Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U LONDONU

Počinje suđenje mladoj aktivistkinji: Gretu Thunberg se tereti za kršenje javnog reda i mira

Protest against the extension of the Farnborough Airport in Farnborough
Foto: CARLOS JASSO/REUTERS
1/2
01.02.2024.
u 10:10

Uhićena je tijekom prosvjeda prošle godine za vrijeme sastanka direktora naftnih kompanija.

Klimatskoj aktivistkinji Greti Thunberg u četvrtak će započeti suđenje za prekršaj protiv javnog reda i mira nakon prosvjeda u središtu Londona prošle godine. Ta 21-godišnjakinja iz Švedske uhićena je tijekom prosvjeda u blizini hotela InterContinental u Londonu 17. listopada, dok su se u njemu direktori naftnih kompanija sastajali na događaju Energy Intelligence Forum.

Thunberg i još dvoje prosvjednika iz organizacija Fossil Free London (FFL) i Greenpeace izjasnili su se u studenome na Prekršajnom sudu u Westminsteru da blokiranjem ulaza u hotel nisu kršili Zakon o javnom redu iz 1986. Očekuje se da će na isti sud stići u četvrtak ujutro na suđenje, koje će trajati dva dana.

Aktivistica britanskog Greenpeacea Maja Darlington ocijenila je da „progon Grete i drugih mirnih prosvjednika pokazuje da je vladi više stalo do povećanja profita naftnih šefova nego do borbe za životnu budućnost sviju nas." Umjesto „obračuna s klimatskim aktivistima“, vlada Ujedinjenog Kraljevstva „trebala bi prisiliti Shell i ostatak naftne industrije da prestanu s bušenjem i počnu plaćati za štetu koju uzrokuju našem planetu i svima koji žive na njemu“, poručila je Darlington.

POVEZANI ČLANCI:

Organizacija Fossil Free London koja se bori protiv upotrebe fosilnih goriva također stoji uz Thunberg i prosvjednike: "Ujedinjeno Kraljevstvo kriminalizira miroljubive klimatske aktiviste poput Grete dok u londonskim hotelima prostire crveni tepih za klimatske kriminalce“, rekla je glasnogovornica FFL-a Joanna Warrington.

VIDEO Musk: 'Ugradili smo čip u mozak čovjeka'

Komentara 2

MI
Mikis
11:07 01.02.2024.

sta nema financijera da plati kaznu za remecenje javnog reda. inace me zanima ko je na drugoj strani suda. direktor hotela ili šef shella ili gradonacelnik londona ili premijer . samo pitam za buduca pravno retoricka pitanja uvjezbavanja svijesti novih generacija. isto tako da sve stavi u kalup buduceg placanja poreza obicnih nas smrtnika koji ne radimo mega bunkere i pripremamo se za apokalipse

V0
Vlaskoulicanec4.0
20:03 01.02.2024.

Zatvoriti i baciti ključ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije