Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković o snimci s granice: Nazvao sam Božinovića, poduzet ćemo sve potrebne mjere

Zagreb: Održana 78. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.10.2021.
u 12:54

Na dnevnom redu je i izmjena Sporazuma o objedinjavaju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond, kao i provedba EU Uredbe o sekuritizaciji

Na današnjoj sjednici Vlade koja je počela u 12.30 sati raspravljalo se o 12 točaka dnevnog reda, među kojima su i situacije s koronavirusom i potresom. 

– Bio je potres s epicentrom u blizini Trilja, čuo sam se jučer sa županom Bobanom i gradonačelnikom Trilja Bugarinom. Možemo reći da smo dobro prošli – započeo je sjednicu premijer Plenković govoreći o jučerašnjem potresu. 

– Što se tiče snimke s granica, nazvao sam sinoć Božinovića i zatražio da se poduzmu sve potrebne mjere i napravi opširno istraživanje kako bismo vidjeli o čemu je tu riječ jer Hrvatska poštuje svoje zakone i propise. Ne želimo imati nikakva postupanja koja nisu u skladu s našim pravnim poretkom. Imamo zadaću štititi svoju granicu i pri tome cijenimo ulogu policije – kazao je. 

– Razgovarao sam i sa srpskim predsjednikom Vučićem o udžbenicima u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika i rekao sam da se to što prije treba riješiti, da to šteti Hrvatima koji žive u Srbiji. Tu smo snažno markirali poziciju, a u dogovoru s ministrom Medvedom zatražili smo da se verificiraju određeni podaci kako bismo mogli nastaviti s potragom za ljudima koji su nestali u Domovinskom ratu. Imali smo i razgovore s premijerom Španjolske prvi put i mislimo da će naša suradnja biti još jača – nastavio je Plenković izlagati protekle događaje. 

Komentirao je i podršku kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću

– Preuzeli smo odgovornost za normalno funkcioniranje suda. Ako predsjednik predloži Dobronića, parlamentarna većina će ga podržati – kazao je.

Što se tiče reformskih zahvata, zahvalio se ministru Aladroviću na predstavljanju paketa reformi u socijalnoj skrbi vrijednosti 1,2 milijarde kuna, istaknuvši kako vjeruju da će oni znatno pomoći u borbi protiv siromaštva, razvoju socijalnih usluga i izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom. 

Zakon o sprječavanju sukoba interesa sadrži niz unapređenja, postupak je transparentniji i brži, a proširuje se njegova primjena i na nova tijela, čime se smanjuju šanse za bilo kakve koruptivne aktivnosti – komentirao je Plenković. Razdoblje ''hlađenja'' produljuje se na 12 mjeseci, imovinske kartice podnosit će se svake godine te se povećavaju sankcije za kršenje odredbi. 

- Što se tiče načela djelovanja, članak pet ostaje u Zakonu i Povjerenstvo će ga moći primjenjivati kako je to utvrđeno u presudama Visokog upravnog suda, taj članak je svojevrsno pomoćno sredstvo. On je i u skladu sa svrhom zbog koje Povjerenstvo postoji. Podsjećamo, Povjerenstvo nije etičko, već upravno tijelo - poručio je Plenković.

Naveo je kako se time u potpunosti usvajaju preporuke Europske komisije i Vijeća Europe. 

- Ako netko ima dvojbe, pozivam komentatore da pažljivo čitaju preporuke GRECO-a i Izvješća o vladavini prava, a ne da se ovako paušalno u javnosti izlazi s tezama je li nešto u skladu ili nije. Sve je u skladu, treba čitati detalje - rekao je.

Dodao je kako je to jedan od najvažnijih mehanizama prevencije korupcije koji imaju na raspolaganju, stoga žele da novi zakon unaprijedi rad djelovanja Povjerenstva, proširi krug obveznika i bude jedan od najbitnijih alata za sprječavanje korupcije, a o tome će biti još rasprave sljedećih mjeseci.

Ministar Tomo Medved potom je komentirao stanje s potresom. 

– Početkom listopada ugovorena je dokumentacija za obnovu 4800 kuća. Dosad smo uklonili 391 objekt, a uputili smo i javni poziv za izgradnju zamjenskih kuća te višenamjenskih objekata – kazao je. 

Potom je na riječ došao ministar Vili Beroš koji je komentirao stanje s pandemijom koronavirusa. 

– Najveće povećanje cijepljenja bilježimo među medicinskim osobljem od 2,8 posto. Nastavljamo provoditi edukativne programe za zaposlenike. Započeli smo s korištenjem EU digitalnih potvrda u sustavu zdravstva, a prema dostupnim podacima, ovoga smo tjedna testirali 11.567 zaposlenika od kojih je 41 bio pozitivan na koronavirus, a 36 je odbilo testiranje – kazao je. 

– EU COVID potvrda nije nužna za prelazak granice, dovoljno je uvjerenje o tome da je osoba testirana, cijepljena ili da je preboljela koronavirus –nadovezala se državna tajnica. 

>> VIDEO Dalmaciju pogodio potres jačine 4.6: "Čulo se pomicanje crjepova"

Komentara 69

Avatar Noldor
Noldor
14:01 07.10.2021.

Ovi koji snimaju Hrvatsku policiju u obavljanju dužnosti zaštite hrvatskih granica su protudržavna banda. Treba nam zakon o zaštiti hrvatske države i naroda protiv zlonamjernog propagandnog djelovanja.

Avatar Númenor
Númenor
14:04 07.10.2021.

Bravo policajci. Bravo dečki. Vi ste naš hrvatski ponos. Samo jako dalje. Narod je uz vas.

DU
Deleted user
14:04 07.10.2021.

Jedino što bi ti i taj koga si zvao, bi trebali poduzeti to da odete zajedno sa tim tzv. migrantima (može i potencijalnim teroristima) pa da otputujte što dalje svi skupa od naše države..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije