Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužna vijest

Poginuo Večernjakov novinar Dragutin Šantoši

Dragutin Šantoši
VL
17.09.2012.
u 16:58

Sudbina je i ovaj put bila cinična – poginuo je na zadatku. Za sve koji su ga poznavali bio je pojam “novinarčine” staroga kova

Sudbina se cinično poigrala s našim kolegom Dragom Šantošijem. Ispisao je tisuće stranica crne kronike kao vrstan novinar i fotoreporter,  ujutro je poslao svoju posljednju vijest, o prometnoj nesreći u Dugoj Međi kod Orahovice, a samo nekoliko sati potom našu redakciju u crno je zavila vijest da je poginuo u prometnoj nesreći dok je na području Voćina bio na novinarskom zadatku.

Pokraj njegova beživotna tijela ležao je fotoaparat.

Dragutin Šantoši rođen je 7. travnja 1956. godine u Senkovcu pokraj Slatine, a u Večernjem je listu bio od 1. siječnja 1987. godine. Bio je šef našeg dopisništva u Virovitici, a o tome koliko je bio cijenjen među kolegama ponešto govori činjenica da je virovitički ogranak Hrvatskog novinarskog društva sada ostao bez svog predsjednika, a redakcijsko vijeće Večernjeg lista bez svojeg člana. Redakcija je, pak, ostala bez jednoga od najproduktivnijih i najraznovrsnijih novinara ikada. Napisao je tisuće tekstova i poslao desetke tisuća fotografija.

Drago je za sve koji su ga znali bio pojam pravog “novinarčine”, uvijek na terenu, uvijek u potrazi za novom temom, uvijek spreman propitati neku odluku lokalne ili državne vlasti, bez obzira na to zamjerio se kome od moćnika ili ne. Usto je našao vremena da pomogne mlađim kolegama i zarazi ih novinarskim virusom – uputi ih, da im broj nekog izvora, potakne na dodatnu provjeru informacije, novi poziv, temu, akciju...

– Ma, bit će i za to prilike – znao bi reći na pitanje hoće li te i te godine napokon otići na godišnji odmor.

Nije to prigodno inmemoriamsko pretjerivanje – Drago je doista bio posvećen poslu kao rijetko koji novinar. Gotovo je nevjerojatna količina energije koju je isijavao u poslu. Tijekom dana znao je “pokriti” sve protokolarne događaje u svome kraju, “usput” napraviti autentičnu životnu priču o problemima koji tište nekog proizvođače meda ili duhana, a potom, podvečer, s rendžerima s Papuka – planine koju je obožavao – otići u noćnu patrolu i s nje donijeti fantastične fotografije zaleđenog slapa Skakavca ili tek procvalih visibaba, ako već ne napetu reportažu o lovu na krivolovce divljači.

– Dragutin Šantoši bio je ne samo odličan novinar, nego i velik čovjek. Bio mi je više od prijatelja, kolege, bio mi je na neki način mentor. Uvijek nakon naših učestalih razgovora znao mi je reći: Čuvajte se, Dragutine! Svakoga je persirao, svakog poštivao. Za njega nisu postojali mali i veliki, svi su bili isti... – napisao je u prvoj reakciji na tužnu vijest Šantošijev kolega Dragutin Fišli na Domovina.blogu.

U opisu Dragina profesionalnog habitusa i posvećenosti novinarstvu kao profesiji mora se spomenuti činjenica da je na mnogim događajima iz crne kronike bio brži od policije, a toga nema bez dugogodišnjeg stvaranja mreže neformalnih novinarskih izvora. I bez poštene igre prema svakome od njih. Drago je dobro znao da novinar ne smije prevariti sugovornika, da ne smije obećati jedno, a učiniti drugo. Bez toga ne bi nastale njegove priče koje će se pamtiti. Kao i svaki novinar iz, uvjetno rečeno, male sredine, Šantoši se morao nositi s pritiscima lokalnih moćnika u svakoj prilici kad bi načeo “škakljivu” temu. Oni koji ga poznaju znaju da je uvijek na prvo mjesto stavljao opću korist i javno dobro, ne svijajući kičmu pod pritiscima, koliko god to počesto bilo slabo honorirano u materijalnom smislu. Koliko je zbog toga sam patio, kao i sada neutješna obitelj – supruga i dvoje djece – zna samo on.

O svakome čovjeku najviše svjedoče njegova djela.

Kao hommage kolegi Dragutinu Šantošiju navodimo posljednju vijest koju je poslao našoj redakciji. Vijest je duša novinarstva, on je je to znao. “Na ravnom dijelu ceste u selu Duga Međa nedaleko od Orahovice jutros oko 5.30 vozačica J. R. (55) osobnim automobilom Polo naletjela je na stražnji dio traktorske prikolice za prijevoz drva. Automobil je prednjim desnim dijelom udario u metalni dio prikolice i snažno je pogurao. Policijskim očevidom utvrđeno je da je drugi sudionik ove prometne nesreće D. A. (46), vozač traktora, koji se u istom pravcu kretao s priključene dvije prikolice za prijevoz drva. Sretna je okolnost u nesreći što su se aktivirala oba zračna jastuka u Polu pa vozačica J. R. unatoč snažnom udaru nije teže ozlijeđena. Policija istražuje uzrok ove prometne nesreće.”

Zbogom, Drago!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije