Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prestali s radom

Unatoč štrajku na Filozofskom fakultetu neki profesori rade

štrajk, filozofski (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
Autori: ik, pmž/VLM, IČ/VLM
05.07.2011.
u 23:45

Dokad će “totalna blokada” Filozofskog fakulteta trajati, ne zna se.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu danas u osam sati počeo je štrajk akademskih radnika u organizaciji Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost". Situacija je pomalo kaotična jer se ne zna koliko ih štrajka, a koliko radi. Pojedini profesori i dalje održavaju konzultacije, dok su drugi sve odgodili, uključujući i ispitne rokove što studente nimalo ne veseli, jer pretpostavljaju da će se zbog štrajka ljetni rokovi odgoditi do jeseni.

Pred Saborom

Štrajkaši su jutros oblijepili zgradu fakulteta transparentima uz glazbenu pratnju bubnjeva, a u podne su Saboru službeno urudžbirali materijale Akademske solidarnosti. Vrijeme odabrano za dolazak u Sabor ne može biti bolje s obzirom na to da samo sat kasnije počinje sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, na kojoj će se raspravljati o spornim Fuchsovim zakonima. 

Dokad će “totalna blokada” Filozofskog fakulteta trajati, ne zna se. I sindikat, ali i Vijeće, više su puta istaknuli da žele povlačenje zakona iz procedure, na što ministar Radovan Fuchs ne pristaje. Sindikat Akademske solidarnosti na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo je da će štrajkati sve dok se zakoni ne povuku iz procedure, ili do 21. srpnja kada počinje kolektivni godišnji odmor. Ako se to ne riješi do tada, namjeravaju na jesen nastaviti štrajk.

Svako malo u štrajku

Sveučilište u Zagrebu neće na jesen početi predavanja ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa akademsku zajednicu ne počne gledati kao partnera u izradi spornih zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu. Odlučio je to jučer nakon maratonske sjednice Senat Sveučilišta i to gotovo jednoglasno.

Suzdržani su bili jedino studenti, članovi Senata koji su apelirali na sve ostale članove da unatoč blokadi nastave ipak održe jesenske ispitne rokove. Održavanje ispita zatražili su i za studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu čije je Fakultetsko vijeće izglasalo prekid studijskog procesa od danas kada počinje i štrajk manjinskog sindikata Akademska solidarnost.

Dani štrajka neće biti plaćeni

Nije isključena mogućnost i da Senati drugih sveučilišta postupe slično kao i zagrebačko te izglasaju blokadu nastave na jesen. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa napominju da dani u štrajku neće biti plaćeni, pozivaju sve da vode brigu o interesima studenata te da im ispite ipak održe. Isto tako, u ministarstvu upozoravaju da je svaka odluka o obustavi nastavnog procesa ili odgađanju početka nove akademske godine ne samo protuzakonita nego i protuustavna jer se njome sve zaposlenike prisiljava na štrajk.

Komentara 64

BL
Blizard
11:10 06.07.2011.

Bravo .... Blizard ,ima tri stoti minus na ovom portalu !!! Admine veliki pozdrav !! Negativac isto ti je kao uspjeh !! hik!!

OD
otac_domovine
23:54 05.07.2011.

Nikakav štrajk neće uspjeti protiv ljudi kojima je misija uništiti obrazovanje. Pa Fuchs i njegova subraća upravo to i žele da se nastava ne održava. Potrebna je korjenita eliminacija parlamentarnih stranaka na izborima te zatim čišćenje kadrova iz svih ministarstava i drugih tijela državne uprave koji djeluju protiv interese RH

BL
Blizard
11:23 06.07.2011.

Zemlja i zena svasta rode .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije