Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Šok 3

Policajci drugi put krenuli u akciju uhićenja ekipe s Knežije

'22.12.2010., Zagreb - Specijalna policija s dugim cijevima ispred zgrade u Papovoj ulici na Staroj Kneziji.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/5
23.12.2010.
u 22:29

Službeno je potvrđeno da uhićenja imaju veze s premlaćivanjem novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca. Traga se za viđenijim pripadnicima zagrebačkog krim-miljea

Policijska akcija Šok 3, koja je započela uhićenjima na zagrebačkoj Knežiji u srijedu, po svemu sudeći mogla bi se pretvoriti u jednu od najvećih policijskih akcija protiv organiziranog kriminala i njegovih nositelja.

Lov na podzemlje

Naime, policija je u četvrtak navečer pokrenula potragu za svim viđenijim pripadnicima zagrebačkog podzemlja od kojih su neki posljednjih godina postali poduzetnici s prefiksom kontroverzni. Kako se neslužbeno doznaje, na meti policije našli su se gotovo svi oni koji su potkraj 90-ih bili optuženi kao tzv. zločinačka organizacija te dio onih kojima se sudilo u tzv. maloj zločinačkoj organizaciji.

Ako se može suditi prema priopćenju koje je policija poslala nakon uhićenja Đorđa Vuletića, braće Petra i Gorana Vidakovića te Darka Dakića, koji su slobode lišeni u jednom kafiću na Knežiji u srijedu, pripadnike tzv. zločinačke organizacije policija traži zbog sumnje da su imali veze s brutalnim premlaćivanjima novinara Dušana Miljuša u lipnju 2008. i poduzetnika Josipa Galinca u rujnu iste godine. Spomenuta četvorka od srijede je na policiji te se za sada branila šutnjom. Policija je od zagrebačkog Županijskog suda tražila i dobila dodatno zadržavanje od 24 sata, i to kako bi se provela biološka i daktiloskopska vještačenja.

Iza rešetaka desetak osoba

U međuvremenu, dok ta četvorka čeka hoće li do 10 sati biti privedena istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda, policija je počela novi val uhićenja. Kako se neslužbeno doznaje, iza rešetaka je za sada desetak osoba, a za još toliko njih se traga. Isto tako, neslužbeno se doznaje da bi cijela akcija mogla imati međunarodni karakter jer je navodno okidač za pokretanje cijele akcije bilo uhićenje skupine Makedonaca u Rijeci koja se sumnjičila za pokušaj otmice. Prema tim informacijama, Makedonci su za dečke s Knežije, od kojih su neki proteklih godina postali poduzetnici te rado viđeni gosti na brojnim društvenim događanjima, trebali odraditi neke poslove, a cilj svega bilo je širenje kriminalnih djelatnosti i na područje izvan Hrvatske.

Koliko će ova policijska akcija biti uspješna, vidjet će se kada se okonča službena istraga. No, u cijeloj je priči posebno zanimljivo to što se pripadnci tzv. zločinačke organizacije sada, kao i 1999. godine, uhićuje u politički iznimno osjetljivom trenutku. Tada je to bilo predvečerje izbora, a sada je proklamirana borba protiv korupcije i organiziranog kriminala koja je do sada pomela više državnih dužnosnika, uključujući i bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Prije 11 godina, u predvečerje promjene vlasti, okidač za uhićenje skupine koja se smatrala nasljednim lenom Zlatka Bagarića, ubijenog bossa i “kralja kocke”, bila je smrt nedužnog građanina Zorana Dominija. Dominija su ubile krhotine “zolje” kojom je gađan blindirani džip Vjeke Sliška, vođe suprotstavljenog klana. Sliško je preživio taj, još jedan atentat u nizu, no nesretni građanin Domini nije.

Pravosudna trakavica

I nakon 11 godina pravosudne trakavice i tri suđenja, još uvijek nitko nije odgovoran ni osuđen za njegovu smrt. Čovjek koji se za to teretio te za kojim policija sada traga, jer nije nađen na adresi stanovanja, prije par mjeseci, nakon trećeg suđenja i tri oslobađajuće presude zbog nedostatka dokaza, i pravomoćno je oslobođen. Njegov prijatelj, koji je za vrijeme suđenja tzv. zločinačkoj bio u bijegu, zasad je također nedostupan policiji. Među osobama koje policija traži još su neki koji su gotovo tri godine grijali optuženičku klupu u improviziranoj sudnici zagrebačkog zatvora u Remetincu.

Jedan od njih bio je svojedobno pripadnik Legije stranaca, a nakon izlaska iz Remetinca i oslobađajuće presude, kroz stranice crnih kronika provlačio se kao osoba za koju se sumnja da je imala veze s podmetanjem eksploziva pod automobil novinskog magnata Ninoslava Pavića. Nadalje, policija traga i za dečkom s Knežije koji je prije koju godinu izašao iz zatvora jer je bio osuđen na višegodišnji zatvor zbog dilanja droge.

Dugački pipci mafijaške hobotnice

Imaju li svi oni veze s napadima na Miljuša i Galinca, znat će se nakon što ih policija pronađe te s njima obavi obavijesne razgovore. No, jedno je sigurno. Policijska akcija ovakvih razmjera možda bi napokon mogla dati odgovore na mnoga neodgovorena pitanja. Drugim riječima, uhićenje tzv. zločinačke možda bi moglo razriješiti i neke neriješene likvidacije. No, više od rješavanja starih zločina policiji bi moglo biti zanimljivo otkriti do kuda su sezali pipci mafijaške hobotnice. A sezali su očito visoko kada je većina njih mirno živjela godinama kao slobodni i pravomoćno neosuđivani građani.

Komentara 53

DE
dejan
22:47 23.12.2010.

E ne znam...koliko HDZ, SDP, HSS, HNS itd. imaju članova...ali mislim da ih je znatno više od 20, pa sukladno tome...i nije to neka borba protiv zločinaćke organizacije.

PI
piccolo
13:52 24.12.2010.

I od svega toga nebu niš. Tresla se brda, rodil se qurac. Neki hebeni sudac bu zaboravil zarez i svi su vani zbog proceduralne greške.

OB
-obrisani-
10:28 24.12.2010.

a zaboravio sam dodati glvne : drpulićku i juru kradića koji nije sposoban izgraditi pasju kućicu, a radi njega smo morali izgraditi DVA mosta na maslenici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije