Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA WATERGATE

Policija nije kršila zakon, ali je protupropisno prikupljala ispise

afera watergate (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
23.11.2012.
u 13:26

Večernji list je bio u pravu kada je upozorio da se telefonski ispisi protupropisno dobivaju ilegalnim dopisivanjem na legalno zatražene naloge

Policija nije zloupotrijebila ovlasti niti prekršila zakon kada je preko OTC-a pribavila ispise telefonskih kontakata bivšeg šefa SOA-e i njegovih suradnika, ali je prekršena odredba protokola o suradnji Ravnateljstva policije i OTC-a u načinu prikupljanja tih podataka.

Zaključak većine

Prema tom protokolu definirano je da se jedan zahtjev za ispis telefonskih kontakata može odnositi samo na jednu fizičku ili pravnu osobu, a može sadržavati više telefonskih brojeva koji pripadaju toj osobi. Toga se Ravnateljstvo policije nije držalo. Zaključak je to većine u saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je proveo istragu nakon što je prije gotovo mjesec dana Večernji list objavio priču o tome da je policija nelegalno prikupljala ispise poziva i SMS-ova tadašnjeg vodstva SOA-e.

Prema tome, Večernji je list bio u pravu kada je upozorio da se telefonski ispisi protupropisno dobivaju na način da se uz legalno otvorene naloge dopisuju brojevi drugih osoba. Time smo upozorili na širi problem jer policija godišnje zatraži ispise kontakata za čak 50.000 brojeva, što vrlo teško može biti opravdano. No, većina u Odboru optužila je Večernji list da je objavom klasificiranih podataka s “lažnim navodom o prekršenom zakonu spriječena daljnja policijska obrada opasne kriminalne skupine i onemogućeno utvrđivanje njezinih veza s pojedinim djelatnicima SOA-e”. Za to nisu pružili nijedan dokaz!

Većina u odboru u svom izvješću kaže da je iz razgovora s djelatnicima Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i OTC-a ustanovljeno da se taj protokol i prije često kršio, a to nikada nije bilo konstatirano ni u jednom izvješću koje je UVNS izradio tijekom svojih redovitih nadzora OTC-a. Većina je zaključila i da se privremeni protokol o suradnji Ravnateljstva policije i OTC-a treba zamijeniti nekim jasnijim postupovnikom koji bi imao snagu podzakonskog akta.

HDZ i Dinko Burić iz HDSSB-a ne slažu se sa stavom odborske Kukuriku većine i dali su svoja izdvojena mišljenja. HDZ-ovac Miroslav Tuđman, šef Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kaže da u užem smislu nije bilo nezakonitosti, ali je bilo nepoštovanja postojećih propisa. Tuđman u izdvojenom mišljenju HDZ-a navodi da je aferom ispisi ugrožen ugled RH, nanesena je šteta sustavu nacionalne sigurnosti kao i reputaciji dijela čelnika sigurnosno-obavještajnih službi.

– Siva zona u sustavu tajnog prikupljanja podataka o telekomunikacijskom prometu posljedica je nedorečenosti postojećih zakona jer nije određen nadzor na devet desetina zahtjeva Ravnateljstva policije proslijeđenih OTC-u – navodi Tuđman. On tvrdi da je u prvih deset mjeseci ove godine policija zatražila izliste za više od 38.000 telefonskih brojeva!

– Policija se u svim demokratskim zemljama koristi mjerama nadzora ispisa poziva i poruka, ali zakonom nije predviđen nadzor nad zahtjevima što ih postavlja MUP – stoji u HDZ-ovu izvješću. HDSSB-ovac Dinko Burić u svom je zaključku dao vjerojatno najbolje ocjene. Smatra da ni ova kao ni prethodna vlast nije maknula politiku iz policije i sigurnosno-obavještajnog sustava.

Korištenje štetnih metoda

– Priznanjem da se sustavno godinama kršila odredba iz spomenutog protokola može se zaključiti da se, unatoč tome što nije bilo kršenja zakona, radi o svjesnom protupropisnom djelovanju onih institucija kojima je zadaća štititi državu i njene građane... – zaključuje Burić. Štoviše, dodaje da SDP-ova vlast svjesno koristi štetne metode koje je godinama koristila i prethodna HDZ-ova vlast.

– Zakonski treba bolje urediti područje koje regulira provođenje aktivnosti u OTC-u da bi se smanjila mogućnost zloporabe – rekao je Igor Dragovan, potpredsjednik Odbora. Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, danas nije bio na sjednici Odbora jer je, kaže, znao da će HDZ biti preglasan. Po njemu nije dokazano da nije bilo nezakonitosti. Premda je Odbor u svom zaključku naveo kako je jedan član, aludirajući na Karamarka, javno izjavio da je imao uvid u klasificirano izvješće prije nego što je ono došlo u Odbor, on je ponovio da to nije točno. Ne boji se eventualne istrage DORH-a.

>>Karamarko otkrio odakle mu podaci o hrvatskom Watergateu

Komentara 48

AL
alapača
14:09 23.11.2012.

dakle, šta. Karamarko prvo preko medija digne hajku o nekakvom 'watergate' i na kraju ga nema na sjednici odbora... sigurno skup s Brkićem kompilira nova pravila autorstva u akademskoj zajednici...tu mu gori pod nogama, za lažno okrivljavanje i laganje, sramoćenje teklića po medijima ništa on ne mari, zaboravit će se do sutra? al dobro, nije pao snijeg da pokrije brijeg-mnoge zvjerčice u politici i medijima pokazale su tragove.

OB
-obrisani-
14:09 23.11.2012.

Gdje je tu u zaključcima pravo na privatnost? Više se ne spominje? Znači, OZNA je opet pobijedila, sa izlistima OZNE bez sudskog naloga se nastavlja?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:47 23.11.2012.

Ta "SIVA ZONA" nas je i unistila,.....sve po zakonu i pravilima,.....a zemlju ocerupase kao staru koku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije