Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogomet i novac: Na čelu ponosa Dalmacije od 1992. do 1996. na čelu je bio Nadan Vidošević

Policija istraživala vrijeme Vidoševićeva predsjedanja Hajdukom

vidosevic
Goran Stanzl/VLM
13.12.2009.
u 18:16

Strani klubovi uplaćivali su novac u klagenfurtskoj Bawag banci. Ni Hajduk ni igrači nisu platili porez u Hrvatskoj

Predsjednički kandidat Nadan Vidošević najmanje se dvaput našao na meti policijskih istražitelja i financijske policije. U lipnju 2000. godine splitska kriminalistička policija privela je Vedrana Rožića, Ivana Buljana – Iku i Bartula Kaleba – Jabu zbog krivotvorenja isprava i zloporabe položaja u nogometnom klubu Hajduk.

Marke i dolari
Kaznenom prijavom obuhvaćeni su i Jure Strinić – Juko, Velimir Strinić, Stjepan Glavina, Zdeslav Alajbeg i Nadan Vidošević, no njih policija tada nije privela istražnom sucu. Vidoševiću je policija stavila na teret da je kao predsjednik kluba od prosinca 1992. do rujna 1996. znao da Hajduk ima devizne račune u klagenfurtskoj Bawag banci, na koje su strani klubovi uplaćivali Hajduku novac od transfera igrača. Hajduk je u austrijskoj banci imao računa u dolarima i njemačkim markama na koje je u pet godina uplaćeno 24,9 milijuna maraka koje su klub i igrači podijelili po pola.

Pritom, naravno, novac ni u jednom trenutku nije prošao kroz hrvatske banke pa ni Hajduk ni igrači nisu platili poreze. U posebnom policijskom izvješću, upućenom županijskom državnom odvjetniku u Splitu, stoji da je Nadan Vidošević “kao odgovorna osoba u pravnoj osobi s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za HNK Hajduk u iznosu od najmanje 4,5 milijuna DEM, oštetio državni i gradski proračun”.

Policiju zanimali transferi
U pet godina, koje su policiju posebno zainteresirale, Hajduk je prodao 80 igrača, od toga 36 u strane klubove. Policija navodi da su “temeljem izvadaka vidjeli da je na račun Bawag banke za transfer Bokšića u marsejski Olympique doznačeno 2,6 milijuna maraka, za Mišu u nizozemski Vittese iz Arnhema 900 tisuća maraka, iz engleskog Derby Countyja za Asanovića 2 milijuna maraka, iz Eintrachta iz Frankfurta za Mornara pola milijuna maraka, za Rapaića milijuna maraka, za Jarnija milijun dolara....”.

Naravno da je dio tog silnog novca završavao i u privatnim džepovima pa nije oštećen samo proračun nego i Hajduk. Policija navodi i da je blagajnik Duje Bilić na nalog Vedrana Rožića “prijatelju kluba Anti Marinoviću” za specijalne namjene isplatio 140 tisuća maraka. Nakon što je preuzeo novac – Marinović ga je dao Rožiću.

Policija je 2000. osumnjičila Vidoševića da je znao za sve ove malverzacije te da je osobno odobrio da se u Hajduku oformi “crna blagajna” koju je prepustio Vedranu Rožiću, Ivanu Buljanu i Duji Biliću.

Komentara 93

MS
mudako saka
20:40 13.12.2009.

DON NADAN VIDOŠEVIĆ, to je lupina kakve nitko nema. treba klonirat 2 vidoševića,1 poslat u sloveniju a 2 u srbiju da im rasturi gospodarstvo

DU
Deleted user
22:29 13.12.2009.

Odmah s njim u istražni, najbolje da ga vozač sa 200 km/h dostavi u prvu PP. Ne da kojim slučajem dobije imunitet, pa da se mora čekati 5 godina, po onoj staroj, novac vrti....

RU
rudolf
20:22 13.12.2009.

zasto ga ne strpaju u zatvor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije