Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HEP

Polančec i Mravak oštetili državu za 600 milijuna kuna

polancec
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/12
07.05.2010.
u 09:14

Damira Polančeca, Ivana Mravka i Ivana Koštana sumnjiči se da su oštetili HEP za 84 milijuna eura.

Damir Polančec, Ivan Mravak i Ivan Koštan udružili su se u kriminalnu organizaciju te državu i Hrvatsku elektroprivredu oštetili za 600 milijuna kuna. Tako barem stoji u istražnom nalogu USKOK-a zbog čega su jučer uhićeni Mravak, bivši šef HEP-a i Koštan, bivši predsjednik uprave šibenskog TLM-a.

Pogodovali konzorciju
Polančeca, bivšeg ministra gospodarstva, nije trebalo uhititi - istražiteljima je već odavno na raspolaganju u remetinečkom zatvoru. Iz njega je, saznavši s televizije, za koja se nova kaznena djela sumnjiči, ogorčen i revoltiran preko svog odvjetnika Ante Nobila poručio: “Ako sam ja kriv, kriv je i uži kabinet Vlade i HDZ!”.

>>Premijerka Kosor: U borbi protiv korupcije nećemo posustati

Polančec, naime, tvrdi da se u svom radu nije razlikovao od ostalih članova Vlade Ive Sanader te je zbog toga ljutit jer je isključivi krivac za njezine loše odluke poput kriminalnog pothvata za koji se sada sumnjiči. Istražitelji su utvrdili da je on započeo 2007. godine privatizacijom TLM-a kada je posrnulu šibensku tvornicu za kunu kupio Hrvatski konzorcij koji čine tvrtke Dalekovod, Zagrebmontaža, Aluflex pack, Konstruktor i Feal.

>>Polančec izgradio i reflektore na stadionu u svom selu

Mravak je konzorciju, tvrde istražitelji, dobrohotno oprostio 99 posto dugovanja, a država je novim vlasnicima otpisala 82 posto svih dugova TLM-a. No, ni to nije bilo dovoljno pa je 12. travnja s TLM-om sklopio ugovor o prodaji struje kojim se obvezao da će sljedeće četiri godine osiguravati 100 MW po povlaštenoj cijeni vezanoj uz cijenu aluminija na londonskoj burzi.

No, sva trojica osumnjičenih znala su da TLM može iskoristi samo desetak MW, a da sva ostala struja zapravo odlazi u mostarski Aluminij i da HEP svjesno proizvodi gubitke financirajući proizvodnju u drugoj državi. Istoga dana kada je HEP sklopio ugovor s TLM-om ta je tvrtka potpisala Aluminiju da će mu po subvencioniranoj tarifi prosljeđivati struju. Na štetnost ugovora Mravka je upozorio i dio članova uprave HEP-a no on se na to oglušio. Tek je Leo Begović, Mrakov nasljednik na mjestu predsjednika uprave HEP-a i nekadašnji šef njihovog Nadzornog odbora, 19. siječnja ove godine raskinuo štetni ugovor iako je on trebao trajati do kraja 2011.

>>U dva Mravkova mandata izgubljene milijarde kuna

Polančeca se sumnjiči i da je prikrivao štetu te lagao Vladi i Hrvatskom fondu za privatizaciju.

– Fondu je poslao pismo u kojem tvrdi da je HEP u problemima jer nije podignuta cijena struje za kućanstva i tražio je od njih da HEP-u prepuste neke državne dionice kojima bi se sanirala šteta. Svjesno je lagao – doznajemo od izvora upućenog u istragu.

Štetu platili građani
HEP-u je prepušteno 145 milijuna kuna dionica JANAF-a koje su zapravo bile naknada za otpisana potraživanja. Osim Polančeca, Mravka i Koštana u USKOK-ovoj akciji su osumnjičeni i Ivan Kapular te Zdenko Jurčić. Umirovljenom generalu Kapularu koji je za HEP honorarno radio kao savjetnik za sigurnost na teret se stavlja da mu je HEP-ova tvrtka Odmor i rekreacija 2007. i 2008. godine isplatila 41 tisuću kuna za troškove ljetovanja u privatnom smještaju.

Jurčiću, tadašnjem članu Nadzornog odbora, je Mravak također preko te tvrtke od lipnja 2008. do lipnja 2009. godine na temelju fiktivnih ugovora isplatio 265 tisuća kuna bruto. Prilikom jučerašnjeg uhićenja bivši je šef HEP-a djelovao opušteno. Policija je Mravku pokucala na vrata oko sedam sati te je stan napustio nakon tri sata. Odveden je na ispitivanje, a uz stan mu je pretražen i ured u HEP-u.

>> Na ugovoru sa šibenskim TLM-om HEP je oštećen za 100 mil. kuna

Komentara 259

MI
milkovve
12:49 07.05.2010.

Predlažem da se u HEP-u izvrši revozija svih zaposlenih u mandatu Mravka pa da se utvrdi koliko je zapolsenih bez natječaja, koliko je od njih (prsatih) učiteljica, konobarica i sl.

PR
Protivcenzure
20:08 07.05.2010.

puca zavjet šutnje u kriminalnoj zajednici.

MA
maxxxx
09:54 07.05.2010.

evo sad je ispravljeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije