Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
offshore-leaks

Pokrenut najveći lov na porezne prijestupnike! Ima li i Hrvata?

plaža
BigPictures/PIXSELL
04.04.2013.
u 19:03

Šef kampanje Françoisa Hollandea ima dvije, a kćeri azerbajdžanskog predsjednika Alijeva tri fantomske tvrtke.

Utajivači poreza diljem svijeta drhte od straha jer je u četvrtak pokrenut “Offshore-Leaks”, najveći lov na porezne prijestupnike u povijesti. Riječ je o velikoj akciji objave podataka o fantomskim tvrtkama i njihovim računima u poreznim oazama poput Djevičanskih otoka, Sejšela, Kajmanskih otoka...

Anonimni izvori prikupili su tajne informacije u poreznim utočištima i prosljeđuju ih na adrese 47 velikih svjetskih medija, koji će ih obrađivati i objavljivati idućih dana, kao što je bio slučaj i s WikiLeaksom. Riječ je o “visoko eksplozivnom sadržaju”, što bi moglo biti neugodno za neke šefove država i financijske moćnike, upozoravaju pokretači Offshore-Leaksa.

Prvoga dana objave podataka spominju se francuski predsjednik François Hollande i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev. Nakon što je otkriven porezni skandal francuskog ministra financija Jérômea Cahuzaca, sada je otkriveno offshore poslovanje glavnog financijaša Hollandeove predizborne kampanje Jean-Jacquesa Augiera. Le Monde je jučer objavio da Augier ima dvije fantomske tvrtke na Kajmanskom otočju.

Bijeg u porezne oaze

Predsjednička obitelj iz Azerbajdžana detaljno se spominje na disketama koje sadrže 2,5 milijuna dokumenata prikupljanih u posljednjih 30 godina. Kćeri predsjednika Azerbajdžana Arzu i Lajla Alijeva imaju offshore tri investicijske tvrtke u Panami i na Britanskim Djevičanskim otocima. Dokumenti obuhvaćaju 130.000 ljudi iz 170 zemalja svijeta. Kada bi se otiskali, ti bi podaci zauzeli prostor 500.000 Biblija. Vrijednost imovine pohranjene u offshore tvrtkama procjenjuje se na 32 tisuće milijardi dolara. Dokumenti su došli iz dvije tvrtke koje su specijalizirane u pokretanju takozvanih offshore kompanija, odnosno tvrtki koje nemaju ni jednoga zaposlenog, već samo poštanski sandučić u nekoj poreznoj oazi koja im služi za pranje novca.

Nijemci prvi reagirali

Već je reagirao njemački ministar financija Wolfgang Schäuble i zatražio uvid u dokumente kako bi vidio tko je iz Njemačke u porezne oaze iznio oko 400 milijardi eura. Zanimljivo će biti pratiti hoće li procuriti i podaci o nekom Hrvatu s tajnim računima.

>>Prodajući rabljene automobile utajio 170 tisuća kuna poreza

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije