Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA CORE MEDIA

Podignuta optužnica protiv V. Šelebaja i još četiri osobe

Vladimir Šelebaj (1)
Slavko Midžor/Pixsell
06.11.2012.
u 23:30

Prema optužnici Šelebaj se tereti da je od studenog 2004. do veljače 2007., izvlačio novac iz Core Medie i još jedne tvrtke u svom vlasništvu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu u aferi Core Media, a osim Vladimira Šelebaja, vlasnika Core Medie, na optuženičkoj klupi naći će se još četiri osobe. Prema optužnici Šelebaj se tereti da je od studenog 2004. do veljače 2007., izvlačio novac iz Core Medie i još jedne tvrtke u svom vlasništvu, a cijeli posao bio je organiziran preko fiktivnih računa. Na taj je način prema tužiteljstvu Šelabaj iz svoje dvije tvrtke izvukao 9,4 milijuna kuna.

Tužiteljstvo navodi da je Šelebaju u tom \"poslu\" pomagao jedan od njegovih suoptuženika preko kojeg se izvlačenje novca organiziralo, za što je bio nagrađen provizijom od oko 480.000 kuna. Ostatak novca, nešto manje od devet milijuna kuna predao je Šelebaju, što je iznos za koji je Šelebaj prema optužnici oštetio vlastitu tvrtku.

Šelebaja se tereti i da je uz pomoć ostalih suoptuženika od siječnja 2007. do veljače 2008. na gore opiasni način nastvio izvlačiti novac iz Core Medie. Suoptuženici koji su mu pri tome pomagali za sebe su zadržavali proviziju od pet posto, a ostatak, koji prema tužiteljstvu iznosi sedam milijuna kuna, predali su Šelebaju.

Tužiteljstvo Šelebaja tereti i da je državu oštetio za oko 3,1 milijuna kuna, za koliko tužiteljstvo smatra da je u navedenim radnjama trebao biti iznos PDV-a. Novac koji je Šelebaj izvlačio iz svojih tvrtki, kasnije je koristio za plaćanja raznim osobama, kako bi emisije iz njegove produkcije dospjele na ekrane Nove TV i HTV-a. Kako se to u praksi odvijalo, vidljivo je iz primjera Siniše Svilana, bivšeg direktora programa Nove TV, koji je pao kao kolateralna žrtva slučaja Core Media.

Naime tijekom istrage nad Šelebajem, koja je trajala godinu dana, otvorena je istraga i nad Svilanom koja je na koncu rezultirala optužnicom protiv njega. I dok Šelebaja suđenje tek čeka, Svilanu je suđenje u tijeku, a spis je trenutačno na Vrhovnom sudu jer je njegova obrana tražila izdvajanje jednog zapisnika.

>>Softić: Svilanu sam dao 4000 eura. On tvrdi: To nije bilo za mene

>>Vladimir Šelebaj munjevitom brzinom napustio Remetinec

Komentara 1

BA
BandaZG
07:52 07.11.2012.

A je pohlepna ta država, ako je izvukao 9,4 milijuna, kako onda PDV može biti 3,1 milijun? Kad su ga digli na 33%?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije