Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO KOD GLINE

Podignuta optužnica protiv muškarca koji je ubio djeda, a u Splitu je napao dvije žene

Muškarac napao ženu u Splitu
17.01.2023.
u 18:40

Iako je od samog početka Aleksandar Nišević bila osoba od značaja za ovaj slučaj, sve je podignuto na još višu razinu nakon što je u srpnju 2021. uhićen u Splitu zbog strašnih napada na žene. On je iz čista mira, u razmaku od sat vremena na odvojenim lokacijama u splitskim Firulama i Blatinama, staklenom bocom i kamenom brutalno napao dvije žene, a napadi su zabilježeni na nadzornim kamerama

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv Aleksandra Niševića (29) zbog počinjenog kaznenog djela teškog ubojstva.

Okrivljenog 29-godišnjaka (nalazi se u zatvorskoj ustanovi) se tereti da je neutvrđenog dana u prosincu 2019. godine, u obiteljskoj kući u okolici Gline, tijekom verbalnog sukoba sa svojim djedom, 89-godišnjim hrvatskim državljaninom; koji je bio visoke životne dobi, lošeg zdravstvenog stanja i slabije fizičke građe; postupio s namjerom da ga usmrti, odnosno većom metalnom posudom mu zadao najmanje jedan udarac u predjelu glave, uslijed čega je djed odmah preminuo od zadobivene ozljede glave.

Podsjetimo u listopadu prošle godine, više od dvije i pol godine nakon prijavljenog nestanka Miloša Niševića (89) iz njegove kuće u selu Roviška na Banovini, policija je uspjela skupiti dovoljno dokaza da protiv njegova unuka Aleksandra Niševića (29), koji je trenutačno u šibenskom zatvoru na odsluženju 11 i pol godina duge zatvorske kazne zbog dva pokušaja ubojstva u Splitu, podnese kaznenu prijavu za teško ubojstvo svoga djeda.

 – Bilo je to složeno i opširno kriminalističko istraživanje započeto odmah nakon prijave nestanka 28. prosinca 2019. Poduzeto je niz operativnih mjera, dokaznih radnji i vještačenja, kroz koje je utvrđeno kako postoji osnovana sumnja da je 29-godišnjak, točno neutvrđenog dana, u razdoblju od 16. do 19. prosinca 2019. godine, došao do obiteljske kuće u mjesto Roviška u kojoj je boravio 89-godišnjak, gdje je nakon verbalnog sukoba, u namjeri da ga ubije, podesnim predmetom zadao više udaraca 89-godišnjem muškarcu, koji je zbog svoje ranjive životne dobi od zadobivenih ozljeda preminuo – rekao je tada Luka Pešut, načelnik Policijske uprave Sisačko-moslavačke.

Policija je od samog početka posumnjala da u slučaju nestanka Miloša Niševića neke veze ima njegov unuk Aleksandar, s obzirom na to da je i do tada već bio poznat policiji zbog niza kaznenih djela iz domene krađa, droga i nasilničkog ponašanja koje je počinio diljem Hrvatske, jer je često mijenjao lokaciju boravka. Imao je i gomilu pravomoćnih presuda, a neko vrijeme i bio u zatvoru.
 
– Nama je istragu otežavalo to što smo dojavu o nestanku dobili gotovo dva tjedna nakon nestanka, da je riječ o ruralnom području, da su najbliži susjedi udaljeni 300 metara, da je žrtva živjela neurednim životom, bila odmakle životne dobi i bez kontakata s rodbinom. To sve upućuje na činjenicu koliki su trud uložili policijski službenici u rješavanju ovog slučaja – rekao je u listopadu voditelj Službe kriminalističke policije PU SMŽ Igor Pasanec.

 Iako je od samog početka Aleksandar Nišević bila osoba od značaja za ovaj slučaj, sve je podignuto na još višu razinu nakon što je u srpnju 2021. uhićen u Splitu zbog strašnih napada na žene. On je iz čista mira, u razmaku od sat vremena na odvojenim lokacijama u splitskim Firulama i Blatinama, staklenom bocom i kamenom brutalno napao dvije žene, a napadi su zabilježeni na nadzornim kamerama. Nakon nekoliko sati skrivanja policijski specijalci uhitili su ga na području kamenoloma oko Gornje Podstrane. Za te napade, koji su tretirani kao pokušaji ubojstva jer je žene brutalno udarao sve dok nisu naišli slučajni prolaznici, Aleksandar je dobio 11 i pol godina zatvora kao i mjeru obveznog liječenja od ovisnosti. U tu kaznu su mu uračunali i dvije opozvane ranije uvjetne kazne zbog krađa. 

U to vrijeme Aleksandar Nišević se u Splitu skrivao pod lažnim imenom Stipe Bilić, a sve kako bi izbjegao uhićenja zbog potraga koje je za njim, zbog krađa, raspisala Policijska uprava zagrebačka. Iako ga je policija tijekom obrade u slučaju napada na žene u Splitu ispitivala intenzivno i o nestanku djeda Miloša, nisu mogli skupiti dokaze jer je Aleksandar uporno odbijao govoriti o tome.
 
Naime, kako smo tada saznali riječ je o jako teškom psihološkom profilu osobe koja je uspjela hladnokrvno proći čak i poligrafska ispitivanja te psihološka vještačenja.
 
No, upravo zbog toga što je policija bila uvjerena kako je Aleksandar nešto učinio svome djedu, a obzirom da je on uspio proći i poligraf te nije bilo izravnih dokaza koji ga povezuju s mjestom i vremenom ubojstva, istražitelji su usmjerili svoje napore ka pronalasku tijela, uz pomoć HGSS-a, te lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih i lovačkih društava. Napokon, u prosincu 2021. pronađena je odjeća i dijelovi tijela Miloša. Ljudski ostaci, za koje će se pokazati kako su Miloševi, pronađeni su na lokaciji udaljenoj oko 700 metara od kuće u kojoj je živio, dokle je ubojica dovukao tijelo nesretnog starca i sakrio ga kako bi prikrio tragove ubojstva. Pronalazak tijela, uz neke druge stvari koje su se pojavile u drugoj polovici 2022., omogućilo je da se skupi dovoljno dokaza za podizanje kaznene prijave protiv Aleksandra za ubojstvo djeda. Motivi ubojstva još nisu točno utvrđeni, iako se spominje koristoljublje, no za sada policija tretira slučaj kao teško ubojstvo osobe posebno ranjive zbog njegove dobi za što je predviđena dugotrajna kazna zatvora od najmanje 10 godina. Tri mjeseca od kaznene prijave, sada je Odvjetništvo podnijelo i optužnicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije