Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priveli prosvjednike

'Ne lomite joj nogu! Jeste li ludi?' Pogledajte policijsku akciju

Cico Kranjčar
Foto: Marko Lukunić
1/2
02.03.2013.
u 11:52

Mladića i djevojku bacili su na pod, čupali, šamarali, stoji u opisu videa na YouTubeu. U riječkoj policiji uvjeravaju da prekoračenja ovlasti nije bilo.

Nakon prosvjeda koji su u petak navečer u središtu grada organizirali aktivisti pokreta Occupy Croatia i Anonymous Croatia i na kojem se, prema procjeni policije, okupilo stotinjak ljudi, ispred Kluba Palach intervenirala je policija.

Na YouTubeu je osvanuo video koji prikazuje policijsku intervenciju uz primjenu sile, a snimljen je pola sata po završetku prosvjeda kad se dio prosvjednika okupio pred klubom u Kružnoj ulici. U riječkoj policiji uvjeravaju da prekoračenja ovlasti nije bilo i da su postupali u okviru pravila službe.

Prema riječima glasnogovornika Tomislava Veršića za trajanja prosvjeda u središtu grada, od 17 do 18.40 sati, prosvjednici su na tri lokacije, u ulici Pomerio, na Korzu i Ulici Matije Gupca, oštetili pročelja zgrada grafitima i bacanjem balona sa bojom. Već tada je, kaže Veršić, policija morala intervenirati prema prosvjednicima, no pritom nitko od njih nije ozlijeđen kao ni kasnije pred Palachom. Ni iz medicinskih ustanova policiji nije stigla informacija o prijavljenim ozljeda, ozlijeđen je jedino policajac kojem je slomljen prst upravo prilikom intervencije pred Palachom.

Privedeno 11 osoba

- Na kriminalističko istraživanje privedeno je 11 osoba, zbog oštećenja imovine, vrijeđanja i omalovažavanja policajaca i upotrebe baklje, a nad tri osobe policija je primjenila sredstva prisile i to tjelesnu snagu jer nisu postupili po zapovjedi policije kod provjere identiteta - kazao je Veršić dodajući da nikakvih prekoračenja ovlasti u Kružnoj nije bilo

U opisu videa objavljenom na YouTubeu navodi se kako se nekoliko prosvjednika pola sata nakon prosvjeda preko Korza uputila na kavu no da su ih u tome trenutku presreli policajci te bez naloga počeli uhićivati uz prekoračenja ovlasti.

- Jeste li vi poludjeli, što vam je? Zašto ovo radite? Slomit ćeš joj nogu! Ne lomi joj nogu! Nemoj ženu tako..., čuje se na snimci.

'Curu policajac ošamario više puta'

A evo kako je autor videa opisao snimku:

"Prvo su dvojica u civilu potrčala i vukli i čupali dečka koji je, kad su ga ščepali, počeo vikati "upomoć". Mi smo se okrenuli, neki su ga ulovili da ga ne odvuku, na to je stado policije odnekuda dotrčalo i počelo je, ovo što je na videu. Cura koja je na videu nije pijana, nije popila kap alkohola. Nije pubertetlija, nego odrasla osoba sa velikim srcem i dušom. Dečko s početka opisa videa, je njen dečko, pred kojeg je stala i rukama ga obuhvatila iza sebe. To je sve šta je ona "napravila". Bacili su ih na pod, čupali, šamarali. Jedino što su "krivi", jer su se grčevito držali jedno za drugo dok su ih policajci maltretirali.

Curu je policajac ošamario više puta, nakon toga se opirala i nakon toga je mlatila nogama. Nisu napali samo njih, nego i djevojku od 19 godina, koja je plakala i vikala i molila da je puste. Nas par ostalih smo snimali što više možemo, da pustimo u javnost i da ljudi saznaju što se događa u ovom našem prekrasnom svijetu.

Cura i dečko koji su napadnuti, ničime ovo nisu izazvali, osim, možda jednim činom. Sram ih bilo, na prosvjedu su na megafon pjevali pjesmu: KAD SE MALE RUKE SLOŽE, SVE SE MOŽE, SVE SE MOŽE... Sram ih bilo, tako pjevat, jel da ljudi? Da, ovo je "slobodna zemlja", draga nam i mila. Mi smo ti koji su zarobljeni, ali samo u svojim ograničenim umovima."

>>Prosvjedovali protiv političkih elita pa zapalili svijeće za Dinu Molnara

Komentara 65

TO
Toni50
22:48 02.03.2013.

Organizirana podvala i podržavana od VL. Koji nema svoga reportera na mijestu da izvjesti realno pošteno . A i zašto bi i ov ako se dobro zaradi kada se piše ono što im odgovara a ne istina i stvarni sljed događaja !!!

BE
beroggi
12:01 02.03.2013.

Na cijoj strani ulice lezi istina ?

ST
special_thing
14:17 02.03.2013.

Koja sramota...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije