Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drže i strance

Pobunjenici u Libiji zarobili strance, među njima i Hrvate

Tripoli (1)
Foto: Reuters
1/4
30.08.2011.
u 12:24

Pobunjenici su sami rekli da među zatvorenicima imaju i 17 Hrvata, no u našem Ministarstvu vanjskih poslova nemaju te podatke.

Sedamnaestero Hrvata zarobili su libijski pobunjenici, piše portal Swissinfo. Pobunjenici navodno drže zarobljenima stotine osoba, uključujući i strance, izvijestilo je u ponedjeljak Međunarodno vijeće Crvenog križa.

Glasnogovornik Crvenog križa kazao je da su u Tripoliju prošli tjedan posjetili između 75 i stotinu zatvorenika. Nije htio reći u kakvim uvjetima zatvorenici žive, no kazao je kako je dopušteno da im se pruža medicinska pomoć.  

Pobunjenici su sami kazali da je među zarobljenima i 17 Hrvata, no u našem Ministarstvu vanjskih poslova te podatke nemaju. Prije nekoliko dana na aerodromu u Tripoliju zarobili su i petoricu Srba jer su mislili da su Gadafijevi snajperisti. No, ispostavilo se da su građevinski radnici.

>> Gadafijev sin Khamis ubijen u zračnom napadu kod Tripolija

Uvjet pobunjenika: Do subote moraju predati Sirte

Vođa libijskih pobunjenika Mustafa Abdul Jalil postavio je ultimatum te rekao da se Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnom gradu Sirteu, ali i ostalim gradovima do subote moraju predati ili će ih napasti. Najavili su to nakon što je Gadafijeva supruga s troje djece pobjegla u Alžir.

U međuvremenu, pobunjenici i dalje ratuju s lojalistima libijskog diktatora te se pripremaju za osvajanje Sirtea. Na današnjoj konferenciji za medije u Benghaziju Mustafa Abdul Jalil kazao je da će, ako se Gadafijevi lojalisti mirno ne predaju, na njih poslati vojsku.
– Ne želimo ratovati, no ne možemo više čekati – kazao je.

Pobunjenici su u ponedjeljak na putu iz Benghazija na istoku zauzeli gradić Nofilia koji se nalazi na cesti prema Gadafijevu rodnom gradu.

>> Gadafi ne priznaje poraz. Nudi pregovore Nacionalnom vijeću

Gadafi krenuo na jug, njegova kći rodila u Alžiru

Tjelesni čuvar Gadafijeva sina Khamisa za Sky News kazao je da je Gadafi u Tripoliju bio do petka te da je posljednji put viđen kako ide prema jugu u smjeru grada Sabha.

Svjetski mediji javljaju i da je Gadafijeva kćer Aisha rodila djevojčicu u Alžiru gdje je pobjegla s ostatkom obitelji.

>> Jedna od tisuću: Ubijala sam pobunjenike s metar udaljenosti

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
13:04 30.08.2011.

Ćemu minusi ??? Hrvatska nema saznanja ni o kakvim Hrvatima reko bih da su to možda Rumunji - a liće na Hrvate

JA
james49
13:04 30.08.2011.

A kome sve smo dijelili putovnice, nebi bilo cudo!

Avatar puky
puky
13:32 30.08.2011.

@rea ... veliki pozdrav od pukyja ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije