Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas života

Po broju darivatelja i transplantacija prvi smo u svijetu

\'02.03.2012.,  Zagreb -   Reportaza o djelatnicima Klinike za tumore, operacija uklanjanja metastaze na jetri Prof.dr.sc. Danka Velimira Vrdoljaka . Photo: Daniel Kasap/PIXSELL\'
Daniel Kasap/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
24.05.2012.
u 17:51

Na milijun stanovnika Hrvatska ima čak 33,5 darivatelja, a prošle godine presađeno je 413 organa, kaže ministar zdravlja

– Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja i po broju transplantacija – rekao je u četvrtak ministar zdravlja Rajko Ostojić u povodu subotnjeg Nacionalnog dana darivanja organa.

Hrvatska, naime, na milijun stanovnika ima čak 33,5 realiziranih darivatelja, a lani je presađeno 413 organa.

– Ove su godine do 15. svibnja transplantirana 133 organa, a realizirana su čak 54 darivatelja – istaknuo je i zahvalio svima, kako liječnicima i zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u transplantacijskom programu, tako i obiteljima darivatelja organa.

– Ti ljudi u najtežem trenutku gubitka svojih najmilijih imaju snage misliti i na druge. To je iznimna hrabrost – poručio je Ostojić.

A među gostima u ministarstvu bila je i obitelj Ledinski koja je darivala organe svoga malodobnog sina Ivana.

– Ljetni kamp za transplantiranu djecu nosit će ime Ivan Ledinski – otkrio je Ostojić.

Luka Vrgoč (17), kojemu je lani presađeno srce na KBC-u Zagreb, otkrio je kako ga je teško prije četiri godine pogodila bolest srca.

– Da nije bilo mog darivatelja, danas ne bih bio živ – rekao je višestruko nagrađivan informatičar. Uoči same transplantacije njegovo je srce gotovo prestalo kucati, a na životu ga je održalo mehaničko srce i pluća.

– Sretan sam što imam novu priliku za život koju mi je omogućio tim na Rebru – poručio je mladić.

Samo u KBC-u Zagreb od početka svibnja presađen je 21 organ: 16 bubrega, tri srca i dvoja jetra.

– Realizirali smo i tri darivatelja organa kojima je spašeno 14 života u Hrvatskoj i u Europi – rekla je dr. Jasna Stoić Brezak, koordinatorica za transplantacije na Rebru.

Komentara 2

OB
-obrisani-
19:02 24.05.2012.

Je li to možda zato što vas u startu tretiraju \"darivateljem organa\" osim ako za života potpišete kako ne želite da vam uzimaju organe?

PA
patike
19:08 24.05.2012.

@kontraadmiral Po meni bi tako i trebalo biti. Pa što će ti bubrezi, srce, rožnica, koža itd, mrtav si. A možeš nekom spasiti ili olakšati život... Neka uzmu što mogu, ostatak u zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije