Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sama protiv države

Policajac: "Nije silovana nego pijana, što je ne bacite u more?"

'danijela2_nnn_crn_261112'
''
27.11.2012.
u 08:52

Sud u Strasbourgu silovanoj ženi dosudio je odštetu od 12.500 eura

– Ne tajite silovanje, prijavite ga i govorite o tome! Nije normalno da se silovatelj slobodno šeće, a žrtve ostanu zatočene u svom strahu i sramu! I ja sam mislila da se to događa drugima, ali može se dogoditi svakome – poručila je Danijela, žrtva silovanja koja je postala i žrtvom sustava jer institucije nisu odradile svoj posao. Uporna i borbena, pravdu je potražila na Europskom sudu za ljudska prava i na kraju je dobila. Sud u Strasbourgu uvidio je da su joj prava povrijeđena i naložio ljetos Hrvatskoj da joj isplati odštetu 12.500 eura, a ona je jučer otvoreno govorila u udruzi B.a.B.e. na Danu otvorenih vrata u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ginekološki pregled

Krajem kolovoza 2007. Danijelu je silovao konobar na brodu u bračkoj luci Milna, na kojem se netom zaposlila kao sezonska radnica. Prethodno je osoblje broda zajedno bilo na piću na kopnu pa, iako nije bilo očevidaca napada, izjave da je i Danijela narušavala javni red i mir utjecale su na policajce koje je pozvala te je jedan čak ustvrdio da "nije silovana nego pijana" i pitao zašto je nisu bacili u more!

– Mjesto zločina nije bilo osigurano, dokazi nisu bili izuzeti. Od 2 do 5 ujutro oštećenu i počinitelja držali su u istom prostoru. Tek 12 sati poslije žrtva je odvedena na pregled, gdje joj je uzet uzorak mokraće, a na ginekološki pregled upućena je još kasnije. Ginekolog je utvrdio da nema ozljeda u vaginalnom području, a ostale ozljede nisu bile vezane uz ginekologiju pa je nije uputio dalje. Nakon nedorečenog pregleda policija ju je otpratila na autobus – nabraja odvjetnica Ines Bojić, odvjetnica udruge B.a.B.e. koja ju je zastupala u Strasbourgu.

Danijela je nakon povratka kući otišla liječniku i tada se sve počinje raspletati jer su se vidjele ozljede na vaginalnom dijelu i na drugim dijelovima tijela. Otišla je u policiju i prijavila da ima suknju i natikače koji su dokazi, ali uzalud. U postupku koji je pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu osumnjičeni je u prvom iskazu rekao da je bilo kontakata, a potom da su se "samo ljubili". Istražni sudac naveo je da nisu bili skupa.

– Sudac je odlučio provesti psihijatrijsko vještačenje i pribavio pritom prethodnu medicinsku dokumentaciju, sve kako bi se prikrili nedostaci istrage. Vještačenje je obavljeno telefonskim razgovorom! – ističe I. Bojić. Naime, nisu dopustili da bude negdje bliže Lošinju, gdje živi Danijela, a ona nije imala novca za put u Split.

Sami sebe osudili

Tužiteljstvo je odustalo od kaznenog progona počinitelja, a zahtjev za izuzeće suca ostaje bez odgovora. Danijela pokreće kazneni progon, tri se godine ne zakazuje ročište pa se obraća Europskom sudu. Domaća su tijela zakazala, utvrđeno je ljetos.

– Institucije su same sebe osudile zbog svojih postupaka. Osim unutarnje kontrole u policiji, nitko u sustavu nije odradio posao – kaže Danijela.

Komentara 25

NJ
njičsa
11:37 27.11.2012.

Bravo Danijela, trebalo je puno živaca i hrabrosti.A policajcu i ostalima, FUJ!!!Zanima me što bi bilo kad bi se njihovim ženama i kćerima tako nešto dogodilo..

MA
macor
11:48 27.11.2012.

I nije cudno zasto suci u Hrvatskoj ne zele da im se imunitet ne skida.

CI
cinbenik
11:13 27.11.2012.

Dupla steta drzavi,a zbog tadasnjih vladajuci....................Placali smo policajca da pravi red,a on napravio nered.....Znaci placali i njega i njegova nerad............Hijerarhiska analiza......do kokeg stupnja je tko kriv.........Izbaciti najkrivlje na ulicu i naplatiti dio stete,a ostatak sve do ministra uzeti stetu drzave kojiu su mapravili...................Izgleda da je konobar bio jako ugledan i da je imao nekog jakog u politici koja tamo vlada ili je vladala...................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije