Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polančec o Ini

Polančec o Ini: Sanader, Šuker i Marina M. Dropulić su sve odobrili

Polančec (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
14.09.2010.
u 13:21

Izrazio je nadu da će se Ivo Sanader odazvati pozivu za svjedočenje i objasniti zašto je njega a ne Ivana Šukera predložio za predsjednika NO-a Ine.

Najveće zanimanje novinara ali i konsternaciju pa i nelagodu među članovima povjerenstva izazvalo je svjedočenje bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca koji je, u pratnji svog odvjetnika Nobila, u startu pobio iskaz ministra financija Ivana Šukera da je izmijenjeni dioničarski ugovor o prodaji INE vidio tek na sjednici Vlade. Polančec je odbacio tvrdnju da je bio jedini Vladin pregovarač prilikom izmjena ugovora o prodaji Ine. Potvrdio je da je o tome raspravljalo predsjedništvo HDZ-a koje su činili i svi članovi Vlade, podrobno opisavši gdje je tko sjedio - tadašnji premijer Sanader na čelu stola, desno od njega Kosor, Šeks, Jarnjak i Šuker, a lijevo Bebić, Hebrang, Biškupić i Kalmeta.

Izrazio je nadu da će se Ivo Sanader odazvati pozivu za svjedočenje i objasniti zašto je njega, a ne Ivana Šukera predložio za predsjednika NO-a Ine.

Onda netko laže

Vrhunac svjedočenja bio je kada je esdepeovac Josip Leko pitao Polančeca osjeća li se odbačen od svojih stranačkih kolega nakon što je sve obavio? Polančec je slomljena glasa i sa suzama u očima kazao: –Ako baš hoćete, osjećam se kao Josip kojeg su braća prodala u Egipat u roblje. Ustvrdio je da nije bio jedini pregovarač i dodao kako ispada da je najmračnija osoba u zadnjem desetljeću u Hrvatskoj. Moj utjecaj na kadroviranje u Ini bio je nikakvo, kazao je Polanačec. Nije skrivao animozitet prema ministtru financija Ivanu Šukeru optuživši ga da nije dolazio na sjednice Povjerenstva a ni na koordinacije za gospodarstvo. Pritom je izrazio nadu da će se Sanader odazvati za svjedočenje pa bi on mogao pojasniti zašto je krajem 2008. postavio njega a ne Šukera na čelo NO Ine. A na konstataciju Gordana Marasa (SDP) kako je zbunjen jer su njegove riječi u kontradikciji s onim što je govorio Šuker jer znači da netko laže, Polančeec je slomljena glasa odgovorio:

– Imate ovdje riječ “najvećeg kriminalca” nasuprot riječi “najvećih poštenjačina”. Predsjednica Povjerenstva Dragica Zgrebec suosjećajno je rekla kako on za njih nije “najveći krimanalac” već svjedok koji je pozvan rasvijetliti činjenice oko privatizacije Ine.

Polančec je na izravan upit tko je bio politički patron Tomislava Dragičevića, kazao kako ne želi da njegovo svjedočenje netko doživi kao puki revašizam, no da je Stipe Mesić bio politički pokrovitelj bivšem šefu uprave Ine. Ističe da je s Dragičevićem u nekoliko navrata bio na sastanku kod tadašnjeg predsjednika Mesića, i to po Sanaderovu nalogu.

– Tada se raspravljalo više puta o Ini, pa tako i o dioničarskom ugovoru te izdvajanju plinskog biznisa – otkrio je. Po njegovu sudu “političko pokroviteljstvo nad pojedinim članovima Uprave Ine bilo je štetno za kompaniju”. Pritom je bez sustezanja kazao da se Dragičevića nije smjelo dirati ni u mandatu Račanove, ali ni Sanaderove Vlade jer je takav bio politički dogovor. Upečatljivim mu je, rekao je, ostao detalj s jednog druženja kada mu je Dragičević na stol stavio kuvertu u kojoj je bila Inina kartica za neograničeno točenje goriva: – Odbio sam je iako mi je Dragičević rekao da takvu karticu ima i koristi većina članova NO Ine.

Neizravno je optužio Dragičevića da je odgovoran kao čelni čovjek što se Ina našla u teškoj situaciji nakon što je u 2008. godini izgubila milijardu i pol kuna na terminskim ugovorima o kupovini nafte za 150 dolara, a kada je cijena sirove nafte drastično pala. – Tada su se sve zalihe morale uskladiti s međunarodnim standardima i istopila se dobit Ine iz prvih 9 mjeseci 2008. godine – istaknuo je Polančec.

Bivši predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević demantirao je večeras u trećem Dnevniku da je ikad s Polančecom išao kod bivšeg predsjednika Mesića kako bi po preporuci bivšeg premijera Sanadera razgovasrao o privatizaciji Ine.

To je pak danas Polančec izjavio na povjerenstvu za Inu, međutim Dragičević izričito tvrdi da o privatizaciji s Mesićem nikad nije razgovarao.

- Ili se nešto Polančecu dogodilo pa je nešto pomiješao. Nismo se družili ni privatno. Bili smo jednom kod Mesića ali tema nije bila privatizacija već smo razgovarali o dodatnoj količini plina kojeg treba uvesti - rekao je Dragičević.

Isto tako tvrdi da nikad nije bio na službenom sastanku zbog Ine niti kod bivšeg premijera Sanadera iako je jedan takav sastanak na kojem bi bila tri člana uprave sa hrvatske strane i sam tražio.

Dragičević je također demantirao izjavu Polančeca da ga je jednom prilikom kad su razgovarali o Ini pokušao podmititi nudivši mu karticu za besplatno točenje goriva bez limita.

- Koja bi bila moja svrha da ga podmićujem karticom - pitao se Dragičević i dodao:

- Po statutu Ine svi oni su imali pravo na karticu, auto i naknadu ali su je odbili koristiti kao politički dužnosnici.

Cijeli proces pregovora oko izmjene dioničarskog ugovora s MOL-om vodio je, kaže Polančec, u konzultacijama s članovima vlade i Predsjedništva HDZ-a, te danas na nijekanja nekih da su u tome sudjelovali gleda kao i neke druge slučajeve za koje se isključivo on tereti. – To je bio način rada i u nekim drugim slučajevima koji se samo meni stavljaju na teret – izjavio je ne skrivajući razočaranje postupcima stranačkih sudrugova. Dodao je da su svi dokumenti koje je koristio u pregovorima, štitili nacionalni interes i bili u cilju razvoja Ine.

Prvi je drugog dana ispitivanja svjedoka svjedočio ministar financija Ivan Šuker. Njegovo bi se pak svjedočenje pred Povjerenstvom za Inu moglo opisati jednom rečenicom: “Polančec je kriv za sve.” Upitan je li tada smatrao da su nužne izmjene dioničarskog ugovora, Šuker je ustvrdio da u prvotnom dioničkom ugovoru iz 2003. stoji da se promjeni ugovora mora pristupiti kad jedan od vlasnika padne ispod 50 posto vlasništva.

Glasao, a nije vidio ugovor

No kad je predsjednica istražnog povjerenstva Dragica Zgrebec (SDP) pročitala dijelove prvotnog ugovora po kojima se izmjenama pristupa tek kad udjel nekog od vlasnika spadne ispod 25 posto, odgovorio je: – Vladi je prezentirano ovo sa 50 posto i ja bih tu stao. Situacija je postala još zanimljivija kad je Šuker priznao kako je i sam bio imenovan za člana povjerenstva za izmjenu dioničarskog ugovora, ali se ni jednom nije pojavio na sastancima. No priznao je i da je glasovao za izmjene dioničarskog ugovora, iako ih prije toga nije ni vidio.

– Smatrao sam kako nema potrebe da sudjelujem u tome kada je kolega to vodio – nastavio je Šuker. Istaknuo je i kako HDZ-ova Vlada nije prodala ni jednu jedinu dionicu MOL-u nego je 7 posto dionica dala braniteljima bez naknade, 15 posto prodala na burzi, a sedam posto zaposlenicima Ine. Treći svjedok, novi predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott komentirao je jučerašnju izjavu T. Dragičevića da je Vlada “blagoslovila” neplaćanje trošarina. I zapravo je potvrdio istaknuvši da je u tom trenutku bilo protivno interesu Vlade gurati tvrtku u stečaj. Potvrdio je i kako Ina još nije vratila kompletan dug koji je imala prema državi. Ostao je, kaže, Aldott jedan manji dio koji će Ina vraćati na rate no iznos nije precizirao. Na pitanje zašto je na plinskom biznisu oznaka tajnosti Aldott je rekao kako je MOL još 20. srpnja rekao Vladi da može skiniti oznaku tajnosti.

– Dali smo dozvolu za skidanje tajnosti sa svega osim s formule kako se izračunava cijena plina s obzirom na to da je Gazprom također partner – rekao je Aldott. Povjerenstvo je također odlučilo da će svog zadnjeg svjedoka, bivšeg premijera Ivu Sanadera ispitati 12. listopada točno u podne, kada bi se, kaže Dragica Zgrebec, mogao nalaziti u Hrvatskoj prema informacijama koje ima iz medija.

Komentara 241

PI
Pippo9
14:40 14.09.2010.

Pravna država funkcionira i nitko pa ni Polančec ne mogu biti izuzeti od kazne za malverzacije koje su poduzete

MO
momak23
12:18 15.09.2010.

Uvijek je potpis jedini krivac i kriv za sve..

OB
-obrisani-
15:39 14.09.2010.

Svi su znali SVE u Vladi. I to je već utvrđena činjenica i zato je ovo saborsko povjerenstvo utoliko uspješno. Treba zvati i Kosoricu neka prizna što zna i što još krije pod oznakom \"službene tajne\"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije