Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu mogli u zagreb

Policija objasnila zašto je zaustavila seljake

seljaci, prosvjedi seljaka (1)
Davor Javorović/PIXSELL
18.08.2013.
u 18:37

Prosvjedima koji su započeli 07. kolovoza 2013. godine prosvjednici uvelike narušavaju ustavno pravo drugih građana na slobodu kretanja, priopćila je policija.

Nakon što su baranjski seljaci danas traktorima krenuli za Zagreb osječka policija ih je zaustavila na ulazu u Osijek, a oglasila se i priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Ponovo ističemo da je zakonom propisana dužnost policije da omogući Ustavom priznato pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, posebno da štiti slobodu govora i javnog nastupa na mirnom prosvjedu koji se provodi u skladu sa zakonom.

 Međutim, prosvjedima koji su započeli 07. kolovoza 2013. godine prosvjednici uvelike narušavaju ustavno pravo drugih građana na slobodu kretanja u potpunosti ili djelomično zapriječavajući protočnost prometa na dijelovima državnih i županijskih cesta čime remete kretanje i rad većeg broja građana, privrednih subjekata i državnih tijela, koji su primorani kretati se obilaznim pravcima čime im se uz značajan gubitak vremena stvaraju i nepotrebni dodatni troškovi putovanja.

 Također bismo napomenuli da je policija u svom dosadašnjem postupanju bila obazriva prema prosvjednicima postupajući po načelima razmjernosti i postupnosti kako joj zakon i nalaže, primjenjujući isključivo upozorenja kao najblažu propisanu ovlast nastojeći na taj način spustiti tenzije i djelovati na organizatore i prosvjednike da svoje pravo na javni prosvjed iskažu na zakonit i dostojanstven način ne narušavajući prava i slobode drugih ljudi, ne kršeći propise i ne čineći kažnjive radnje.

S tim u vezi, ponovno upozoravamo organizatore i prosvjednike da svojim ponašanjem ne čine kažnjiva djela posebno u pogledu obveze prijavljivanja javnog prosvjeda, njegovog održavanja na mjestima na kojima to nije dopušteno (autoceste, magistralne ceste) i drugim mjestima na kojima se s obzirom na vrijeme, broj sudionika i narav okupljanja remeti kretanje i rad većeg broja građana za što je Zakonom o javnom okupljanju propisana novčana kazna od 5 000 do 20 000 kuna.

Također, moguća su i kršenja odredbi Zakona o cestama koji zabranjuje trajno ili privremeno zaposjedanje ili na dugi način smetanje posjeda javne ceste ili njezinog dijela za što je člankom 114. navedenog Zakona popisana novčana kazna u iznosu od 10 000 do 30 000 kuna.

 Policija utvrđuje činjenično stanje na terenu na temelju kojeg podnosi prijave nadležnim državnim tijelima. Daljnje mjere i radnje policija će poduzimati ovisno o stanju na terenu, a postupajući po načelima razmjernosti i postupnosti. Još jedanput upozoravamo prosvjednike da postupe po već ranije danim upozorenjima, da odblokiraju prometnice i da svoje ponašanje usklade s propisima.

>>Seljake zaustavila policija! Odustali od odlaska u Zagreb

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije