Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sud za ljudska prava
Povratak na članak

Pobijedila British Airways: Niste joj smjeli zabraniti križ oko vrata

Nakon presude oglasio se i premijer David Cameron: Oduševljen sam, građani ne smiju biti diskriminirani zbog vjerskih uvjerenja

Komentari 14

Avatar Pero2003
Pero2003
08:18 16.01.2013.

ovo je samo dokaz da i ljudska prava vrijede točno onako kako se država deklarira. Muslimani sa svojim feređama i burkama imaju puna prava tamo od kuda jesu, kao i križevi u kršćanskim zemljama. Ne tražite svoja prava tamo gdje im nije mjesto ma koliko god se globalno ljudska prava uzdizala iznad svega

VL
BA
Balonk0
09:00 16.01.2013.

ako tvrtka ima u svom poslovnom pravilniku zabranjeno isticanje bilo kakvih obiljezja onda je to poslovna politika njih samih a ako ti sef osobno zabrani onda ga stereas u rodni kraj.. eto kao i sud u strasburu : ) ovaj europski sud koliko vidim cesto donosi pozitivnije presude.. dobri su nema sta : )

VL
CV
crna vrana
09:47 16.01.2013.

Za se i u večinskoj kršćanskoj Hrvatskoj ne čuju glasovi koji viču i bjesne protiv Kristove crkve. Mi znamo da će se čuti i ubuduće i sve do konca svijeta. To je prorekao sam utemeljitelj, riječima : Blago vama kad vas budu progonili i mrzili poradi imena mojega, ali tko ustraje do kraja , taj će se spasiti (Mt, 5,10,11,23)

VL
AR
ariesrevelator
10:41 16.01.2013.

Što to znači, @samomama, ravnopravno tretirati "seksualne manjine" ? Koja to "prava" trebaju imati više ili manje od ikojeg općeljudskog prava, koje vrijedi za svakog pojedinca ? Kakav to "dress-code" itko ima prava nametati, izvan objektivnih higijensko-sanitarnih i sigurnosnih razlogaa ? Kompanije i korporacije i svi fašizirani debili u istima moraju shvatiti da ljudi, uposlenici nisu njihovo vlasništvo, već da sami, takvi, kakvi jesu čine društvo unutar kojih ovi ostvaruju profit. Ono, što se može tolerirati i što bi bilo donekle razumljivo jest da "kompanije" nabave uniforme, ali, ni to ne bi opravdalo zabranu nošenja intimnijih stvari poput osobnog nakita. Tzv "dress-code" jest ionako prikriveni oblik uniformiranja, kojim se upravo uniformiranju želi dati image društvenog surogata, koji je od uniformiranja dalekooo, a zapravo je istina sasvim drugačija. Tako je to kad većina debila ne shvaća vlastitu fašistoidnost, ali je uvijek za to sklona prozivati drugu stranu.

VL
AR
ariesrevelator
10:56 16.01.2013.

@samograd Nije dokazala svoju vjeru u Krista, jer je ljudima i ne mora dokazivati. Isto tako, nakitom se ne dokazuje vjera (štoviše, pretjerana vezanost i idolopoklonstvo, koje na tome može narasti, suprotno je kršćanskom nauku i samim Božjim govorom upućenim Mojsiju, a Isus ne dokida Zakon, već donosi zapovjed razumjevanja i oprosta, što je moguće i bio sadržaj ploča, koje je Mojsije razbio), nego je to neosporno pravo svakog pojedinca, ukoliko se tim nakitom ne ugrožavaju higijensko-sanitarne (bolnice i sl.), te, sigurnosno-objektivne zadatosti (mjesta magnetnih polja, električnog pražnjenja, prenapadni nakit u javnim obrazovnim institucijama, ...)

VL
AR
ariesrevelator
10:56 16.01.2013.

@Pero2003 Temeljna ljudska prava prava su svugdje jednaka, no, nema svugdje tehnoloških i inih uvjeta za punu implementaciju istih (teško je Bušmanu imati pristup internetu, primjerice, jer nema mreže i sl.), a to, što vrijede točno onako kako se društvena organizacija-država, deklarira, ne odgovara potpuno istini (vidi SAD). Ono, što jest problem je da se pojedina "prava" proglašavaju općim i temeljnim zaradi i samo zaradi postizanja društvenog položaja koji donosi prednost pred drugima uz smanjen ili nikakakv smislen trud u odnosu na druge i drugačije, a to domaći polagatelji prava na gay-image debelo zlorabe nastojeći postići političke ciljeve koji stoje u potpunoj suprotnosti sa općim ljudskim pravima. No, nisu jedini.

VL
SA
samomama
11:45 16.01.2013.

@ariesrelevator Pitaš koja su to prava? Pa mislim da je jasno da matičarka, čiji je posao sklapanje brakova, ne može po svom ćeifu (iliti svjetonadzoru) birati koga želi a koga ne želi vjenčati. Ona je javni djelatnik, sklapa civilni brak koji je u VB zakonom dozvoljen istospolnim parovima. Neka ode u svećenike pa tamo filozofira koga hoće, a koga neće vjenčavati! To ga dođe na isto kao da konobar ne želi poslužiti crnca. To mu je posao, sviđao mu se li ne. Dress code u konkretnoj kompaniji obuhvaćao je uniformu, košulju i kravatu i ne isticanje ili nošenje bilo kakva nakita izvan odjeće (ispod košulje mogla je nositi što god hoće). Konkretna gospođa inzistirala je da lanac nosi preko košulje. Meni osobno dress code ide na jetra ali ipak mogu shvatiti da za neka zanimanja ipak ima smisla (konobari, stjuardese, policajci...). Svako poduzeće ima pravo propisati dress code, i svi zaposlenici prihvaćanjem posla prihvaćaju i sva ostala pravila koja uz to idu. Uključujući i dress code.

VL
OB
-obrisani-
11:48 16.01.2013.

Postovani! Uklanjanjem s radnog mjesta zbog nošenja križa povrijeđeno je njezino pravo na slobodu vjeroispovijesti. Pobijedila British Airways: Niste joj smjeli zabraniti križ oko vrata * Jovanovicu sto ce biti tuzbi;-)))) Tako ce zavrsiti i nametnuti Jovanovicev ZO. Ne smijetejete nikome namatati ZO jer vrijedjate pravo na slobodu i vjeroispovjest. Lijep pozdrav!

VL
MI
Mily
12:43 16.01.2013.

Jedan danas visoko pozicionirani političar je negdje u ljeto 2000. godine kada je bio stepenicu niže nego što je danas poslao dopis u kojemu izričito zajtjeva uklanjanje križa iz jednog ureda. Uz obrazloženje da isti "vrijeđa osjećaje i moral građana drugih vjeroispovijesti." Uz zaključak "postupiti odmah!". To naravno nije učinjeno. Što se je dalje dešavalo ne ponovilo se. Molio sam se i sada se molim za njegovo i ne samo njegovo obraćenje. Dao Bog da se to i dogodi.

VL
Avatar KristinaK
KristinaK
12:53 16.01.2013.

Ma tko može nekome zabraniti da nosi križ? Europa je kršćanska i nadam se da će tako ostati, a križ treba nositi s ponosom!

VL
DU
Deleted user
17:54 16.01.2013.

Temeljna ljudska prava trebaju biti svugdje zagarantirana. Ali, mora se uzeti u obzir kultura i povijest jednog naroda i (radna ) sredina u kojoj je neko ko trazi svoja prava. Tako npr. nakon mnogih rasprava smije li doktor odbiti izvrsiti eutanaziju u Nizozemskoj (koja je zakonom dozvoljena) donesen je kompromis: ljekari koji ne zele izvrsavati eutanaziju iz vjerskih ili etickih uvjerenja ne moraju to raditi. Trazi se sljedeci doktor koji hoce... tako isto maticari u Amsterdamu koji odbijaju vjencavati istospolne parove smiju odbiti...mladenci traze sljedeceg... Zato mislim da u Hrvatskoj kopiranje Zapada i naturanje istospolnih zajednica nije dobar posao...zasto? Treba prihvatiti cinjenicu: u toj zemlji je skoro 90 % krscana koji nisu spremni prihvatiti takvo sto. Sto ne znaci da neko ko je homo ne teba biti 100 % zasticen i uzivati u svojoj privatnosti.

VL
Avatar commentator
commentator
19:21 16.01.2013.

Drago mi je za ženu, no ipak se kršćani nemoraju previše radovati ili tugovati zbog nekih sudova, bilokakvih. Bog ti daje sva prava ako si njegov/a.

VL
Avatar commentator
commentator
19:24 16.01.2013.

16.01.2013. u 08:50h samomama je napisao/la:---- Hvala na objašnjenju, sad su stvari jasnije.

VL
SI
sinaj
22:20 16.01.2013.

Bravo!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.