Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rabljeni automobili

Po istoj cijeni Toyota Aygo iz 2008. i Audi A6 iz 1999. godine

rabljeni
Boris Ščitar/pixsell
28.06.2011.
u 08:00

Ako novac imate u džepu, pred vama je istinska radost kupnje rabljenog automobila

Pad tržišta toliko je snažno pogodio trgovce rabljenim vozilima da su, uz općenito manji interes za kupnju automobila, zaključivši kako ga je lutrija uopće prodati, morali drastično sniziti cijene.

Ako novac imate u džepu - a priznaju se i sve druge kombinacije - pred vama je istinska radost kupnje automobila, što u ova teška vremena može biti naročito inspirativno. Nije tajna da se automobili iznimno loše prodaju, pa svatko tko se želi riješiti svog ljubimca mora s tim računati.

S takvim se stanjem hrvatsko tržište rabljenih automobila još nije susretalo, pa ima komičnih situacija da se za isti iznos mogu kupiti isti modeli, ali s tri godine razlike i puno bogatijom opremom. Dakle, razlike su sve prisutnije i izraženije, a zahvaljujući njima lakše je i odabrati.

Naravno da su i dalje sveprisutne brojne hrvatske anomalije, u kojima mahom prednjače vlasnici njemačkih i Hondinih modela, koji uglavnom vjeruju da imaju najmanje dvostruko bolji automobil od svog susjeda.

Prisutne su brojne razlike. Za isti iznos, primjerice, možete birati četiri godine stari Renault Clio treće generacije u urednom stanju, ali i deset godina star VW Passat o kojemu ni prodavač više nema dobro mišljenje. Još je drastičniji primjer Toyote Ayga iz 2008. godine, koji stoji kao i Audi A6 iz 1999. godine. Na vama je carstvo izbora.

 

Alfa 147  2004. - 2 zvjezdice

Benzinci su puno jeftiniji, snagom slabiji, ali puno troše, dok su dizeli uglavnom skupi i zabavniji za vožnju. Jedino imaju previše prevaljenih kilometara, a ovoj Alfi kilometri i te kako smetaju. Selespeed treba izbjegavati, a najpoželjniji je 1,9 JTD sa 115 KS. Sjedala znaju biti u jako lošem stanju.

 

Audi A3     2002. - 2 zvjezdice

TDI se prodaje samo kada mu se kilometri dvaput 'skinu', dok su benzinci anemični ili pak u turbo-izvedbi vrlo žedni. Sredine, kao i redovno održavanih modela iz prve ruke, jednostavno nema. Jednostavniji, jeftiniji i pametniji izbor je Golf VI.

 

Citroën Xsara Picasso     2004. - 3 zvjezdice

Najjeftiniji monovolumen koji nerijetko prelazi stotine tisuća kilometara uglavnom se prodaje s umornim dizelom ili slabašnim benzincem s malo kilometara. U svakom slučaju, sa 90 KS vrlo je slabo motoriziran. Picasso vas neće ostaviti na cesti, pouzdan je, a probleme stvaraju ispuh i mušičava elektronika.

 

Dacia Sandero 2008. - 4 zvjezdice

Prvi je vlasnik za tri godine izgubio 40 posto vrijednosti, pa je ovo danas maestralna kupnja, jer se kilometri na Daciji slabo poznaju. Jedini je problem što malotko traži skroman i praktičan automobil. Tipičnih problema i nedostataka nema. Jači, 1,6-litreni benzinac, troši previše.

 

Fiat Grande Punto    2006. - 3 zvjezdice

Moderan u svakom pogledu, ipak nije uspio ponoviti uspjeh dvaju prijašnjih Punta. Uvijek je isplativ za kupnju jer može biti i dobro opremljen te u vrlo dobrom stanju. Motori su anemični i ne pretjerano štedljivi.

 

Ford Focus      2006. - 4 zvjezdice

Bilo bi najbolje kupiti 1,6-litreni TDCI-a sa 109 KS, ali taj motor nije dostupan za 50.000 kuna. Benzinac istog obujma sa 100 KS dostupna je alternativa, ali ako se već štedi, najbolje je izabrati provjereni 1,4-litreni benzinac sa 80 KS. Može biti i štedljiv.

 

Honda Civic      2004. - 4 zvjezdice

Posebno su popularne trovratne izvedbe sa 1,6-litrenim benzincem i opremom Sport. Vrlo je pouzdan, ali zanimljiv može biti i 1,4-litreni benzinac sa 90 KS. Dizel je vrlo rijedak kod nas, uz to je malo preskup i treba znati da je slabašan.

 

Hyundai Tucson 2006. - 3 zvjezdice

Tucson u ovaj cjenovni razred ulazi malo nategnuto, ali ima primjeraka s jako puno kilometara za 7.700 eura. Tada je riječ o dvolitrenim benzincima koji dobro dišu i uz instalaciju. Za godinu dana dodatno će pojeftiniti.

 

Jeep Grand Cherokee 2000. - 1 zvjezdica

Nekoć velik i reprezentativan, danas je zahtjevan za održavanje. Slabi i skupi servisi te dijelovi iz SAD-a sigurno nisu preporuka za kupnju, kao ni visoka potrošnja. Dizel traži 14 litara, a benzinci 20. Prilično.

 

Mazda 6   2002. - 3 zvjezdice

Uglavnom se prodaju dizelski modeli s naročito mnogo kilometara, pri čemu budući vlasnik mora biti naročito oprezan. Koliko god Mazda teret podnosila bolje od drugih, servisi su ključ uspješne kupnje. Prilika ima, ali i puno zamki, a dobra je informacija da se s Mazdama uvijek mora u ovlašteni servis. Ne vole zamjenske dijelove.

 

Mercedes E-klase     1998.  - 1 zvjezdica

Velika karoserija i puna oprema nakon 13 godina ne sjaje kao prije. Velika je razlika između benzinaca i dizela, pa i po broju prijeđenih kilometara, u omjeru 1:3, što stvara nered na tržištu. Dobar je dizel gotovo nemoguće naći.

 

Nissan Note      2007. - 4 zvjezdice

Moderan, prostran i vrlo upotrebljiv, odličan je automobil koji tržište nije prepoznalo. Dizelskih modela gotovo nema, 1,6-litreni benzinac je vrlo snažan, ali rastrošan u gradu i zapravo nepotreban, pa je najbolja kupnja dovoljni 1,4-litreni benzinac sa 88 KS.

 

Mitsubishi Pajero Sport 1999. - 3 zvjezdice

Terenac s nevelikom unutrašnjosti i ugledom dostavnog automobila nije baš predmet koji bi svi htjeli imati pod prozorom. Slabašan TD sa 100 KS nudi slabe performanse i već ima 200.000 km. Svejedno, to je vrlo jednostavan stroj koji može još puno.

 

Opel Astra Classic II 2006. - 2 zvjezdice

Javna je tajna da Opel većinom prodaje samo Classice, pa je sasvim razumljivo da taj model želi većina kupaca. Iako godinama mlad, to je zapravo tri generacije star model, i k tome početni. Redovito ga pokreće anemični 1,4-litreni benzinac twinport sa 90 KS.

 

Peugeot 206 CC    2003. - 3 zvjezdice

Nekoć vrlo zanimljiv model danas se slabo traži, pa je među brojnim modelima koji se mogu vrlo lako naći najbolji po cijeni. Postoje i modeli s malo kilometara te oni u dobrom stanju. Cijenom se izvedbe od 110 KS i 136 KS sitno razlikuju.

 

Renault Laguna II     2004. - 3 zvjezdice

Odlična obiteljska kombinacija puno je popularnija kao dizel, što traži povećani oprez kod brojnih modela s više kilometara. Pogotovo kod onih otkupljenih od pravnih osoba. Benzinci su jednako kvalitetan odabir, a naša bi se preporuka odnosila na 1,8-litreni stroj, koji je prava mjera.

 

Seat Leon      2003. - 2 zvjezdice

Dizeli su traženi, a benzince nitko ne želi. Klasična polarizacija kada su njemački automobili u pitanju vrijedi i za sve one na VW-ovoj platformi. Međutim, rabljeni se Seat i uz dobru opremu puno lošije prodaje, pa je jedini izbor TDI. Poneki SDI treba izbjeći po svaku cijenu.

 

Škoda Octavia 2004. - 4 zvjezdice

Najpopularniji službeni automobil još visoko drži cijenu. Benzinci su slabašni, prilično kaskaju za konkurencijom i s razlogom nisu na cijeni, a TDI uglavnom ima previše kilometara pa je dosta teško naći prikladno vozilo. Izbjegavajte brojne prerađene i čipirane modele.

 

Toyota Aygo     2007. - 5 zvjezdice

Moderan i malen gradski automobil danas se prodaje po cijeni po kojoj se trebao prodavati kada je bio nov. Dovoljno je prostran (za maleni auto) i vrlo praktičan. Dakle, ako je uredan i povoljan, kupite ga, pa ćete se iznenaditi iznimno visokom kvalitetom.

 

VW Golf    2001. - 4 zvjezdice

Sveta krava hrvatske automobilske stvarnosti. Dizel je u pravilu tri godine stariji od benzinca iste vrijednosti, klima-uređaj je rijetkost, a 'vraćeni kilometri' klasična svakodnevica. Kupiti samo ako je dobar i ako dobro poznajete najmanje jednog vlasnika i jednog servisera.

Opširnije pročitajte na www.automotorisport.hr.

Ključne riječi

Komentara 13

IV
Ivekivek
09:07 28.06.2011.

Hahahah... Moraj biti glupan da ovako popiškiš Mercedes a uzdigneš Daciu... Ahahahaah

DU
Deleted user
11:42 28.06.2011.

Svaka kravata ima svog Hrvata.

SU
Superherc
16:47 28.06.2011.

U nas se vozu najvise merdzovani i golf, to je auto, zna Nijemac raditi auto, volswagen DAS AUTO...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije