Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirko Bjelan

Počeo se baviti planinarenjem u 64. godini: U prosjeku sam oko 60 dana godišnje u planinama, pišem o tome

storyeditor/2024-04-08/Alpinisticki-uspon-na-Mojstrovku-1.jpg
Privatna arhiva
09.04.2024.
u 22:41

Pripreme za Kilimanjaro radio je na Učki, iako bi bilo bolje da su se pripreme radile na višim planinskim vrhovima

Mirko Bjelan legenda je hrvatske planinarske zajednice, ljubav prema vrhovima otkrio je tek po odlasku u mirovinu. U svojim blogovima pod nazivom Moj planinarski dnevnik, na stranici gorja.net, Mirko Bjelan detaljno opisuje rute koje je prošao. Tu je sve što je potrebno u planiranju izleta. Od dolaska do početne točke, mjesta gdje ostaviti prijevozno sredstvo, pravci i eventualni izazovi tijekom rute, upozorenja, kompletna statistika, fotografije, ali i zanimljivosti vezane za vrh, mjesto i slično.

Teška ozljeda desne noge

– Moj planinarski dnevnik više je od dnevnika. To je vrhunski edukativni vodič i inspiracija mnogim planinarima. Prepoznao je to i Hrvatski planinarski savez, te 2021. godine Moj planinarski dnevnik proglasio najboljom planinarskom web-stranicom. Mirko Bjelan planinari nešto više od deset godina. Njegov planinarski put počeo je po odlasku u mirovinu, a u to vrijeme prošao je kilometre koje mnogi mogu samo sanjati.

– Počeo sam planinariti sa 64 godine i na svojim prvim izletima promatrao sam što ostali planinari rade. Jedni su skupljali žigove po vrhovima planina, drugi su se fotografirali, a treći bi samo gledali u daljinu uživajući u trenutku. Ja sam odlučio pisati dnevnik, da imam nekakvu uspomenu. Čovjek s vremenom zaboravlja. Zato sam ja počeo sve zapisivati – kaže Bjelan.

Početkom planinarske karijere doživio je tešku ozljedu desne noge na jednom od planinarskih izleta u Sloveniji. To ga je na nekoliko mjeseci prisililo na mirovanje, a s obzirom na to da je imao pregršt slobodnog vremena, počeo je ozbiljnije raditi na svom projektu i pisati blogove.

– Naziv Moj planinarski dnevnik upravo je ono što nosi u nazivu. Dakle, on je moj, na mojoj web-stranici i pišem onako kako sam ja doživio izlete. Gdje sam bio, s kime, što sam radio, što sam jeo i pio i na koncu, kako sam se zabavio. Nisam htio da netko tomu prigovara. Zato je odlično da je u nazivu Moj planinarski dnevnik. S godinama sam se trudio da bude svakome zanimljiv. Shvatio sam da je stići na neki vrh, a ništa o tome ne napisati, jednako kao da se popnete na taj isti vrh, zaklopite oči i ništa ne vidite. Zato je u mojem blogu prva stvar na koju ćete naići opis vrha planine ili nekog mjesta.

Nakon godina opažanja, bilježenja, pisanja, fotografiranja, Mirko Bjelan i njegov blog danas su mnogima početna točka planiranja vlastitih izleta. Vrlo cijenjen u planinarskoj zajednici u Hrvatskoj ali i izvan granica Lijepe Naše.

– Želim što više pomoći planinarskoj zajednici. Drago mi je da je moj rad prepoznat i od Hrvatskog planinarskog saveza. To mi je na neki način obaveza da i dalje radom doprinosim hrvatskom planinarstvu – kaže Bjelan.

POVEZANI ČLANCI:

Taj doprinos uistinu je ogroman. Na stranici Moj planinarski dnevnik možete čitati o usponima na vrhove po Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Bugarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Turskoj, Rusiji i Africi. Zamislite samo priče čovjeka koji se sa 75 godina popeo na Kilimanjaro ili pak Elbrus.

Četiri mjeseca godišnje pišem

– Da mi je netko prije deset godina rekao da ću doživjeti ovakve planinarske trenutke, rekao bih mu da je lud. I sve se nekako nevjerojatno poklapa. Naime, 13. srpnja 2011. godine imao sam onu spomenutu nesreću na Špiku u Sloveniji, kad sam teško ozlijedio desnu nogu i kada su mnogi mislili da je to kraj moj planinarske karijere. Točno deset godina poslije, baš na obljetnicu nesreće, bio sam na Elbrusu (5642 m), najvišem europskom i kavkaskom vrhu. Pri usponu do vrha Uhuru na Kilimanjaro, prolazi se kroz pet različitih klimatskih zona. U prvoj zoni oko podnožja vrha nalaze se obradive površine s mnoga sela u kojima se uzgajaju kava i banane. Druga zona predstavlja šumovito područje – tropsku šumu s puno kiše, koja bi se mogla nazvati i džunglom u kojoj obitava veliki broj životinja. Treća zona je močvarna – ravnica, livade i krško raslinje.

Četvrta zona mogla bi se nazvati – alpska pustinja koja ima hladno i kiselo tlo u kojemu je vegetacija siromašna. Pisanje blogova veliki je posao. Vrlo zahtjevan. Omjer je otprilike ovakav: jedan dan planinarenja je jedan dan pisanja. U prosjeku sam oko 60 dana godišnje u planinama i još toliko pišem o tome. Dakle, četiri mjeseca u godini zauzet sam pisanjem. Ali istinski uživam u tome, volim to i nastavit ću dokle god budem mogao – zaključio je Bjelan.

>> VIDEO Psi avanturisti: Dva koker španijela su se u samo godinu dana sa svojom vlasnicom popela na čak 90 planina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije