Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najtraženiji film

Pogledajte film koji je Kalmeta Fimi mediji platio 612.000 kn!

Lakers Nuggets
07.03.2012.
u 08:53

Ministarstvo prometa ovaj promotivni film o uspjesima Sanaderove vlade u prometnom sektoru platilo je tvrtki N. Jurak – preko koje se izvlačio novac iz državnih tvrtki i institucija, zbog čega je podignuta i optužnica – 612 tisuća kuna

Dječak baca bumerang u nebo, koji se onda na karti Europe pretvara u Hrvatsku, a zatim glas poznatog voditelja Duška Čurlića govori:

– Ovo je Hrvatska, nova država nastala uz velike ratne žrtve. Odvažno je krenula u izgradnju i poboljšanje prometne infrastrukture – najavljuje voditelj.

Sumnja u postojanje filma

Tako izgleda početak filma Prometna renesansa Hrvatske koji je za Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture izradila Fimi media još 2007. godine, a koji nikad nigdje nije bio prikazan. Čak se sumnjalo da postoji, no Večernji je list došao u posjed filma.

Ministarstvo prometa ovaj promotivni film o uspjesima Sanaderove vlade u prometnom sektoru platilo je tvrtki Nevenke Jurak – preko koje se izvlačio novac iz državnih tvrtki i institucija, zbog čega je podignuta i optužnica – 612 tisuća kuna.

Film Prometna renesansa Hrvatske izravna je poveznica bivšeg ministra Božidara Kalmete s inkriminiranom Fimi medijom. Nevenka Jurak u svom je iskazu USKOK-u u vezi s tim filmom pak ustvrdila da je Ministarstvo taj film platilo, ali nikad nije potpisan ugovor o tome. A kao vrijeme dogovora navela je 2008. godinu. No film je snimljen godinu dana prije i u njemu se 2008. spominje u kontekstu budućnosti.

Prometna renesansa Hrvatske traje ukupno sedam minuta i 18 sekundi, a u njemu se koriste uglavnom arhivske snimke uz tek poneki novi, dosnimljeni kadar za potrebe tog filma. Stoga je očito i taj film bio preplaćen, kao i sve ostale usluge koje je Fimi media radila za druge državne tvrtke i institucije, a što su istražitelji ustanovili.

Jeftiniji, a zaradili

Za usporedbu koliko je Prometna renesansa preplaćena mogu poslužiti cijene izrade filmove poput Vještica iz Blaira, čija je proizvodnja stajala 22.000 dolara ili pak El Mariachija, koji je stajao 7000 dolara. No, oni su u kinima zaradili stotine milijuna dolara.

Komentara 106

Avatar DucMan
DucMan
06:07 09.03.2012.

Ako Kalmeta dobije Oskara za taj film, povlačim sve što sam rekao i napisao. :)

GR
gradjanski
17:02 09.03.2012.

Ja sam duboko ubjedjen da Kalmeta o tome ništa ne zna. kao uostalom ni o ostalim stvarima. Sjećam se da je on jedini ministar koji je javno priznao da o ničemu ne zna ništa. E sad tko ga je biraoo i postavio i skojim ciljevima ....

AM
a_morte_i_rossi
09:49 07.03.2012.

ali nevjerovatno ej!!! \"oba su pala\"????? stavljaju srpsku propagandu na filmić hrvatske!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije