Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ja nisam Pupavac'

Pogledajte kako su se Pupovac i Šeks svađali u Saboru

Niko Kovač
Foto: Jurica Galoić/24sata
1/9
25.10.2013.
u 18:24

Raspravljalo se o pristupanju izmjenama Ustava, a HDZ-ovac je prigovarao da se krši procedura.

Sabor je sa 89 glasova za i četiri suzdržana (bez zastupnika HDZ-a koji su u tom trenutku napustili sjednicu) izglasovao pristupanje izmjeni Ustava.

No, ni odlučivanje o pristupanju izmjene Ustava u Saboru nije prošlo bez kontroverzija, doskočica, ali i uvreda. HDZ-ov Vladimir Šeks ustvrdio da vladajući krše Poslovnik želeći glasati o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava. Ustvrdio je, naime, da Odbor za Ustav nije pripremio takvu odluku već je na plenarnu sjednicu poslao izvješće o raspravi o toj odluci.

– Odbor je trebao utvrditi prijedlog odluke da se pristupi promjeni Ustava, a on to nije učinio. Ako se pristupi glasovanju, znači da ćemo se držati znakovite maksime Josipa Broza koji je 1972. rekao tužiteljima "nemojte se držati paragrafa kao pijan plota" – rekao je Šeks apelirajući na vladajuće da se drže procedure.

Svađa Šeksa i Pupovca

Predsjednik odbora, SDP-ov Peđa Grbin, Šeksu je poručio da je zaboravio kako je 2. listopada odbor podržao odluku da se pristupi promjeni Ustava. U obranu vladajućih ustao je HDSSB-ov Josip Salapić te SDSS-ov Milorad Pupovac, koji je Šeksa uvrijedio.

– Kada ne budem mogao pratiti raspravu u kojoj sam sudjelovao, a koja je bila prije dva dana, otići ću u mirovinu – poručio je Pupovac Šeksu, na što je potonji reagirao.

– Gospodin Pupovac je vrijeđao mene, ja sam se u tome prepoznao, i inače u svojim konfabulacijama vrijeđa druge zastupnike, posebice zastupnike HDZ-a – govorio je Šeks, na što su se zastupnici vladajućih podrugljivo smijali.

– Takvo ponašanje vama će se kad-tad vratiti – poručio je Šeks Pupovcu.

"Pupovac laže"

HDZ-ov Davorin Mlakar stao je u obranu stranačkog kolege i poručio Pupovcu da laže kad govori da su članovi odbora glasali o odluci jer da to nije učinjeno. HDZ je zatražio stanku zbog vrijeđanja i nedoličnog ponašanja, a nakon stanke Mlakar je rekao da je Pupovac u raspravi napravio "barem prekršaj zakona o zabrani diskriminacije" vrijeđajući starijeg kolegu i da oni neće dopustiti da se vrijeđa ni predsjednika Sabora ni bilo koga drugoga.

Unatoč prigovoru ipak se pristupilo glasanju o odluci, zbog čega su HDZ-ovci napustili sabornicu. Odluka o pristupanju promjeni Ustava izglasana je sa 89 glasova za i četiri suzdržana.

Sabor je prethodno jednoglasno i bez rasprave izglasao ukidanje imuniteta SDP-ovu zastupniku Željku Sabi radi pokretanja kaznenog postupka zbog pokušaja podmićivanja gradskih vijećnika u Vukovaru. Kako je prethodno i najavio, za odluku o skidanju imuniteta glasao je i sam Sabo.

>>Zastupnici složni da pitanje referenduma nije dobro regulirano

>>'Odluka građana je obvezujuća, Sabor to mora poštivati'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije