Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAČUN S HULIGANIMA

Policija će se i konjicom boriti protiv huligana

neredi
Goran Stanzl/Pixsell
06.05.2010.
u 17:36

U MUP-u intenzivno razmišljaju o ponovnom uvođenju konjičke jedinice koja bi intervenirala u slučaju narušavanja javnog reda i mira.

Analizom snimki s kamera na stadionu u Maksimiru za subotnje utakmice između Dinama i Hajduka zagrebačka je policija, doznajemo, među navijačima sa sjeverne tribine uspjela identificirati mlađeg huligana za kojeg se sumnja da je ispalio topovski udar te na taj način teško ozlijedio interventnog policajca Kristijana Troktera.

Pretrage stanova
Taj je topovski udar pao ispred policajca, odskočio od zemlje te mu eksplodirao u visini glave zbog čega je i izgubio oko. Policija je i danas provodila kriminalističku obradu kako bi se utvrdio identitet osoba koje su izazvale nerede na stadionu, a prema nekim najavama velika je mogućnost da se uskoro privede i huligan koji je teško ozlijedio policajca.

Među do sada uhićenima, neslužbeno doznajemo, je i Goran Hajduković Čupko, jedan od “vatrenijih” Bad Blue Boysa, nedavno na zagrebačkome Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe za dvostruki pokušaj ubojstva 2001. godine, te Tomislav Glušić, vođa BBB-a poznat kao Gluhi i Petrinjac. Njima su, doznajemo, tijekom obrade pretraženi i stanovi, kao i još osmorici drugih uhićenih Boysa. U sjedištu PU zagrebačke novinarima je danas prikazana videosnimka policijske intervencije na istočnoj tribini za poluvremena, nakon čega je uslijedio odgovor navijača sa sjevera.

 – Tko ima pravo uništavati imovinu koju plaćaju porezni obveznici? Na svim europskim stadionima u ovakvim situacijama intervenira policija – kazao je na izvanrednoj konferenciji za medije Tomislav Buterin, načelnik PU zagrebačke.

Dodao je da će policija i ubuduće u ovakvim situacijama poduzeti identične mjere kao i za subotnje utakmice. Načelnik Sektora zagrebačke kriminalističke policije Marko Mikulić kazao je pak da su građani vrlo dobro reagirali na objavu fotografija huligana te da je policija, zahvaljujući njihovoj pomoći, na kraju i otkrila konkretne sudionike u neredima.

Dodatne ovlasti
U MUP-u intenzivno razmišljaju o ponovnom uvođenju konjičke jedinice koja bi intervenirala u slučaju narušavanja javnog reda i mira, kao što su to neredi na stadionima. Glasnogovornik Krunoslav Borovec kaže da se u Ravnateljstvu policije radi procjena u kojoj bi mjeri konji bili učinkovito sredstvo. Procjena je da jedan konjanik “vrijedi” kao deset njegovih kolega pješaka, a takve jedinice imaju, na primjer, Slovenci, Mađari, Srbi, Britanci, Nizozemci...

I naša je policija do 2003. godine imala konje i konjanike, ali ih je ondašnji ministar Šime Lučin ukinuo, iako se upotreba službenog konja i dalje nalazi u Pravilniku o načinu policijskog postupanja. Konjička jedinica trebala bi, ocijeni li se opravdanim njezino uvođenje, biti uvrštena u novi Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. Kao jednu od mjera u borbi protiv huligana razmatra se i uvođenje elektrošokera.

U policiji smatraju da je u neredima bolje koristiti elektrošokere nego oružje. No hoće li ovaj prijedlog proći, ovisi dijelom i o procjeni koliko je njegova primjena opasna za srčane bolesnike. Ranjeni navijač Marijo Galić i dalje je u životnoj opasnosti. Na stranici Udruge navijača Dinama objavljeno je da nema zdravstveno osiguranje pa pozivaju sve da prikupe novac za njegovo liječenje.

BBB iz Karlovca tvrdi da se samo branio od policije
Dvadesetdvogodišnji Stjepan B. iz Karlovca danas se sam prijavio policiji, nakon što se prepoznao na fotografijama s maksimirskog stadiona koje je objavio MUP. Policijske kamere snimile su ga dok je bacao polomljene stolce. U zgradu policijske postaje u Karlovcu Stjepan B. ušao je, pokriven kapuljačom, s odvjetnikom Nenadom Mamulom i u prolazu nam rekao:

– Policija je kriva za sve.Govorili su nam da imaju kamere kojima mogu otkriti izgrednike i zatim ih sankcionirati. Ipak, kad su planule baklje, uletjeli su u punoj spremi s lisičinama i lancima.

Njegov odvjetnik Mamula kaže kako izgrednik s fotografije tvrdi da nije sudjelovao u neredima:

- Samo se branio. Ipak, kao savjestan građanin odlučio se javiti kada je vidio da je policija objavila njegovu fotografiju. Na kraju ga se tereti za prekršaj koji nema nikakve veze s ozljeđivanjem policajca i navijača na spornoj utakmici – rekao je Mamula.

Nakon što je ušao u policiju, karlovačkog BBB-a su zadržali, a glasnogovornica PU karlovačke Tamara Grčić potvrdila je da provode prekršajnu obradu. Pretražen je i stan u kojem Stjepan B. stanuje.

Komentara 111

OB
-obrisani-
20:15 06.05.2010.

Konjanike sa kopljima.......

SK
skay
23:43 06.05.2010.

Mi mozemo rijesit huliganske ispade na utakmicama za 24 h ako oćemo

H0
Hajduk_058
18:55 06.05.2010.

nemoj mi niš govorit kontra Hajduka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije