Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTROLA NA GRANICI

Pogledajte Reutersovu reportažu o pripremi Hrvatske za ulazak u EU

Fernando Verdasco
Reuters
16.05.2013.
u 14:47

Agencija je napravila prilog o graničnoj policiji na dubrovačkom području koja se priprema za nove uvjete

Novinarska agencija Reuters snimila je prilog o Hrvatskoj uoči ulaska u Europsku uniju 1. srpnja, s posebnim naglaskom na graničnu policiju dubrovačkog područja koja se muči sa sve većim brojem pokušaja ilegalnih prelazaka granice. Ono što je nekad bila "mekana", slabo definirana administrativna linija između jugoslavenskih republika, postat će jedna od najstrože promatranih granica na svijetu, piše Reuters.

– Cijelo ovo područje problematično je zbog velike blizine hrvatsko-crnogorske granice, i ovdje je došlo do povećanja pokušaja ilegalnih prelazaka u posljednjim godinama – kaže Pero Matić iz policijske postaje u Grudama dodajući da ilegalni imigranti na tom području uglavnom dolaze iz Albanije i Kosova, kao i iz azijskih i sjevernoafričkih zemalja poput Sirije, Afganistana, Maroka, Tunisa i Somalije, kojima su cilj zemlje EU zapadno od Hrvatske.

Iako Hrvatska 1. srpnja neće automatski postati dio Schengena, već sad se provodi modernizacija graničnog sustava, a broj graničnih policajaca utrostručio se, na 6000 posljednjih nekoliko godina.

U Metkoviću granica s BiH prolazi cestom koja sada ima kontrolne postaje s obje strane. Šef lokalne granične policije Zoran Pulić kaže da samo dva mjesta u EU imaju takvu granicu.

>> U fokusu gradnja graničnih prijelaza i problem azila i migracija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije