Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET/CT skeneri

Pobuna radiologa: Medikol nam uzima milijune i najbolje liječnike

radiolozi
Foto: Ilustracija
1/4
VL
Autor
Diana Glavina
22.03.2011.
u 12:00

- Budući da se usluge PET/CT-a plaćaju iz državne blagajne, i država je mogla investirati u te uređaje i otplaćivati ih – ističe Hebrang

- Nedopustiva je i štetna za javno zdravstvo privatizacija jedne izuzetno skupe medicinske djelatnosti kao što je radiologija! – stav je dr. Andrije Hebranga ne samo kao redovitog profesora iz ovoga područja medicine i predstojnika Odjela za intervencijsku radiologiju u KB “Merkur” nego i kao političara. Na ime predsjednika Saborskog odbora za zdravstvo nedavno je stiglo službeno pismo Hrvatskoga društva za radiologiju, u kojem liječnici koji vode društvo upozoravaju, među ostalim, na vrlo problematične projekte javno-privatnoga partnerstva u zdravstvenom sustavu.

Unosni ugovori

U pismu ističu da privatnici ulažu u opremu jer imaju osigurane tzv. lukrativne ugovore s HZZO-om (ugovore koji donose zaradu) s kojima bez problema i brzo otplaćuju kredite za nabavku opreme, pogotovu ako za neke vrlo skupe pretrage imaju potpun monopol, pa ostvaruju enormne profite. Iako se u pismu, koje je otišlo i predsjedniku Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoju Minigu, nigdje izrijekom ne spominje ime ni jedne privatne ustanove, niti ime ijednog vlasnika, posve je jasno da radiolozi na prvo mjesto onih koji izvlače velike profite iz državne zdravstvene blagajne stavljaju privatnu polikliniku Medikol i njezina vlasnika Ivana Rajkovića.

Rajković upravo gradi privatnu bolnicu, vrijednu milijune eura, u koju će preseliti cjelokupni zdravstveni biznis koji je već više godina “razasut” po raznim lokacijama u Zagrebu. A jedna od tih lokacija je KBC “Sestre milosrdnice” gdje je po modelu javno- privatnoga partnerstva 2007. za mandata ministra Nevena Ljubičića otvoren prvi uređaj PET/CT u Hrvatskoj, i to u bolničkom prostoru koji je bio namijenjen neurokirurgiji. Poslije je Medikol otvorio, po istome modelu, PET/CT u splitskom te riječkom KBC-u, a priprema se i u osječkom.

Preferira se razvoj privatnog sektora na uštrb javnih ustanova. Gdje je i kada donesena odluka o ovakvom smjeru razvitka radiologije u Hrvatskoj? – pitaju se radiolozi.

– Budući da se usluge PET/CT-a plaćaju iz državne blagajne, i država je mogla investirati u te uređaje i otplaćivati ih – ističe Hebrang. Ali nije to jedini problem. Samo s Hebrangova odjela u Bolnici “Merkur” lani su otišla dva vrhunska radiologa. Jedan se školovao deset, drugi osam godina, a u njihovo je školovanje investirala država iz novca poreznih obveznika – kaže Hebrang. Tako je privatnik dobio vrhunske stručnjake a da nije u njih uložio ništa, a državna bolnica ostaje bez dovoljnog broja kadrova za normalno obavljanje osnovne djelatnosti s pacijentima, ali i za edukaciju mladih liječnika. Nigdje u svijetu ne postoji sustav da se od državnoga zdravstva otimaju skupi kadrovi jer se time smanjuje dostupnost zdravstvene zaštite državnim osiguranicima – kaže Hebrang.

“Neka i drugi to učine”

– Riječ je o hajci na mene i moju ustanovu! Pa, liječnici odlaze iz bolnica ne zbog plaće nego zbog toga jer kod mene imaju bolje uvjete rada i nitko nad njima ne provodi mobing! Ja sam poduzetnik, ja kupujem, investiram, zadužujem se, pa neka to učine i drugi. Uređaj u Splitu nije zbog kvara radio 15 dana, a popravak je trebalo platiti – kaže Ivan Rajković te dodaje da “onaj koji kaže da je otplatio uređaje laže”. Prema informacijama iz HZZO-a, u ugovoru za prošlu godine između HZZO-a i Medikola potpisan je ugovor za zagrebačku lokaciju za 4500 pacijenata, za Split također 4500 pacijenata, a za Rijeku 1390 pacijenata s obzirom na to da je aparat u riječkoj bolnici otvoren polovicom prošle godine. U HZZO-u jučer nismo dobili odgovor koliko je pacijenta pretragu ostvarilo.

Komentara 92

VA
vatra
13:00 22.03.2011.

naslov i teorija je potpuno kriva naslov bi trebao biti: HZZO preplačuje vanjske usluge i rasipa novac svojih osiguranika. Kriminal nije isključen

LR
ljerka ribolina
14:43 22.03.2011.

amajda16....idite u \"Medikol\" rade na uputnicu

KO
kokolo
12:22 22.03.2011.

To je nama naša bojba dala: Franjo, Franjo, Franjo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije