Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
frakcijske borbe

Pokreti otpora: Jadranka Kosor bez potpore i u Zagrebu!

'27.11.2011., Sibenik - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sa suradnicima odrzala predizborni skup za 9. izbornu jedinicu u Sibeniku.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
17.12.2011.
u 08:00

Andrija Hebrang i Đurđica Sumrak u sukobu zbog kritike na račun šefice stranke

HDZ nakon izbornog poraza potresaju frakcijske borbe, a svakim je danom sve više nezadovoljnih.

Odgovornost za debakl

Šefica Jadranka Kosor ne uživa potpuno povjerenje ni u vrhu stranke, a kamoli u gradskim i županijskim organizacijama u kojima se razvijaju pokreti otpora te traže odgovornost za debakl na izborima. Zagrebački HDZ najnoviji je u nizu ogranaka, nakon osječkog, splitskog i HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, u kojem je na preksinoćnjem sastanku zaiskrilo. Zahtijevalo se da se stranka demokratizira, da na unutarstranačkim izborima bude više kandidata na svim razinama, da članstvo bira koga želi te da im se ne nameću rješenja, što je u nekoliko navrata popraćeno pljeskom. Verbalno su se pak sukobili Andrija Hebrang i Đurđica Sumrak, prijateljica šefice stranke. Zaiskrilo je kad je Hebrang ponovio kritike kako odluke o koalicijama nisu išle preko Predsjedništva te da je odgovornost za dobar ili loš rezultat uvijek na čelniku, na što je Sumrak oštro reagirala. Zatražila je da se izrazi potpora J. Kosor, ali taj je prijedlog ostao visjeti u zraku i nije naišao na pozitivan odjek. Čulo se kako su izborni rezultati solidni, ali da nije riječ o pobjedi, kako su neki govorili.

– Bila je demokratska rasprava, napravili smo analizu izbornih rezultata. Zaključili smo da je prvi zadatak u vrlo skorom roku započeti s unutarstranačkim izborima – bilo je jedino što je šef zagrebačkog HDZ-a Gordan Jandroković želio reći o sjednici. Iznio je, međutim, svoj stav kako su pred HDZ-om izbori te je nužno osigurati uvjete da budu demokratski i transparentni te da na svim razinama bude više kandidata.

– Na izborima smo ostvarili solidan rezultat s obzirom na okolnosti, ali ipak, mi smo u oporbi. Stranka mora pronaći novu energiju, ideje i sadržaje i tako se pripremati za lokalne i parlamentarne izbore. HDZ je pobjednička stranka, a da bi mogao odgovoriti izazovima vremena, nužno je da članstvo odabere ljude za koje smatra da na najbolji način mogu odgovoriti tim izazovima – kaže Jandroković. Porukom o više kandidata Jandroković se zapravo svrstao uz Hebranga i Darka Milinovića koji su prvi progovorili o tome da stranku treba demokratizirati i istaknuti protukandidate J. Kosor za šefa stranke, nakon što je Vladimir Šeks autokratski poručio da protukandidata neće biti. Najveće ambicije biti protukandidatom J. Kosor ima Milinović, a u tome bi navodno mogao imati potporu i Božidara Kalmete. Hebrang kaže da je HDZ pogriješio što nije proveo unutarstranačke izbore prije parlamentarnih. On je predlagao da budu devet mjeseci prije 4. prosinca, a tada su ga, rekao je, podržali samo Milinović i glavni tajnik Branko Bačić. Hebrang smatra da bi članstvo HDZ-a bilo motiviranije izaći na izbore i glasati za HDZ da je imalo priliku samo izabrati vodstvo stranke.

Podrška Milinoviću

Lošim rezultatom i ljudima koji vode njihove ogranke te vrhom stranke nezadovoljni su i u Osijeku te u Dalmaciji. Iako je ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije službeno podržao J. Kosor, V. Šeksa i T. Ivića, mnogi smatraju da je Šeksova lista doživjela debakl te podržavaju Milinovića. U ŽO-u Dubrovačko-neretvanske županije nezadovoljni su šefom Franom Matušićem, ali i šeficom stranke. U splitskom HDZ-u ostavku je podnio J. Rošin.

Ključne riječi

Komentara 215

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
08:26 17.12.2011.

Kolinda Grabar Kitarović.....To je rješenje.

Avatar pupoljak
pupoljak
12:30 17.12.2011.

hehehe...., Sumrakica je pokret otpora prema pokretima otpora da bi zaštitila svoju prijateljicu, gubitnicu svih izbora.

JK
Jadanka.Kozor
01:36 18.12.2011.

Zahtjevam stranačku disciplinu i bespogovornu podršku meni i mojoj vladi u izbjeglištvu u ovim teškim vremenima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije