Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šok u Francuskoj

Pokolj u Toulouseu: Rabin i djeca ubijeni istim oružjem kao i vojnici

židovska škola (1)
AFP/Pixsell
Autori: T.L./VLM, tri/VLM
19.03.2012.
u 10:03

Pucnjava se dogodila ispred škole u vrijeme kad su roditelji dovodili djecu na nastavu.

Nepoznati muškarac ubio je troje djece i jednu odraslu osobu otvorivši na njih vatru u ponedjeljak rano ujutro u francuskom gradu Toulouseu, prenosi BBC. Kako piše The Guardian, tužitelj Michael Valant izjavio je da je ubijen 30-godišnji rabin i učitelj te njegova dva sina u dobi od tri i šest godina. Ubijena je i 9-godišnja ravnateljeva kći. Teško je ranjen 17-godišnji mladić.

Pucnjava se dogodila ispred židovske škole Ozar Hatorah u 8.15 sati, odnosno u vrijeme kad su roditelji dovodili djecu na nastavu. Tad ih je napao muškarac koji se s kacigom na glavi dovezao na crnom skuteru. Počeo je pucati po skupini od pet ljudi te je potom pobjegao s mjesta događaja. Sumnje kako se radi o istom napadaču koji je prošlog tjedna pucao i usmrtio tri vojnika u Toulouseu i Montaubanu potvrdili su iz policije, prenosi CBS. Prema provedenim testovima u sva tri napada korišteno je isto oružje.

– Ovo je srednjovjekovni grad uskih ulica pa je vozaču skutera lako pobjeći policiji – objasnio je izvjestitelj Chris Bockman za France24. Bockman, koji je upoznat s područjem i napadima koji su se u njemu odvili u posljednjih tjedan dana, smatra da je riječ o rasistički motiviranim napadima i ubojstvima jer su svi vojnici koji su prošlog tjedna napadnuti bili pripadnici etničkih manjina podrijetlom sa sjevera afričkog kontinenta i Kariba.

– Onaj tko je izabrao ovu školu učinio je to s namjerom da ubije Židove. Ovo je zločin iz mržnje. Navikli smo na manje napade, ali tragedija ovakvih razmjera nije se dogodila u posljednjih desetak godina – objasnio je Gil Taieb, potpredsjednik  CRIF-a, francuskog židovskog udruženja, za The Jerusalem Post, a glavni rabin Toulousea Avraham Weil izjavio je kako nije bilo nikakvih upozorenja da bi njegova zajednica, koja broji oko 20.000 članova, mogla biti napadnuta.

Francuski mediji javljaju da je predsjednik Nicolas Sarkozy u pratnji ministra obrazovanja i ministra unutarnjih poslova stigao na mjesto pokolja koji je opisao kao ''zabrinjavajuću tragediju''. Ožalošćeni grad obišao je i Sarkozyjev socijalistički protukandidat Francois Hollande. Očekuje se i dolazak glavnog rabina Francuske Gillesa Bernheima. On je također izrazio šok i nevjericu zbog jutrošnjih događaja. Ministar unutarnjih poslova Claude Gueant naredio je pojačan nadzor nad svim židovskim školama u zemlji.

– Barbarstvo, divljaštvo i okrutnost ne mogu pobijediti. Republika je jača od toga – izjavio je Sarkozy koji je obećao da će učiniti sve kako bi se pronašao i kaznio krivac ovih zlodjela.

Jednoj od najbrojnijih manjina u zemlji, koja broji više od 500.000 članova, sućut je uputio i predsjednik islamske zajednice u Francuskoj Mohammed Moussaoui koji je glavnom rabinu Gillesu Bernheimu pružio podršku kazavši da je užasnut današnjim događajem.

Komentara 231

AM
antient@monster
14:53 19.03.2012.

sve mi ovo smrdi na mossad

Avatar amore
amore
14:14 19.03.2012.

I u Ngeriji Boko Haram isto ubija, ali malo o tome se piše..

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:52 19.03.2012.

Volio bih da grijesim, ali imam dojam da je pojedincima na forumu drago. Pitam se, kakvi su to ljudi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije