Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODILA DVOSTRUKI ŽIVOT

Leonora je s 15 godina pobjegla u ISIS: Bila je dobra učenica, a onda je postala džihadistička nevjesta

Pixabay/Ilustracija
27.01.2022.
u 08:46

O njezinom slučaju puno se govorilo diljem njezine domovine. Nijemci se pitaju kako je tinejdžerka iz malog grada mogla pasti u ruke takve skupine

Ženi koja je kao tinejdžerica pobjegla iz malog njemačkog grada kako bi se pridružila ISIS-u u Siriji u utorak je počelo suđenje za pomaganje u zločinima protiv čovječnosti. Leonora Messing imala je samo 15 godina kada je pobjegla iz svog doma i postala istaknuta džihadistička nevjesta.

Messing je stigla u Raqqu, koja je te 2015. godine bila de facto "prijestolnica" ISIS-a u Siriji, prije nego što se vjenčala s njemačkim državljaninom i ekstremistom Martinom Lemkeom, također poznatim kao Nihad Abu Yasir, piše Daily Mail.

Njezin otac Maik Messing u svojoj je knjizi "Leonora" objavljenoj 2019. godine otkrio kako je bio šokiran odlukom svoje kćeri da se pridruži smrtonosnoj terorističkoj skupini. Otkrio je da je samo nekoliko dana nakon što je nestala dobio SMS poruku u kojoj je pisalo da je Leonora "izabrala Allaha i islam" i da je "stigla u kalifat".

Messing, koja sada ima 21 godinu, nalazi se na optuženičkoj klupi u istočnom njemačkom gradu Halleu zbog sumnje da su ona i njezin suprug zarobili ženu u Siriji 2015. godine. Na suđenju zatvorenom za javnost, koje bi trebalo trajati najmanje do sredine svibnja, također će se suditi Leonori i za članstvo u terorističkoj organizaciji te kršenje zakona o oružju.

O njezinom slučaju puno se govorilo diljem njezine domovine. Nijemci se pitaju kako je tinejdžerka iz malog grada mogla pasti u ruke takve skupine. Tužitelji navode da je Leonora bila dio operacije trgovine ljudima za Islamsku državu, nakon što je njezin suprug "kupio" i kasnije "prodao" 33-godišnju ženu iz Jazida za oko 5800 kuna. Leonora bi špijunirala njemačke žene tijekom njihovih "islamskih lekcija" u gradu, a potom bi izvijestila supruga o tome kako se prilagođavaju.

I unatoč tome, održavala je kontakt sa svojom obitelji u Njemačkoj i redovito je ocu govorila o svemu, od zlatnog nakita koji je dobila na dan vjenčanja, rata u Siriji, užasima ISIS-a, pa do svakodnevnih stvari poput pečenja kruha. 

Leonora je kasnije rodila dvije djevojčice, ali su je zatočili u kurdskom kontrolorskom kampu u sjevernoj Siriji nakon pada ISIS-a tijekom građanskog rata. Prije nego što je priznala da je napravila "veliku pogrešku" i molila da se vrati svom "starom životu"u Njemačkoj, dva puta pokušala je pobjeći, ali ju je svaki put uhvatio suprug. 

U prosincu 2020. godine je vraćena u domovinu u jednoj od četiri operacije kojima su vratili 54 osobe, većinom djece, u Njemačku. Prilikom slijetanja u Frankfurt je uhićena, no kasnije su ju pustili.

Leonorin otac, pekar iz njemačkog sela Breitenbach, saznao je da je njegova kći prešla na radikalni islam tek nakon što je upalio njezino ostavljeno računalo i pročitao njezin dnevnik. Fotografije snimljene samo mjesec dana prije nego što je Leonora pobjegla prikazuju tinejdžericu u toplom zagrljaju s ocem Maikom.

- Bila je dobra učenica. Išla je u dom za umirovljenike čitati starijima. Na karnevalu je sudjelovala kao mažoretkinja. Tada su je mnogi ljudi koje poznajemo vidjeli posljednji put - rekao je.

Messing je živjela dvostrukim životom i posjećivala je, očito bez znanja roditelja, džamiju koja je bila na nišanu njemačke domaće obavještajne službe. Ona je među više od 1150 islamista koji su od 2011. godine iz Njemačke otišli u Siriju i Irak, prema nalazima vlade. Njezin je slučaj privukao posebnu pažnju zbog njezine mladosti i zbog toga što je njezin otac pristao da ga četiri godine prati tim novinara. U sklopu izvješća objavio je tisuće poruka koje je nastavio razmjenjivati ​​sa svojom kćeri, nudeći rijetke uvide u svakodnevni život pod ISIS-om, ali i na kraju njezine pokušaje da se oslobodi.

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:25 27.01.2022.

Vidio sam reportazu. Muz joj je isto Njemac ustvari imala je vise od jednog pa kada pogine jedan presla je drugome. Muz joj je bio drzak i prepotentan na telefonu prema njenom ocu. Poslije kada se priblizavala Sirijska Armija poceo je kukati i jadikovati da ne zeli da ga muce Assadovci i da bi kooperirao i ovo ono ... kao bio je kuhar i nasilno uvojacen (znamo to iz nasih krajeva).

BF
bf23
09:07 27.01.2022.

mala je oito psihiki nestabilna...a sada bi trebalo napraviti reportaž o njenom životu kao muslimanke u ISIS,da ogadi takvu ideju svim budućim g***aćicama koje žele preći na islam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije