osobe je provedena prekršajna obrada i puštene su, a nad ostalima je obrada u tijeku. Drugih postupanja policije, kako navode, nije bilo.

Tijek zbivanja pročitajte u nastavku

16.00 sati Nekoliko sati prije najavljenog "turističkog obilaska" stranaka ekstremne desnice - deklariranih fašista iz nekoliko europskih zemalja, u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava u Zagrebu je posve mirno. Ni najavljeni gosti kao ni brojni prosvjednici protiv fašista nisu paradirali Zagrebom. Josip Miljak, predsjednik HČSP-a, prostorije Gradskog odbora u Tratinskoj ulici napustio je u 13.20 sati, a ispred prostorija stranke u Dalmatinskoj ulici tijekom prijepodneva prolazila su i bila parkirana vozila njemačkih i slovenskih registracijskih oznaka. Josip Miljak naglasio je kako svoje goste očekuje do 15 sati.

– Nismo odustali, ali sigurno nećemo šetati gradom ni s kakvim oznakama i obilježjima jer su brojne najave o tome kako su svi spremni spriječiti prosvjed, što doživljavamo kao prijetnju. Očito je da se moramo sakriti u rupu. Nejasno je zašto nas optužuju za govor mržnje kad se govori mržnje širi samo iz Vlade i usta ostalih brojnih političara. Nismo napravili ništa loše – poručio je Miljak.

Prosvjednici protiv fašista, koji se pozivaju i organiziraju preko Facebooka, svoj dolazak na glavni zagrebački trg najavili su u 17.30 te poručili kako će spriječiti da fašisti paradiraju gradom. Samu organizaciju preko Facebooka podržalo je više od tisuću fejsbukovaca. Okupljanje na Trgu u 18 sati zakazali su i članovi Hrvatskog uljudbenog pokreta kojih će biti desetak.

– Mi smo neovisni od organizacije HČSP-a, ali ćemo iskoristiti njihovu prisutnost i ljude koji će se okupiti oko njih kako bismo i mi poručili ono što imamo za reći. Nismo ni za, niti protiv organizacije – rekao je Hrvoje Mirković, tajnik Hrvatskog uljudbenog pokreta. Podršku HČSP-ovoj organizaciji "turističkog obilaska gradom" dala je i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara.

16.30 sati Pripadnici interventne policije počeli su osiguravati područje na kojem će se održati okupljanje.

17.15 sati – Policija popisuje antifašiste! – Uzvikivao je na megafon građanin koji je došao na Trg protiveći se okupljanju fašista. Policija ga ja zaustavila, zatražila osobnu i zamolila da skine maramu.

– Nisu im sumnjivi oni što imaju majice s natpisom "Za dom spremni", sumnjivi su im antifašisti u antifašističkoj zemlji – vikao je na megafon. Policajci su ga upozorili da prestane vikati na megafon jer tako krši javni red i mir. Ako to ipak ponovi, privest će ga u policiju.

17.45 sati Nekoliko pripadnika Građanske akcije i inicijative stiglo je na Trg.

18.00 sati – Mi Hrvati antifašisti! Malo vas je p...! – počeli su izvikivati na Trgu pripadnici skupine okupljeni oko inicijative Ujedinjeni protiv fašizma, koji tvrde da su skup prijavili policiji. Unatoč zabrani bilo kakvog okupljanja, antifašisti su razvukli transparent "Ujedinjeni protiv fašizma". Policija im je kod bana Jelačića na Trgu zabranila prolaz. Kako doznajemo, privedena je jedna osoba, no zasad nije poznato iz koje skupine.

18.15 sati – Došla sam jer sam frustrirana time što je Milanović zabranio mimohod za generale koji su nepravedno osuđeni. Mene zanima sloboda – poručila je Sanja Blažević, majka troje djece koja se predstavila kao domoljubna Hrvatica.

18.20 sati Na Trgu je oko 150 antifašista i 20 fašista (od 18 do 20 godina), neki odjeveni u majice s natpisom "Za dom spremni". Deklariraju se kao domoljubi. 

U povorci antifašista nastao je kaos. – No pasaran, No pasaran! – čuje se na strani antifašista, čiji je pripadnik uhićen prilikom naguravanja s policijom. Ozlijeđen je fotoreporter koji je tijekom naguravanja dobio udarac.

18.30 sati Uhićena su dvojica antifašista i jedan ekstremni desničar. Navodno je uhićen jer je uzviknuo "Za dom spremni".

18.40 sati Antifašisti su se uputili Praškom ulicom prema Zrinjevcu. Prati ih i policija. Svi idu za njima. Iako je Josip Miljak, predsjednik HČSP-a, najavio dolazak sa svojim stranim gostima, oni nisu nigdje viđeni.

18.50 sati – Pustite nam drugove, pustite nam drugove! – uzvikuju prosvjednici ispred Prve policijske postaje. U povorci se istovremeno čuju poklici "No pasaran! No pasaran!"

19.10 sati Dvije uhićene osobe, među kojima je jedna djevojka, puštene su, a kažu da su bile privedene zbog transparenta na kojem piše "AntifaSplit".

– U našoj prijavi piše da smo uhićeni zbog remećenja javnog reda i mira. Uhitili su nas uoči prosvjeda jer smo na Trgu u dućanu kupili 20 jaja. Očito je da su ta jaja koja smo kanili pripremiti za večeru bila sporna, a onda je policija uočila i naš transparent – poručuje ova Splićanka. 

19.45 sati Oko 50 antifašista ponovno se vratilo na Trg, u pratnji policije. Raširili su transparent "Ujedinjeni protiv fašizma".

19.50 sati Prosvjed je završio. Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma najavila je novo okupljanje u subotu u 11 sati kod Manduševca.

Komentara 436

HP
hps
22:30 13.04.2012.

i admin se svrstao na valjda njegovu stranu af

FI
fIok
12:00 14.04.2012.

august12 Oni su ih dobili prije 1990.

TO
tonny555
19:15 13.04.2012.

aaaaaaaaaaaaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije